A kormány milliókat ad a családoknak, hogy megmentse a pusztuló településeket
Ingatlan

A kormány milliókat ad a családoknak, hogy megmentse a pusztuló településeket

Portfolio
Az 5 százalékos áfa kivezetése után a kormány az 5000 fő alatti településeket segítheti a CSOK összegének emelésével. Bár a részletekre még nem derült fény, megnéztük, hogy milyen hatással lehet ez a kedvezmény az érintett települések lakáspiacára és az ország mely részein jelenthet egy ilyen támogatás valódi segítséget a kistelepülések elnéptelenedése ellen.


Évtizedek óta tartó tendencia az, hogy az emberek a kisebb falvakból a nagyobb városokba költöznek, aminek köszönhetően nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon nő a városban élő népesség aránya. A nagyobb városok közvetlen közelében ugyanakkor sok helyen kialakulhat egy olyan agglomeráció, melyben a várossal szoros kapcsolatban álló szomszédos községek vonzók lesznek a csendesebb környékre vágyó lakosok számára. A szuburbanizáció azonban csak addig terjed a térben, ameddig a lakosság hajlandó az ingázással járó terheket vállalni, ami általában a város határától számítva legfeljebb néhány tíz kilométeres körben érezhető. A kérdés az, hogy az ennél távolabb fekvő kistelepüléseken képes lesz-e segíteni a kiterjesztett CSOK, illetve vonzóbbá lehet-e valahogy tenni azokat a fiatalabb korosztályok számára.

A kistelepülések fennmaradásának kulcsa a munkalehetőség. Sokszor ennek hiánya a legnagyobb gátja annak, hogy a nagyvárosoktól távolabbi községek vonzók legyenek a fiatalok számára, a technológiai fejlődésnek köszönhetően azonban egyre több olyan munkakör keletkezik, amely nem helyhez kötött, így elméletileg egy távoli községből is elvégezhető, amennyiben megfelelő internetkapcsolat áll rendelkezésre.

Home office és távmunka, tényleg ez a jövő?

Már most egyre több helyen találkozunk azzal a trenddel, hogy az irodákban a munkavállalóknak nincs saját asztaluk, ráadásul - mivel egyszerre úgysincs bent mindenki - a dolgozói létszámnál kevesebb munkaállomást tartanak fenn. Emellett van, ahol kötelező homeoffice napokat vezetnek be, egyenletesen elosztva a hét minden napjára, mindezzel irodaterületet és bérleti díjat spórolva a cég számára. Innen már csak egy lépés, hogy akinek a munkájához nem szükséges az állandó jelenlét, annak egy távolabbi településről is lehetővé tegyék a munkavégzést. Ehhez persze az kellene, hogy elég legyen maximum heti egyszer bemenni a munkahelyre, ezáltal az ingázási költség ötször nagyobb távolságról sem lenne magasabb, mintha valaki naponta járna be.
Ha megtehetnéd, dolgoznál home office-ban?
Igen, végre megspórolnám az ingázás idejét
Igen, de legfeljebb heti 2-3 napot
Nem, otthonról úgysem lennék hatékony
Nem, mert hiányoznának a kollégáim

Előnyök és hátrányok

A távmunka és a községek mellett szólhat, hogy egy átlagos kétszobás lakás Budapest belvárosában éppen annyiba kerül, mint egy kertes családi ház a pesti agglomerációban, a fővárostól távolodva - különösen keleti irányban - pedig látványosan lesznek egyre olcsóbbak az ingatlanok. Egy 50 négyzetméteres budapesti lakás árából például a Közép- és a Nyugat-Dunántúl kisebb városaiban is könnyen lehet egy 100-150 négyzetméteres felújított családi házat venni, míg az Észak-Alföld vagy Észak-Magyarország városaiban akár egy fővárosi garzon árából is kijön ugyanez.

A kormány milliókat ad a családoknak, hogy megmentse a pusztuló településeket
Ezen túl a kibővített CSOK is az 5000 főnél kisebb településeken építkezőket fogja támogatni, bár azt azért nem árt tudni, hogy egy 25 milliós új lakás a visszaállított lakásáfa miatt önmagában is legalább 5 millió forinttal drágulhat, aminek a megemelt CSOK összegében is meg kell majd jelennie.

Tegyük fel, a munkavállalók egy részénél megvan a szándék arra, hogy akár egy a fővárostól távolabbi községből dolgozzon és ezt a munkáltató is lehetővé teszi. Még így sem biztos az, hogy valaki csak azért akarna vidékre költözni, mert ott olcsóbbak az ingatlanok, miközben azok a szolgáltatások - sportolási, szórakozási lehetőségek - nem állnak rendelkezésre, amelyek a fővárosban megvannak.


A kormány milliókat ad a családoknak, hogy megmentse a pusztuló településeket
Terrace Residence 4 by Cordia, További információkért kattints a képre!
A távmunka lehetősége és a CSOK kibővítése tehát önmagában még nem jelent garanciát arra, hogy bármiféle élénkülés lehet a fővárostól távolabbi községek lakáspiacán. Arra viszont van esély, hogy a Budapest környéki 5000 fő alatti településeken valamekkora mértékben növekedjen a kereslet, de a hosszú évek óta tartó vidékről városokba történő vándorlás megfordításához valószínű, hogy az állami kedvezmények és a technológiai fejlődés nem lesz elegendő.
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Mystery_Hotel_Budapest - 8