Egyre fenyegetőbb az építőmérnökök hiánya hazánkban
Ingatlan

Egyre fenyegetőbb az építőmérnökök hiánya hazánkban

Portfolio
Több ezer építőmérnök hiányzik a hazai piacról, miközben az építőipari termelés nagy ütemben bővül. A felvételi statisztikák alapján pedig továbbra sem nő az érdeklődés a szakma iránt. Erre a problémára hívták fel a figyelmet az Építőmérnök 200 elnevezésű konferencián, amelynek célja az építőmérnöki pálya népszerűsítése volt, és amelyet a Magyar Mérnöki Kamara és angol partnerszervezete, az Institution of Civil Engineers (ICE) szervezett nemrég, a HB Reavis támogatásával.
A felvételi statisztikák alapján az építőmérnök szak iránti érdeklődés évek óta stagnál, továbbra is a hetedik helyet foglalja el a népszerűségi sorrendben a műszaki alapszakok között, az Eduline számításai alapján. Míg 2010-ben több mint 900 hallgató tanult valamelyik hazai építőmérnöki karon, addigra ez a szám 2017-re 400-ra csökkent. Magyarországon évek óta állandó a mérnökhiány, mivel több szakemberre van szükség, mint amennyien építőmérnökként végeznek, ez a tendencia az következő években jelentős problémához vezethet.

A szakma népszerűsítése céljából rendezték meg az Építőmérnök 200 konferenciát, ahol többek között plakátokkal mutattak be hazai és angol fejlesztéseket a régmúlttól napjainkig, ezek egyikén a HB Reavis projektje, az Árpád híd pesti hídfőjénél található Agora Budapest is szerepel. A fejlesztő cég az építőmérnöki karrier támogatására törekedve szakmai programokkal, előadásokkal, építési terület látogatással készül a jövőben az egyetemisták számára.Dr. Lovas Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Karának egyetemi docense és oktatási dékánhelyettese a Portfolio FM & Office 2018 Konferencián a lézerszkennelés technológia fontosságáról és fejlődéséről tartott előadást. Ez is egyike ugyanis azoknak a technológiai újításoknak, amivel a jövő mérnökeinek is meg kell ismerkednie.


Dr. Lovas Tamás

egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Kar

Lovas Tamás a BME Építőmérnöki karán végzett 1999-ben, PhD fokozatát 2005-ben szerezte, 2009-től egyetemi docensként dolgozik a Fotogrammetria és Térinformatika Tanszéken. Kutatási területe a lézerszkennelési eljárások... Tovább »

Az építőipar kiemelt témaként szerepel a novemberben megrendezésre kerülő Property Investment Forum Konferencián. Valamint a városban zajló nagy projektekről, illetve más Budapestet érintő kérdésekben is megszólalnak a szakértők a Budapest 2030 Konferencián.


Egyre fenyegetőbb az építőmérnökök hiánya hazánkban
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
hullám, óceán, tengerparti lakások