Lakást vennél vagy eladnál? Hamarosan minden megváltozik
Ingatlan

Lakást vennél vagy eladnál? Hamarosan minden megváltozik

Portfolio
Vajon mennyit fog drágulni egy lakás, ha kivezetik a kedvezményes áfát? Milyen hatása lehet mindennek az új és milyen a használt lakásokra nézve? A mostani lakáspiac legfontosabb kérdése a lakásáfa jövője és az azzal kapcsolatos különböző intézkedések. Az alábbiakban azt néztük meg, hogy mire számíthatunk, és mire kell különösen odafigyelnünk ezzel kapcsolatban, illetve miért lesz érdemes részt venni az október 12-14 között megrendezésre kerülő ingyenes Lakás 2018 Kiállításon.


Nagyjából három évvel ezelőtt, 2015 decemberében megszavazták, hogy 27 százalékról 5 százalékra mérséklődjön az új lakások áfája, amivel a kormány célja a lakásépítések élénkítése volt. Bár a kedvezmény időszakát tekintve már az eredeti tervek is a 2016-2019 közötti négyéves időszakra vonatkoztak, a kedvező fogadtatás miatt sokan ennek meghosszabbítására számítottak. Idén nyárra viszont egyértelművé vált, hogy nem lesz hosszabbítás, a kedvezményes 5 százalékos új lakásokra vonatkozó áfát a 2019. december 31. utáni időszakra nem terjesztik ki.

Mi lesz 2020-tól?

Sokat foglalkoztunk már azzal, hogy a kedvezményes lakásáfa megszűnése mekkora drágulást hozhat a lakásárakban. Egy 30 milliós lakás áfaterhe például 2020 januárjától 1,5 millióról 8,1 millió forintra emelkedik, ami, ha nem is egy az egyben, de részben biztosan beépül az új lakások árába. Fejlesztői szemmel viszont van, aki pozitívumokat is lát a döntésben. Egy, a Portfolio által megkérdezett lakásfejlesztő cég vezetője például úgy nyilatkozott, hogy még a 27 százalékos áfa is jobb, mint az eddigi bizonytalanság, hiszen az üzleti tervezhetőség szempontjából fontos, hogy tudjuk, mi vár ránk.


Lakást vennél vagy eladnál? Hamarosan minden megváltozik
Az biztos, hogy az áfa emelkedésének hírére a kisebb fejlesztők közül többen is úgy döntöttek, hogy elhalasztják építkezésüket vagy késleltetik az értékesítést, ami viszont építőipari kapacitásokat szabadíthat fel, segítve ezzel a nagyobb fejlesztők projektjeinek kivitelezéseit. A szereplők nagyobb része viszont úgy véli, hogy az 5 százalékos áfakulcs kiterjesztése a 2019 utáni időszakra a vásárlók, a bérlők, a beruházók vagy a kivitelezők érdekeit sokkal inkább szolgálta volna. Bár elég drasztikus jóslat, de van, aki szerint 2020-ban a fejlesztők által épített lakások száma a mostani szint harmadára vagy negyedére is visszaeshet.

Lehetséges intézkedések

Tény, hogy a kedvezményes lakásáfa ideje lejár, valószínűsíthető azonban, hogy a kormány új ösztönzőket, támogatásokat fog kialakítani egyes csoportok, például a családok számára. Az elmúlt időszakban olyan ötletek hangzottak el, mint az 5000 fő alatti települések esetében a családi otthonteremtési kedvezmény összegének emelése, vagy, hogy a három mellett a kétgyermekesek esetében is biztosítsanak kedvezményes hitellehetőséget.

A CSOK összege egyébként ma 600 ezer forinttól 10 millió forintig terjed attól függően, hány gyermek után és használt vagy új lakáshoz veszi fel valaki a vissza nem térítendő támogatást.


Lakást vennél vagy eladnál? Hamarosan minden megváltozik
A téma kapcsán az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) is több javaslatot tett, véleményük szerint különbséget lehetne tenni akár a saját célú vagy befektetői célú vásárlások között, és érdemes lenne a fiatal házasok lakhatását kis alapterületű bérlakások megépítésével és üzemeltetésével támogatni, átlátható bérleti és üzemeltetési szerződések és maximált bérleti díjak mellett.

A célzott támogatás viszont átalakíthatja az új építésű lakóparkok piacát is, hiszen a családok teljesen más típusú, elhelyezkedésű, méretű és beosztású lakásokat keresnek, mint a befektetők többsége. A belvárosi kisebb lakások helyett így megnövekedhet az igény a 70-80 négyzetméteres, külsőbb kerületekben lévő lakások iránt, így akár az ottani 8-10 lakásos projektek száma is gyarapodhat.

Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk!

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint nagyjából 22-23 ezer lakás áll tervezés vagy fejlesztés alatt Budapesten. Ezek közül kevesebb mint 2700 lakást hirdetnek 2019 utáni átadással, 2019 negyedik negyedéves ütemezéssel viszont 4600 lakás átadása várható. A kérdés csak az, hogy ezek közül mennyi fog átcsúszni 2020-ra, és azok esetében hogyan fogják megoldani a megemelkedő vételár finanszírozását.


Lakást vennél vagy eladnál? Hamarosan minden megváltozik
Király Boutique Residence, További információkért kattints a képre!
Annak érdekében, hogy vásárlóként sikerüljön a megbízható fejlesztőket megtalálni, érdemes ellátogatni az október 12-én nyíló Lakás 2018 Kiállításra a Hungexpo F pavilonjába, ahol a részvevők személyesen tudnak találkozni, kérdéseket feltenni a lakásfejlesztőknek az egyes projektekkel kapcsolatban.Az ingyenes kiálltáson a fejlesztők mellett a legnagyobb ingatlanközvetítők, bankok, lakástakarék-pénztárak és biztosítók is jelen lesznek, ezen kívül pénteken délután és szombaton egész nap szakmai előadásokat és beszélgetéseket hallgathat meg a közönség, így aki nem konkrét vásárlási szándékkal érkezik, hanem csak közép, vagy hosszabb távon tervezi a lakásvásárlást, annak is érdemes lesz ellátogatnia a rendezvényre, ahol most először nem csak Budapest, hanem a vidéki városok lakásfejlesztői is bemutatkoznak.

Az október 12-14 között zajló kiállítás jó lehetőség azoknak, akik a kivezetésre kerülő kedvezményes lakásáfa előtt szeretnék feltérképezni a piacot és a további áremelkedés előtt, 2019 végéig szeretnének lakást vásárolni saját maguk vagy valamely hozzátartozójuk számára.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Cannes kikötő