Az egyik legmodernebb technológiával építkezik a Prologis
Ingatlan

Az egyik legmodernebb technológiával építkezik a Prologis

Portfolio
A Prologis Inc. megkezdte egy új, 10 000 négyzetméteres spekulatív épület fejlesztését a Prologis Park Budapest-Harbor területén, Magyarországon. Az építkezés csupán hat hónappal a fejlesztés megkezdése után, várhatóan 2019 első negyedévében zárul, a tervezéshez a BIM intelligens modellezési technológiát használták.
Az új épület a Prologis első olyan logisztikai ingatlanja Kelet-Közép-Európában, amelyet BIM (Building Information Modeling) módszerrel terveztek. A BIM egy intelligens, 3D modellezésen alapuló tervezési rendszer, amely különböző eszközökkel és adatokkal segíti az építészek, mérnökök és a kivitelezést végző szakemberek munkájának hatékonyságát az épület és infrastruktúrájának tervezési, kivitelezési és üzemeltetési szakaszaiban.

Az előzetes felmérések alapján az épületben kiépítésre kerülő energiahatékony sötétsugárzók 30 százalékkal csökkenthetik a fűtési költségeket, illetve a további fenntartható megoldások 45 százalékkal csökkentik az épület villamosenergia-felhasználását. Ezek mellett a víz, gáz és áramfogyasztás nyomon követését és optimalizálását okos mérőórák segítik.

Az egyik legmodernebb technológiával építkezik a Prologis
Kép forrása: Prologis
A BIM rendszerekről bővebben is beszámoltak a szakértők a Portfolio FM & Office 2018 Konferencián. Zagorácz Márk, BIM szakértő és a Lechner Tudásközpont igazgatói tanácsadója többek között beszélt az épületinformációs modellezési technológia irányelveiről. A BIM alkalmazása Európában 2013-2015 között robbanásszerű növekedést mutatott a fejlett országokban, ugyanakkor a szabványok még kidolgozás alatt állnak és szükség lenne olyan útmutatókra és irányelvekre, amelyek segítséget nyújtanak a BIM alkalmazásában. Egy ilyen kézikönyv megalkotására vállalakozott a Lechner Tudásközpont, az első kötet keretében rendszerezték az eddigi 20-25 felhasználási lehetőséget, illetve szeretnék mindenki számára érthetővé tenni, hogy a projektek egyes fázisaiban, milyen információkra van szükség a felhasználáshoz.


Zagorácz Márk

igazgatói tanácsadó, BIM szakértő

Lechner Tudásközpont

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán diplomázott építész szakon. Az épületinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kezdeti tapasztalatait a Vico Software - egy nemzetközi BIM célszoftver-fejlesztő... Tovább »

A Prologis Park Budapest-Harbor Budapest XXII. kerületének déli határánál, a Duna nyugati oldalán helyezkedik el. A parkban 10, összesen 130 000 négyzetméter alapterületű épület található, további 27 000 négyzetméter fejlesztési potenciállal.

GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
modern irodabelso emberekkel
Flags in front of the European Parliament
ujportfolio
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
tűz, környezet,