Ezek a kedvezmények jöhetnek a lakásáfa után
Ingatlan

Ezek a kedvezmények jöhetnek a lakásáfa után

Portfolio
Nyolcpontos javaslatcsomagot állított össze az építőipari szakszövetség a kedvezményes lakásáfa kompenzálására - írja a Magyar Idők. A 2019 után megszűnő kedvezmény helyett a szervezet elsősorban a forgalmi adó visszatérítési lehetőségét terjesztené ki az új lakások vásárlóira, ami a vevőnek lényegében ugyanazt a megtakarítást jelentené. Emellett felújításoknál is lehetővé tennék az adó visszaigénylését, és bővítenék a csok kedvezményezetti körét.


Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) úgy véli, ha a 2019. december 31-ig érvényben lévő, majd megszűnő ötszázalékos kedvezményes forgalmi adó helyett azt kiváltó, pótló szabályozók és kedvezmények nem lépnének hatályba, az megtörné a lakásépítések lendületét. A szövetség véleménye szerint a kompenzációnak egyenrangúan kellene kezelnie az új lakások építését a meglévő lakások felújításával.

Kíváncsi vagy, mi várható a kedvezményes lakásáfa után a hazai lakáspiacon? Lakásvásárláson gondolkodsz de nem tudod, hogyan vágj bele? Látogass el október 12-én a Hungexpo "F" pavilonjában megrendezésre kerülő Lakásáfa Klubra, ahol szakértők előadásai segítenek eligazodni a lakásvásárlás legfontosabb kérdéseiben.Ezek a kedvezmények jöhetnek a lakásáfa után
Az ÉVOSZ jelezte, mindkét esetben a legfontosabb szempont az, hogy elsődlegesen piaci alapon legyen megoldott a finanszírozás. A szakszövetség nyolc pontban foglalta össze javaslatait, amelyek élén a forgalmi adó visszatérítési lehetőségének kiszélesítése áll a vállalkozó által felépített lakás, lakóingatlan megvásárlására.
  • Ez a gyakorlatban a vevő részére a mostani öt százalékkal számított áfához hasonló mértékű kedvezményt jelenthet, amelynek igénybevételéhez ráadásul különbséget lehetne tenni akár a saját célú vagy befektetői célú vásárlások között. Az ÉVOSZ szerint az adó-visszatérítést a lakásfelújítások esetén is elérhetővé kellene tenni. Javaslatuk szerint a felújítási összköltség forgalmi adójának harminc százalékát, legfeljebb hárommillió forintot lehetne visszaigényelni, aminek feltétele lenne többek között az írásos szerződés részletes műszaki leírással és átlátható finanszírozással.
  • Az ÉVOSZ az áfa-visszaigénylés kibővítését az újlakás-építés esetén meglévő visszatérítés megtartása mellett képzeli el. Ez a saját célra történő építkezés esetén vehető igénybe 2016 óta a kivitelezés során felmerülő áfaköltség visszaigénylésére legfeljebb öt millió forintig.
  • Az ÉVOSZ harmadik javaslata szerint a kereskedelmi bankoknak 3-5 százalékos kamat mellett kellene hitelezniük a lakásépítést és -felújítást forint alapon, hosszú távon kiszámítható feltételek mellett.
  • Felvetik továbbá a kortól függetlenül igénybe vehető állami hitelkamat-támogatást az első lakáshoz jutásnál, ami három százalék körül tartja a hitelköltségeket.
  • A szakszövetség a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítését is szükségesnek tartja, szerintük életkortól függetlenül kedvezményezetté kellene tenni azokat, akik kiskorú gyerekeket nevelnek.
  • Az ÉVOSZ emellett fecskeházépítési programot javasol, amellyel a fiatal házasok lakhatását segítenék az önkormányzatok. Ez kis alapterületű bérlakások megépítését és üzemeltetését jelentené átlátható bérleti és üzemeltetési szerződések használatával, maximált bérleti díjak mellett.
  • Szintén programot szorgalmaznak az üresen álló mintegy 350 ezer lakás hasznosítására. A szervezet szerint a tulajdonosi felelősség érvényesítése ezen lakások lakhatóvá tétele érdekében elengedhetetlen.
  • Végül az ÉVOSZ indokoltnak tartja az energiatakarékos felújítási pályázatok újraindítását még az idei évben.

Az otthonteremtési program kibővítéséről kormányzati nyilatkozatokból hivatalosan egyelőre annyit tudni, hogy növekedni fog a csok összege az ötezer lakosúnál kisebb településeken, ahol a használt ingatlanok esetében is jelentős emelés várható. Emellett felmerült az államilag támogatott hitel lehetősége a kétgyerekeseknek is, és gondolkodnak az ötszázalékos lakásáfa helyett egy kifejezetten a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetéséről.


Ezek a kedvezmények jöhetnek a lakásáfa után
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_389893837