Mi lesz a 21. századi Budapest jelképe?
Ingatlan

Mi lesz a 21. századi Budapest jelképe?

Portfolio
Mi lenne a 21. századi Budapest jelképe, szimbóluma? - hangzott el a kérdés a Budapest 2030 Konferencián. A panelbeszélgetésben résztvevő, különböző szakterületekben jártas szakemberek között volt történész, ingatlanfejlesztő vezérigazgató, a humán főpolgármester-helyettes, egyetemi docens, a Közlekedési Múzeum főigazgatója, és a BKV vezérigazgatója. Mindenki elmondta az elképzeléseit arról, hogy mi lehetne a főváros új jelképe, mi az a dolog a város életében, ami elég impozáns, vagy jelentős ahhoz, hogy szimbólumként lehessen rá tekinteni.
Az egyszerűnek tűnő, ám elég komplex kérdést Gerő András történész indította a panel többi résztvevője felé, ő maga két dolgot említve válaszolt a kérdésre. Az egyik egy óriási Rubik-kocka felépítése, amely kifejezné a magyarságot, mégis attraktív és utal a többi magyar innovációra egyaránt. Egy másik jelkép a Citadella lehetne, ha életet vinnének bele:

A Citadella egy karakteres városképet adhatna. Az elnyomás jelképe volt egyébként, még a Habsburgok építették a 48-49-es szabadságharc leverését követően, hogy innen nézzenek le a meghódított városra, a magasra épített emlékművel félemlítsék meg a budapesti lakosságot. Később le akarták bontani, végül megmaradt, de azóta sem történt vele semmi.Mi lesz a 21. századi Budapest jelképe?
Noah Steinberg a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy nagyon nehéz egy olyan dolgot mondani, amire majd 100 év múlva jelképként tekinthetünk.

Leginkább az egyetemeket látom a jelképnek, nagyon gyorsan fejlődik itt a kutatás-fejlesztés, ez pedig igazán segíthet abban, hogy Budapest versenyképes tudjon maradni.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes olyan, a következő években zajló szimbolikus fejlesztésekre gondolt, ahol egy épületnek a régi formájába való visszaállítása történik meg. Ez egyfelől szimbolikus, másrészt tartalmilag is sokat tesz hozzá a fővároshoz. Ilyen lehet például a Vár rekonstrukciója, vagy a Liget projekt.

Dr. Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának egyetemi docense szerint azon lehet a hangsúly, hogy a környezetet visszaadjuk a városnak, ezért a Liget projekt jó példa lehet a szimbólumra, vagy esetleg egy olyan beruházás, ahol a Duna-partot visszaadják a városnak, jelenleg ugyanis élhetetlennek és a lakók által használhatatlannak látja.

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója nem egy konkrét épületet, vagy projektet említett, hanem azt vázolta fel, hogy szerinte milyen tulajdonsággal kell, hogy rendelkezzen egy ilyen szimbólum.

Nem biztos, hogy fenntartható, ha minden új dologra új épületet hozunk létre. A lényeg abban van, hogy a város épített örökségeit megőrizzük, de ezeket újakkal ötvözzük. Ebből fog valami kijönni, ami egyben jelképpé is válik.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója az internetet hozta fel példának, ami elhozza az információt, úgy mint a közlekedés az embereket, és csak akkor beszélnek róla, ha nem működik jól. Remélhetőleg eljön egyszer az az idő, amikor senki nem fog a tömegközlekedésről beszélni, ami egyben azt is jelenti, hogy gond nélkül működik.

Kapcsolódó cikkek:Az eseményen készült további képek:

FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1171927220