Nyaralót vennél? - Mutatjuk hol, mennyiért teheted
Ingatlan

Nyaralót vennél? - Mutatjuk hol, mennyiért teheted

Portfolio
Egészen másként alakulnak az árak a nyaralópiacon is, nem meglepő módon a tóparti üdülők közül a Balatonnál találhatóak a legmagasabb négyzetméterárak, ezután következnek csak a Dunakanyar és a Velencei-tó melletti házak. Aki azonban nem ragaszkodik a legdrágább és legnépszerűbb településekhez, de mégis egy tó partján töltené a szabadidejét, annak a Tisza-tó jelenthet megoldást, ahol akár 100 ezer forintos négyzetméterár alatt is lehetett nyaralót vásárolni. Ha pedig üdülőövezetben ugyan, de nem nyaraló, hanem lakóingatlan után kutatnánk, a Dunakanyarban fogunk a legmagasabb árakba botlani.
November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Jelentkezzen még ma!


Az egész országot érintő lakásár-emelkedés a nyaralókat is egyaránt érintette, a kedvelt vízparti településeken pedig még a környék átlagainál is nagyobb mértékben felkúsztak az árak. A Takarék Csoport 2017-es adati szerint a kiemelt üdülőövezetek között is a Budapest környéki (Dunakanyar térsége) lakóingatlanok voltak a legdrágábbak, ami nem jelent túl nagy meglepetést. Ezeknél átlagosan 420 ezer forintot kellett fizetni egy négyzetméterért.

Kiemelt üdülőkörzetek:
  • Dunakanyar (Börzsöny, a Visegrádi-hegység és a Pilis által körülvett Duna-szakasz, összesen 66 települést érintve)
  • Balaton
  • Velencei-tó és Vértes
  • Tisza-tó
  • Mátra-Bükk
  • Sopron-Kőszeghegy alja

A második legdrágább Sopron és Kőszeghegyalja térsége volt, 270 ezer forintot meghaladó négyzetméterenkénti árral, ami a 2011-ben padlót fogott átlagos négyzetméterárnál 63 százalékkal volt magasabb. Az áremelkedés vélhetően inkább az osztrák határ közelségének köszönhető, mintsem Sopron és környéke turisztikai szerepének. A harmadik helyen a lakóingatlanok tranzakciós árai alapján tavaly a Balaton végzett 257 ezer forinttal.

Fontos különbség azonban, hogy ez az átlagár a kiemelt üdülőövezeten belüli lakóingatlanokra vonatkozik, vagyis más kategóriába esik, mint egy nyaraló besorolású ingatlan, még akkor is, ha nem állandó lakásként használja a tulajdonosa.

A Balaton környékén az átlagos üdülőár 270 ezer forint körül alakult 2017-ben. Itt is vannak olyan területek, ahol a lakóház építése nem engedélyezett, így csak nyaraló besorolású ingatlant lehet fejleszteni. Ezeknél pedig számolni kell azzal, hogy a bankok a lakóingatlanra felvehető hitelhez képest általában csak jóval alacsonyabb összeget hajlandóak folyósítani.

Az üdülőövezetek közül a legalacsonyabb áron lakóingatlant, vagy nyaralót a Tisza-tó környékén lehet vásárolni, az üdülők átlagos ára 100 ezer forintot sem érte el 2017-ben, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy azóta ezek az ingatlanok is csak drágultak.

Nyaralót vennél? - Mutatjuk hol, mennyiért teheted
Kép forrása: Takarék Index

Milyen árak vannak a Balaton legnépszerűbb településein?

Ha jobban szemügyre vesszük a Balaton térségét teljesen különböző árakkal találkozhatunk, így az egész térségre jellemző átlagár nem hordoz magában túl sok információt. A térség legdrágább lakásai Balatonfüred és Siófok környékén voltak, itt 2017-ben átlagosan 340-370 ezer forintos négyzetméteráron lehetett vásárolni. Fonyód és környékén ez a szám 250 ezer forint körül alakult, a többi part menti járásban pedig ennél kisebb fajlagos árakkal találkozhattak a vásárlók.


Nyaralót vennél? - Mutatjuk hol, mennyiért teheted
Október 12-14. - Lakás 2018 Országos Kiállítás, részletekért kattints a képre!

Természetesen még ezen belül is nagy eltéréseket lehet tapasztalni, közvetlenül a parton fekvő, vagy attól pár perces távolságra lévő ingatlanokat ennél az árnál jóval drágábban lehet csak megvenni. Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint nemcsak a vízpart, hanem a főváros távolsága is számít, az adásvételeket tartalmazó saját adatbázisuk alapján, távolodva Budapesttől és a parttól a négyzetméterenkénti árak 150 ezer forintig eshetnek vissza.


Soóki-Tóth Gábor MRICS

elemzési vezető

Otthon Centrum

Soóki-Tóth Gábor 1993-ban végzett okleveles építészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1999-ben a Nottingham Trent Egyetemen M.Sc in Real Estate fokozatot szerzett. A BME Városépítés tanszékén kezdett dolgozni... Tovább »

Ha csak a nyaralóként bejegyzett ingatlanokat nézzük a legmagasabb árak Siófok és Balatonalmádi környékén voltak tavaly, itt már túllépte a 300 ezer forintot az átlag fajlagos ár, ha pedig csak a balatonfüredi és siófoki lakásokat, házakat nézzük már a 400 ezret is meghaladta ez az érték.

Nyaralót vennél? - Mutatjuk hol, mennyiért teheted
A szintén népszerű Velencei-tónál a vízpart hatása mellett, a budapesti agglomerációs szerep is hozzátehet a magasabb árakhoz. Gárdony esetében átlagosan 200 ezer forint felett mozogtak az a lakóingatlanra vonatkozó négyzetméterárak a tavalyi évben, Velencén azonban ennél már jóval mélyebben kellett a zsebükbe nyúlniuk a vásárlóknak, ott a fajlagos ár meghaladta a 270 ezer forintot is. Nyaralóárakat az elérhető adatok szűkössége miatt csak Gárdony esetében tudtak számolni a Takarék Index elemzői, ez a 2017-es elérhető adatok alapján 160 ezer forint körül alakult.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
getty, varsó, lengyelország, iroda, felhőkarcoló, toronyház,