Még mindig jó befektetés? - Elképesztően sokan választják az Airbnb-t Budapesten
Ingatlan

Még mindig jó befektetés? - Elképesztően sokan választják az Airbnb-t Budapesten

Portfolio
Az Airbnb aktivitás 2017-ben jelentősen, 35 százalékkal növekedett a vendégéjszakák számát tekintve 2016-hoz képest, így 2017 végére megközelítette a 1,5 milliót. A Colliers International és a Hotelschool The Hague friss, Budapestre vonatkozó Airbnb elemzése alapján az V., VI., VII. kerületben történik a budapesti foglalások 69 százaléka, így a foglalások erős területi koncentrációt mutatnak. A kiadványban szereplő információk forrása az AirDNA által szolgáltatott, hiteles Airbnb adatbázis.
Az Airbnb piaci részesedése az eltöltött vendégéjszakák tekintetében jelentős növekedést mutatott, a 2016-ban mért 10,2 százalékos értékről 2017-re már elérte a 14,3 százalékot. Ennek eredményeképpen az Airbnb piaci részesedése Budapesten már az európai jelentősebb városokkal összevetve is az élmezőnybe tartozik.

Ezek az értékek más országokban:
  • Párizsban 15,2 százalék
  • Barcelonában 13,2 százalék
  • Amszterdamban 11,7 százalék
  • Madridban 10,1 százalék
  • Londonban 6,9 százalék
  • Berlinben mindössze 6,5 százalék


A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma 2017-ben megközelítette a 1,5 milliót, ez mintegy 35 százalékos növekedésnek felel meg 2016-hoz képest. Összehasonlításképpen a hotelekben eltöltött éjszakák száma 7,2 százalékkal emelkedett 2017-re, ezzel elérve a 8,9 milliót.

Jelenleg az Airbnb foglalások erős területi koncentrációt mutatnak, mivel a V., VI., VII. kerületben történik a budapesti foglalások 69 százaléka. Ezeken a területeken a bérbeadók a szobaárak tekintetében is magasabb árszintet tudnak elérni, mint a kevésbé népszerű kerületekben. Ugyanakkor az is jól látszódik, hogy Airbnb kereslet továbbra sem számottevő a város többi kerületében.

Még mindig jó befektetés? - Elképesztően sokan választják az Airbnb-t Budapesten
Az Airbnb foglalások területi megoszlása (2017), forrás: Colliers International, Hotelschool The Hague

A kutatásból kiderül, hogy a budapesti Airbnb piacot inkább a professzionális bérbeadók mozgatják, mivel a bérbeadók többsége (65%) kettőnél több lakást ad bérbe. Ez a szám jelentősen meghaladja a legtöbb európai nagyvárosban jellemző, 40-50 százalékos átlagot.

A novemberben megrendezésre kerülő Property Investment Forumon többek között az alternatív befektetési formák, illetve a hotel és turizmus témakörét is körüljárják a szakértők, ezek mindegyikének fontos része az Airbnb, és az ilyen célból vásárolt ingatlanok piaca.Az előző évekhez hasonlóan 2017-ben is az egyszobás, teljes lakás volt a legnépszerűbb választás, mivel a foglalások közel 55 százaléka ilyen típusú szálláshelyen történt.

"Az eddigi trendek alapján arra számítunk, hogy az Airbnb piac a következő években is növekedni fog, összhangban a Budapestre látogató turisták számának emelkedésével. A hazai szállodapiacon történő folyamatos és jelentős fejlesztések átadása a következő 2 évben várható, így a kínálat bővülésének köszönhetően az Airbnb piaci részesedésének gyors növekedése csökkenhet a közeljövőben." - mondta Steinfeld Tamás, a Colliers International piackutatási igazgatója.


Még mindig jó befektetés? - Elképesztően sokan választják az Airbnb-t Budapesten
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia