Előfizetői tartalom

Ebben bezzeg jobbak a szomszédos országok - Miért nálunk a legmagasabb a lakásáfa?

Portfolio
Bár még több mint egy évig az 5%-os áfával lehet az új lakásokat megvásárolni, már most készülnek a vásárlók, fejlesztők és a bankok is az ezt követő időszakra. Úgy tűnik ugyanis, hogy hiába számítottak sokan a kedvezmény meghosszabbítására, és ezzel a piac további élénkítésére, a kormány végül nem tervezi tovább alkalmazni az adókedvezményt. Érdekessége a dolognak, hogy a környező országokban egytől egyig alacsonyabb a forgalmi adó terhe, és ahol bevezettek hasonló kedvezményt az új lakásokra, ott nem szabtak semmilyen időkorlátot. Felmerül tehát a kérdés, hogy miben más a régió többi országa, amiért náluk határidő nélkül alkalmazható a kedvezmény, és vajon máshol is - ahol szintén pár százalékos áfa mellett vásárolhatóak az új lakások - ekkora gondot okoz a szakmunkások és az építőipari anyagok hiánya, mint Magyarországon.
Nyáron indult el a lavina a Varga-bejelentéssel, miszerint ne reménykedjen senki abban, hogy meghosszabbítják a kedvezményes 5%-os áfát az újlakás-piacon. Ennek értelmében tehát 2020. január 1-től újra 27%-ot kell fizetni, ami minden bizonnyal megnehezíti a vásárlók és a fejlesztők helyzetét is. A magasabb teher melletti indoklás, hogy a kormány a családokat akarta leginkább...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái