Ebben bezzeg jobbak a szomszédos országok - Miért nálunk a legmagasabb a lakásáfa?
Ingatlan

Ebben bezzeg jobbak a szomszédos országok - Miért nálunk a legmagasabb a lakásáfa?

Portfolio
Bár még több mint egy évig az 5%-os áfával lehet az új lakásokat megvásárolni, már most készülnek a vásárlók, fejlesztők és a bankok is az ezt követő időszakra. Úgy tűnik ugyanis, hogy hiába számítottak sokan a kedvezmény meghosszabbítására, és ezzel a piac további élénkítésére, a kormány végül nem tervezi tovább alkalmazni az adókedvezményt. Érdekessége a dolognak, hogy a környező országokban egytől egyig alacsonyabb a forgalmi adó terhe, és ahol bevezettek hasonló kedvezményt az új lakásokra, ott nem szabtak semmilyen időkorlátot. Felmerül tehát a kérdés, hogy miben más a régió többi országa, amiért náluk határidő nélkül alkalmazható a kedvezmény, és vajon máshol is - ahol szintén pár százalékos áfa mellett vásárolhatóak az új lakások - ekkora gondot okoz a szakmunkások és az építőipari anyagok hiánya, mint Magyarországon.
Nyáron indult el a lavina a Varga-bejelentéssel, miszerint ne reménykedjen senki abban, hogy meghosszabbítják a kedvezményes 5%-os áfát az újlakás-piacon. Ennek értelmében tehát 2020. január 1-től újra 27%-ot kell fizetni, ami minden bizonnyal megnehezíti a vásárlók és a fejlesztők helyzetét is. A magasabb teher melletti indoklás, hogy a kormány a családokat akarta leginkább támogatni és nem a befektetési célú lakásvásárlókat, akik a sokadik lakásukat is kedvezőbben tudták ezáltal megvenni. A probléma csupán az, hogy meghosszabbítás híján olyan kedvezőtlen hatások is előkerülhetnek, amelyek később újra befullaszthatják a piacot, például az építési kedv visszaesése, vagy az elégtelen kereslet. Arról nem is beszélve, hogy a környező országok egyikében sem alkalmaznak ilyen magas áfát, nemhogy az új lakásokra, de egyáltalán semmilyen fogyasztási cikkre, vagy szolgáltatásra.


Ebben bezzeg jobbak a szomszédos országok - Miért nálunk a legmagasabb a lakásáfa?
Gömb Ház - további információért kattints a képre!

A régiós országok mindegyikében alacsonyabb forgalmi adóval terhelik az új termékeket, beleértve az új lakóingatlanokat is. Az MNB adatai szerint a térségben Ausztria és Szlovákia esetében nincs megkülönböztetés az új lakásoknál, minden terméket egységesen 20%-os áfával lehet megvásárolni, de ez még mindig 7 százalékponttal kevesebb, mint ami hazánkban várható 2020-tól.

Jelenleg azonban még az 5%-os áfát élvezhetik a piac szereplői Magyarországon, ami a legalacsonyabb forgalmi adó a térségben. Romániában szintén ekkora az új lakásokra vonatkozó áfa mértéke, a különbség csupán annyi, hogy a szomszédos országban nincs időkorlát a kedvezményre. Lengyelországban és Szlovéniában szintén egy számjegyűre mérsékelték az új lakóingatlanok adóterhét, míg a régióban jelenleg Csehországban a legmagasabb, mintegy 15% az új lakások forgalmi adója.

Ebben bezzeg jobbak a szomszédos országok - Miért nálunk a legmagasabb a lakásáfa?
A kedvezményre vonatkozó korlátozások más országban is hasonlóak, a legtöbbnél 120, vagy 150 négyzetméteres az így megvásárolható lakások maximális alapterülete, míg a családi házaknál 350, vagy 400 négyzetmétert tesz ki ez a szám. Fontos különbség viszont, hogy Magyarország kivételével az új lakások értékesítésére kedvezményes adókulcsot alkalmazó környező országok egyikénél sem utalnak arra, hogy határozott időre, ideiglenes jelleggel vezették volna be a csökkentett áfa mértéket. Ha tehát jövő év végéig semmilyen változtatást nem eszközölnek, akkor ismét nálunk lesz a legmagasabb az új lakások áfája a térségben.

Mi a probléma mindezzel?

A vásárlók oldaláról a legnagyobb gond, hogy amennyiben a fejlesztővel nettó árban állapodtak meg, a teljes összeg 2020. január 1-je utáni fizetésével a vevők 21%-kal fognak többet kiadni a lakásért, mintha még a jövő év végéig teljesítenék a fizetési kötelezettséget. Nyilvánvalóan, ez azokat a projekteket érinti, amelyek a határidő után készülnek majd el, vagy tervezetten, vagy a csúszások miatt. A másik lehetőség, ha fix bruttó vételárban állapodtak meg a szerződő felek, ekkor a vevőnek sok aggódnivalója nincs, a fejlesztő nyeli le a magasabb áfát.

Megoldást az előre kifizetett még kedvező áfatartalmú vételár jelenthet, ekkor a vásárló nagyobb pénzügyi kockázatot vállal, hiszen még egy el nem készült projektet fizet ki előre, ugyanakkor több millió forinttal kisebb összeg fog a számla végén szerepelni. Újabb fejtörést jelenthet azonban, hogy a hitelből vásárolt lakásoknál a bankok milyen lehetőségeket tudnak ajánlani, előfordulhat ugyanis, hogy az előleg kifizetésekor a lakás állapota még nem tart olyan készültségi szinten, ami a bank számára elfogadott lenne.

Mit gondolnak a szereplők?

Sokszor emlegetik, hogy a kedvezményes áfa megszüntetésével valamelyes fellélegezhet az építőipar, ahol egyre nagyobb problémát jelentett a munkaerő- és az anyaghiány. Az Európai Bizottság felmérése alapján a munkaerőhiány minden vizsgált országban felmerülő probléma, de legsúlyosabban a magyar építőipart érinti. A régióban a probléma mértékét jelző egyenlegmutató, amit a pozitív és negatív értékelések különbségeként készítenek, csak Románia esetében volt alacsonyabb, mint az EU-s átlag. Vagyis annak ellenére, hogy hazánkhoz hasonlóan itt is 5%-os az új lakások áfája, nem okoz olyan nagy gondot a szakmunkások hiánya, helyette az elégtelen kereslet hátráltatja az építkezéseket.

Ebben bezzeg jobbak a szomszédos országok - Miért nálunk a legmagasabb a lakásáfa?
Az alapanyag- és felszereléshiány szintén Magyarországot érinti leginkább, míg a többi régiós ország esetén lényegesen kisebb arányban említik ezt a tényezőt. A pénzügyi korlátok jelenléte Lengyelország és Szlovákia építőipara számára jelent leginkább problémát.

Hogyan látja ezt egy fejlesztő?Ebben bezzeg jobbak a szomszédos országok - Miért nálunk a legmagasabb a lakásáfa?
A Gömb Ház fejlesztője, a Kategora Real Estate ügyvezető igazgatója, Dr. Kondász Árpád Péter a következőképpen látja az áfakérdést:  • A vevők részéről a keresletet tekintve ciklikusságot figyelhettünk meg. Ezt idén többek között a választásokat megelőző időszakban, majd a nyár folyamán az EUR/HUF árfolyam ingadozása miatt tapasztalhattuk.
  • Sokan érdeklődnek az előtörlesztés és a munkáltató hitel feltételei és lehetőségei felől.
  • Jelenlegi futó projektünk, a Gömb ház még az áfatörvény változása előtt befejeződik, így ezt a projektet ez nem befolyásolja.
  • A most induló projektjeinket sem érinti majd remélhetőleg, mivel a piackutatások során azt mértük fel, hogy az ügyfélkörünk az előtörlesztés lehetőségével kíván esetleg élni, mely során még az 5%-os áfa az irányadó.
  • A környező országokban (Ausztria, Románia, Lengyelország Szlovénia, Szlovákia, Csehország) az áfakedvezmények helyzetét tekintve reménykedünk, hogy Magyarországon is hasonló szabályozásokat várhatunk a jövőben, melyeket például Szlovénia is alkalmaz. Hazánk kivételével a kedvezményes kulcsot alkalmazó országok egyikénél sem található arra utaló információ, hogy határozott időre, ideiglenes jelleggel vezették volna be a csökkentett áfát.
  • Jelenleg is több bankkal állunk kapcsolatban és folynak a tárgyalások arról, hogy a vevők számára is megnyugtató előlegfinanszírozási formát találjunk.
  • A vevők nagy része az áfakedvezmény megszűnésével a lakásárak növekedését várja, ezért aki csak teheti igyekszik a 2018-ban induló projektekben ingatlant választani.
  • Cégcsoportunk a kedvezményes áfa bevezetése előtt is aktív volt az ingatlanpiacon. Előfordulhat újra, mint korábbi vásárlóink esetében is, hogy a jövőben megemelkedik a vállalkozásként ingatlant vásárlók száma, így az ő esetükben a vételár áfatartalma visszaigényelhető.
A cikk megjelenését a Kategora Real Estate támogatta.
BET
An oil pumping unit, also known as a
panel_ingyenpenz_otthon melege1500
BEIJING, CHINA - AUGUST 06: A pedestrian walks past the People's Bank of China (PBOC) headquarters on August 6, 2019 in Beijing, China.
Telenor
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
starbucks - plaza Chicago