Külföldi óriások vásárolják fel Budapestet: 2018 eddigi legnagyobb vételei
Ingatlan

Külföldi óriások vásárolják fel Budapestet: 2018 eddigi legnagyobb vételei

Portfolio
Összegyűjtöttük az idei év legnagyobb ingatlanpiaci tranzakcióit, az adásvételek között számos irodaház, bevásárlóközpont, illetve egy régiós ingatlanfejlesztő cég is szerepel. Bár a lista nem teljes, a most felsoroltak alapján is több száz milliárdnyi forint volt, amit az elmúlt időszakban külföldi vállatok fizettek, egy-egy itthoni ingatlanért cserébe.


Időrendi sorrendben gyűjtöttünk össze néhányat a legnagyobb ingatlanpiaci vételek közül, főként azokból válogatva, amelyek Budapesten köttettek.

Február 5. Eurocenter

A Wing Zrt. vásárolta meg az EuroCenter Óbuda Üzletközpontot, az épület mintegy 23 ezer négyzetméter alapterületű és 2000-ben nyitotta meg kapuit. A tranzakció része volt két szombathelyi kiskereskedelmi ingatlan is, a Family Center bevásárlóközpont és a Praktiker barkácsáruház, az ügyletet a Sberbank Magyarország Zrt. finanszírozta, az adásvétel összegét nem hozták nyilvánosságra.Június 18. TriGranit

A Revetas (közép-európai régióra specializálódott ingatlan-befektetési vállalat), a Goldman Sachs Asset Management által kezelt alapokkal közösen vásárolta meg a magyar központú régiós ingatlanfejlesztés egyik ikonikus cégét a TriGranitot a TPG Real Estate-től. A felek a tranzakció részleteit akkor nem hozták nyilvánosságra, azonban az EY legutóbbi M&A Barométer felmérése alapján ennek értéke mintegy 348 millió dollárt, vagyis 96 milliárd forintot tett ki. A 173 ezer bruttó bérbeadható területű eszközökből álló közép-európai TriGranit portfolió irodaházakból, három A-kategóriás fejlesztés alatt lévő (pipeline) irodaprojektből áll. A teljes eszközérték a bruttó fejlesztési értékkel együtt meghaladja a 450 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 146 milliárd forint).Június 25. Infopark D

Nyáron vásárolta meg a Rákóczi híd budai lábánál található Infopark D irodaházat a Wing, a finanszírozást a HypoNoe Bank AG segítette. Bár a tranzakció összege nem szerepelt a cég akkori közleményében, annyit lehet tudni, hogy a cég a Gladiátor Alapkezelő Zrt. által képviselt Gladiátor II. Ingatlan Befektetési Alapon keresztül vásárolta meg az Infopark D Irodaházat, és az akvizíció finanszírozására a Gladiátor II. Ingatlan Befektetési Alap 26,6 millió euró (8,6 milliárd forint) keretösszegben kölcsönszerződést írt alá a HypoNoe Bank AG.-val.

Külföldi óriások vásárolják fel Budapestet: 2018 eddigi legnagyobb vételei
Kép forrása: Wing
Július 5. Alkotás Point

Nyáron még a GVH engedélyezésére várt a Déli pályaudvar közelében fekvő, mintegy 20 ezer négyzetméteres Alkotás Point Irodaházra vonatkozó tranzakció, melynek új tulajdonosa a Torony Ingatlan Befektetési Alap lesz. Az adásvétel összegét nem hozták nyilvánosságra.

Külföldi óriások vásárolják fel Budapestet: 2018 eddigi legnagyobb vételei
Kép forrása: MTI Bizományosi/Jászai Csaba
Július 30. MOM Park

Három vállalat, a Wing Zrt., a Morgan Stanley Real Estate Investing és az osztrák bevásárlóközpont-specialista CC Real alkotta konzorcium értékesítette idén nyáron a MOM Parkot, melynek új tulajdonosa az OTP Ingatlanbefektetési Alap lett. Az épületben közel 18 ezer négyzetméternyi irodaterület és több mint 30 ezer négyzetméternyi jól kiadható üzlethelyiség is helyet kap. Bár az adásvétel összegéről nem lehet tudni, vélhetően több tízmilliárd forintos ügyletről volt szó, ugyanis a bevásárlóközpontot addig üzemeltető cég tavaly év végén 19,3 milliárd forintnyi ingatlanvagyonnal rendelkezett, amiben persze lehet más is MOM Parkon kívül, de a korábbi beszámolókból az látszik, hogy az összeg nagy részét ez teszi ki.

Külföldi óriások vásárolják fel Budapestet: 2018 eddigi legnagyobb vételei
Kép forrása: MTI/Róka László
Augusztus 3. Promenade Gardens irodaház

A Váci úti Promenade Gardens irodaház is új tulajdonoshoz került nem is olyan régen, a 97 százalékos bérbeadottság mellett üzemelő irodaházat Erste Ingatlan Alap vásárolta meg a fejlesztő Horizon Developmenttől. Ugyan nem lehet tudni pontosan a 25 ezer négyzetméter alapterületű épület vételárát, a bérbeadottság, a jellemző bérleti díjak és hozamszintek alapján nagyságrendileg megbecsülhető a vételár. A Cushman & Wakefield legutóbbi tanulmánya szerint a Váci úti irodafolyosó 'A' kategóriás épületeinél 15,25 euró a jellemző bérleti díj négyzetméterenként havonta. Ugyanebben a kategóriában a jelenlegi hozamszintek 6 százalék körül alakulnak, a 97 százalékos bérbeadottság alapján számításaink szerint 75-78 millió euró (kb. 25 milliárd forint) körül lehet az ingatlan piaci ára. Ha az előbérleti szerződések alacsonyabb bérleti díjról szólnak, (14 euró havonta) akkor az ár ennek megfelelően 70 millió euró, vagyis 22,7 milliárd forint alá is lecsökkenhetett.

Külföldi óriások vásárolják fel Budapestet: 2018 eddigi legnagyobb vételei
Kép forrása: Horizon Dvelopment
Augusztus 8. Mill Park

A Skanska eladta a két épületből álló Mill Park irodakomplexumát az Erste Asset Management GmbH egyik leányvállalata, az Erste Alapkezelő Zrt. ingatlanalap számára. A vételár mintegy 100 millió eurót tett ki (32 milliárd forint) az elméleti 14,5 eurós átlag havi bérleti díjjal kalkulálva ez mintegy 6,25%-os hozamszintet jelent. A XI. kerületben álló Mill Park irodaház összesen 36 ezer négyzetméternyi bérelhető irodaterülettel rendelkezik, az épület átadására idén augusztusban került sor.

Külföldi óriások vásárolják fel Budapestet: 2018 eddigi legnagyobb vételei
Kép forrása: Skanska
Szeptember 13. Mammutok

Pár nappal írtunk a bejelentésről, hogy a Mammut 1 és Mammut 2 bevásárlóközpontokat egy dél-afrikai ingatlanbefektető, a NEPI Rockcastle vásárolta meg. Az 56,5 ezer négyzetméteres bruttó bérbe adható területű bevásárlóközpontért 254 millió eurót (82,6 milliárd forint) fizetett az új tulajdonosa, mindenféle finanszírozási segítség nélkül. A cég egy évvel ezelőtt vásárolta meg az Aréna Plázát forintban számolva szinte ugyanekkora összegért, a két bevásárlóközponttal Budapesten ők váltak a legnagyobb plázatulajdonossá.
>Kép forrása: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
CSOK, babaváró, lakáspiac - Getty