Semmi sem utal arra, hogy vége szakadna a növekedésnek
Ingatlan

Semmi sem utal arra, hogy vége szakadna a növekedésnek

Portfolio
A lakáspiacon az elmúlt időszakban elég sok minden történt, főként az új lakásokkal kapcsolatban. A Portfolio Property Investment Forumon a szakemberek külön beszélgetésben osztották meg az ezzel kapcsolatos véleményüket. Elmondták, hogy országosan is erős a lakásárak emelkedése, ugyanakkor Budapesten ennek még nagyobb a mértéke, bár egy átlagos háztartás, átlagos hitellel egy átlagos lakást még meg tud venni, úgy tűnik azonban, hogy ezzel kapcsolatban elértük a határt.
Banai Ádám, Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy országos szinten továbbra is dinamikus a lakásárak növekedése hazánkban, ugyanakkor erős heterogenitás figyelhető meg a piacon. Budapest elválik az ország többi részétől a drágulást illetően. A szakember szintén beszélt arról, hogy egyelőre nem látszik a lakásárak növekedésének vége Magyarországon. A kereslet továbbra is intenzív, amit jól mutat az alku 2-3 százalékos mértéke, illetve, hogy nem ritka akár a licit sem a piacon.

A szakember arra is kitért, hogy Budapesten valóban magasak az árak, bár egy átlagos háztartás, átlagos hitellel egy átlagos lakást még meg tud venni, úgy tűnik azonban, hogy ezzel kapcsolatban elértük a határt. Országos szinten azonban még mindig jó a helyzet. Szintén jellemző, hogy egyre több olyan vásárlás valósul meg a piacon, ami mögött hitel van, ami részben abból fakad, hogy alacsonyak a kamatok, másrészt az MNB fogyasztóbarát hitele is egyre népszerűbb.

Banai Ádám szintén elmondta, hogy a heterogenitás az új építésű lakások piacán is jellemző, a Budapest és környéki építési volumen erősen elválik az ország más részeitől. Ezzel együtt azonban a főváros még mindig csak az országos szintet tudja teljesíteni a megújulási rátát illetően.

Semmi sem utal arra, hogy vége szakadna a növekedésnek

Megállíthatja a lakáspiacot a 27%-ra visszaemelkedő áfa?

Nagy kérdése természetesen az új lakások piacának, hogy miként reagálnak a piac szereplői az áfa-változásokra. Ezzel kapcsolatban Doron Dymschiz, a Duna House Holding Nyrt. társ- vezérigazgatója kifejtette, hogy összességében örülnek a legújabb szabályozásnak, ami az építések határidejét kitolta. A fejlesztők számára nagyon megnyugtató a 2023-as dátum. Nehézség lehet ugyanakkor, hogy a lakosság miként fogadja majd az emelkedő árakat. A tipikus vevő várakozás státuszba lép, de előbb utóbb visszatérnek majd a piacra. A szakember szerint még most is a legtöbb vevő készpénzzel vásárol, vagyis jelentős pénz van a vásárlók zsebében, hogy ezeket az árakat is ki tudják majd kifizetni. Véleménye szerint mivel a 2019-es dátum már nem kötött, így biztosan lesznek csúszások a projektekben.Banai Ádám elmondta, hogy korábban a legnagyobb kockázatnak a kiszámíthatatlanságot látták a piacon, vagyis, hogy az ügyfelek nem látják, mennyit kell majd még fizetniük. Ez az új rendelkezés ezt megoldotta. Fontos azonban, hogy mi lesz a jövőben a lakásépítésekkel, egyelőre a rövid távú kockázatok kerültek ki a rendszerből.

Földi Tibor, a Cordia Magyarország Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a válság ideje alatt tetszhalott állapotba került hazai lakáspiac, ha nem lett volna a válság, akkor is ott tartana, ahol most. A szakember véleménye szerint átfognak csúszni projektek 2020-ra, az új, építési engedéllyel rendelkező projektek pedig el fognak elindulni. Ugyanakkor annak nem örülhetnek sokan, hogy a most még építési engedéllyel nem rendelkezők beruházásokat már 27%-os áfával kell kalkulálni. Szintén beszélt arról, hogy a kormányzat dolgozik valami ellentételezésen az emelkedő áfával kapcsolatban, amely bizonyos csoportokat hivatott majd kompenzálni. Kérdés azonban, hogy ez mennyire lesz széles körű, egyelőre ugyanis úgy néz ki a helyzet, hogy a CSOK-ot elviszi az áfaemelés.Kiss Ákos, a Property Market lakóingatlan értékesítési igazgatója, szintén egyetértett azzal, hogy a piac heterogenitása szembeötlő és Budapest valamint Közép-Magyarország fejsúlyos az új lakások piaca. A szakember szintén kitért arra, hogy a befektetők aránya erősen növekedett, miközben például az első lakásvásárlók aránya redukálódott. Az áfaszabály-változásokkal kapcsolatban elmondta, hogy örültek neki, mivel a meglévő fejlesztéseknél kiiktatta a bizonytalanságot, ráadásul a vevők is megnyugodtak.

Ugyanakkor véleménye szerint 3-as tagozódás alakulhat ki a piacon a projektek között, a most épülők, az építési engedéllyel a kiírt időpontig rendelkezők (pár ezer lakás lehet Budapesten a kutatásuk szerint), és a 27 százalékkal fejlesztők. A fejlesztők egyelőre azt a stratégiát követik, hogy megpróbálják zárni a mostani projektjüket, a maradékkal pedig kivárnak, és majd megpróbálják rávenni a sokáig nettó megtakarító háztartásokat, hogy a magasabb árak mellett is vásároljanak.

Semmi sem utal arra, hogy vége szakadna a növekedésnek
Nagy Gergely, az OTP Csoport Budapesti Régió - ügyvezető igazgató-helyettese beszélt arról, hogy a bank egy kicsit külső, de nagyon fontos külső szereplő az új lakások piacán. Nagyon kevés olyan újépítésű projekt van ugyanis, ahol nincs banki finanszírozás. A szakember szerint, nagyon rossz helyzetet jelentene, ha a használt vagy az új lakások piacán nagy áresésre kerülne sor, de véleménye alapján semmi nem utal arra, hogy vége szakadna a növekedésnek. Egy ilyen környezetben pedig komfortosan tudnak finanszírozni.

Összességében az új fejlesztések piacán akkor finanszíroz szívesen egy bank, ha van kereslet a lakásokra, ilyen szempontból pedig nagyon fontos kérdés a 27 százalékos áfa hatása. Az új szabályokkal a bizonytalanság egy része eltűnt a piacról, vagyis ugyanúgy finanszíroznak olyan projektet, ahol megvolt az építési engedély, mint eddig. De lesznek olyan projektek is, amik elfognak indulni annak ellenére, hogy csak később szereznek engedélyt. A szakember arról is beszélt, hogy azok a beruházások, amelyek a szükséges engedélyt 2018-2019-ben megszerzik, kicsit más helyzetben vannak, mint a még később indulók. Egyelőre azonban még dolgoznak azon a megoldáson, hogy az előbbieket pontosan milyen feltételekkel finanszírozzák. Az biztos, hogy egy a vevőket védő finanszírozási mód mellett döntenek majd és csak nagyon biztos piaci szereplőknek nyújtanak majd forrásokat. A 3. csoportba tartozó projektek estében biztosan 27 százalékos áfát kell majd fizetni a teljes vételár után, így az árak felfelé fognak menni. A finanszírozás feltétele biztosan a megfelelő előértékesítettség lesz.

koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
B1013953