Mi kell ahhoz, hogy életben maradhassanak a plázáink?
Ingatlan

Mi kell ahhoz, hogy életben maradhassanak a plázáink?

Portfolio
Akkor vagyunk sikeresek, ha egyfelől vonzóak vagyunk a külföldieknek, akik rengeteg üzleti lehetőséget látnak hazánkban, másfelől mi magunk is sikeresen tudjuk exportálni a megszerzett tapasztalatainkat és tudásunkat. A Property Investment Forum második szekciójában a szakértők többek között a magyar piac megítéléséről, a következő évek lehetséges kockázatairól és a retail szektor átalakulásáról beszélgettek.
Dr. Schweizer Edina, Partner - Head of CEE Banking and Finance, Noerr elmondta, hogy a kelet-közép-európai régió ki van téve az egész Európában zajló folyamatoknak, a vállalatok, a kormányok, a befektetők, mind országokat átívelve hoznak döntéseket, ami egyben kockázatokat is rejt magában. Hozzátette azt is, hogy a régiót sok esetben nem ismerik a befektetők, ami miatt gyakran kikerül a célpontok közül.

A panelbeszélgetés résztvevői arról is elmondták véleményüket, hogy miben látják a legnagyobb rizikót a jelenlegi ingatlanpiacon. Hannes Wimmer, Director, Loan Syndication, Erste Group Bank AG szerint az irodaházaknál a legnagyobb veszélyfaktor a lokációból adódhat, de hozzátette azt is, hogy az ingatlanpiac egészét nézve a kivitelezési költségek emelkedése egyaránt komoly veszélyeket hordozhat magában.

Futó Gábor, társalapító / tulajdonos, Futureal, a kockázatok kapcsán elmondta, hogy Magyarországon problémás, hogy lesz-e elég ember, akik a projekteken dolgoznak. A bérlőiknek is egyre nehezebb megfelelő és elegendő munkaerőt találniuk. Az is érdekes kérdést vet fel, hogy mi történik ha egy szuperszámítógép megtanulja felvenni a telefont, vagy jobban tud majd számolni mint, mi. Az ügyvédek, a könyvelők és sok más szakmában is lehet, hogy jóval kevesebb emberre lesz szükség.

Mi kell ahhoz, hogy életben maradhassanak a plázáink?
Tim O' Sullivan MRICS, főigazgató, vezető Tőkebefektetési Osztály, CBRE felhívta a figyelmet arra, hogy akármelyik részét is említsük a piacnak, az hogy mennyire kezelhetőek a kockázatok, vagy éppen milyen mértékűek, azt nagyon sok minden befolyásolja.

Török Árpád MRICS, vezérigazgató, TriGranit hozzátette, hogy Magyoroszágon a fő kérdés, hogy a kormányzati beruházások mekkora részét fedik le és fogják lefedni a piaci kapacitásoknak. Ha ezek a kapacitások felszabadulnak, az a jövőben az ingatlanpiac szereplői számára rövidebb átadási időt és tervezhetőbb projekteket fognak eredményezni.

Szintén a kockázatokra vonatkozó kérdésre Benjamin Perez-Ellischewitz MRICS, National Director, Head of Capital Markets, Hungary, JLL az egyik legnagyobb veszélyforrásnak a transzparencia hiányát hozta fel. A paneltagok a retail szektor jövőjéről is elmondták a véleményüket, Benjamin Perez-Ellischewitz szerint, azok a bevásárlóközpontok lehetnek életképesek, amelyek a vásárlás és éttermi szolgáltatások mellett, szórakozási lehetőségeket is tudnak nyújtani a látogatóknak.

Mi kell ahhoz, hogy életben maradhassanak a plázáink?
Török Árpád hozzáfűzte azt is, hogy a TriGranitnál nem terveznek a jövőben bevásárlóközpontba fektetni. Véleménye szerint akkor lehet egy ilyen ingatlan működőképes, ha jó lokációban van, ha vannak további tervek, opciók az ingatlan hasznosítására, ha a bevásárlóközpont funkció nem válna be, valamint harmadik tényezőnek a megfelelő koncepciót említette.

Dr. Schweizer Edina a retail szektor átalakulása kapcsán elmondta, hogy az online shoppingnak egyértelműen van hatása a retail szektorra is.

Hoznék egy példát, van egy cipőbolt egy prime lokációban itt a régióban, ahol nincsen több száz kiállított darab, az emberek bemennek, kiválasztják a cipőket egy online felületen, majd az eladók kikérik a raktárból a kiválasztott terméket - ami valamelyik alsóbb szinten helyezkedik el - vagy akár házhoz is viszik a termékeket. A bolt nagyon jól működik, ami azt mutatja, hogy ha átveszünk bizonyos újításokat, akkor egy tradicionális bolt, retail egység is remekül tud működni.

Ezek a legsugárzóbb mobiltelefonok: a tied is köztük van?
gyar
deloitte logo
Brexit fellelegezhetnek a nalunk elo britek is allampolgar jog letelepedes1500
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
lakásépítés