Feléledtek a magyar befektetők? - Csökkent a külföldiek aránya a hazai ingatlanoknál
Ingatlan

Feléledtek a magyar befektetők? - Csökkent a külföldiek aránya a hazai ingatlanoknál

Portfolio
Míg 2017-ben néhány távolabbi ország is felkerülhetett arra a képzeletbeli térképre, amin a hazai ingatlanpiacra befolyó külföldi tőkét jegyzik, addig 2018 első felében valamelyest konszolidálódni látszott a befektetők köre a régiós országokra. A teljes befektetési volumenben tovább nőtt a hazai vásárlók aránya, ez elérte a 60 százalékot, ami jóval magasabb érték az egy évvel korábbi időszakban tapasztalt 40 százaléknál. A volumen mellett, a félév 16 regisztrált kereskedelmi ingatlanra vonatkozó tranzakciójában is erősen képviseltették magukat a magyar befektetők, mintegy 12 adásvételnél hazai volt a vásárló - derül ki a CBRE 2018 első féléves jelentéséből.
2018 első félévében összesen 16 tranzakciót regisztráltak a kereskedelmi ingatlanok piacán (pl. irodaházak, kiskereskedelmi, logisztikai ingatlanok, hotelek) Magyarországon, ezek összértéke 314 millió eurót (mintegy 100 milliárd forintot) tett ki a félévben.

A kiskereskedelmi ingatlanbefektetések dominálták a piacot, ezek aránya 49 százalékos volt a teljes volumenben, ezt követték az irodabefektetések 37 százalékkal, majd 14 százalékkal a logisztikai ingatlanok, míg a hotel kategóriában nem regisztráltak tranzakciót az év első felében. A legnagyobb ügylet egy német alaphoz köthető, amely megvásárolta a biatorbágyi Premier Outlet Centert. Az első féléves szerződéskötések közé még nem került be a Mammut 1 és Mammut 2 eladása, így a mintegy 82,6 milliárd forintos, dél-afrikai befektetők által kifizetett összeg még nem része az összesítésnek.Arról, hogy hogyan teljesített 2018-ban a hazai befektetési piac, hogy mire figyelnek és mit keresnek a befektetők, bővebben is beszélnek majd a szakértők a Property Investment Forumon november 22-én.

November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most early bird áron!


A hazai befektetők aránya 60 százalékra emelkedett a korábbi év ugyanezen időszakában mért 40 százalékról. Ami pedig a tranzakciók darabszámát illeti, a 16-ból 12-nél voltak magyarok a befektetők, míg a másik négy, az osztrák, a cseh, a német és a szlovák piacok szereplőihez köthetőek.

Feléledtek a magyar befektetők? - Csökkent a külföldiek aránya a hazai ingatlanoknál
Kép forrása: CBRE
A hozamok tekintetében nem történt jelentős változás egyik ingatlantípusnál sem, a prémium irodaházaknál 6 százalékot, a prémium retail kategóriában 5,75 százalékot, míg a logisztikai ingatlanoknál 7,75 százalékot rögzítettek.


Feléledtek a magyar befektetők? - Csökkent a külföldiek aránya a hazai ingatlanoknál
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
GettyImages-184093719