Előfizetői tartalom

Fuldoklik az építőipar - Nagy gondban lehetnek a kivitelezők

Portfolio
"A válság után azt próbáltuk megtanulni, hogy miként szerezzünk munkát, most hogy miként lehet visszamondani munkát harag nélkül" - hangzott el a Portfolio Property Investment Forum építőiparral foglalkozó panelbeszélgetésén. Az ingatlanszakmát komolyan érintő probléma a kivitelezői kapacitás- és szakember hiány, amit a beszélgetés résztvevői igyekeztek körüljárni. A felvezetőben elhangzott, hogy több más országban az állami beavatkozás kontraciklikus, vagyis válság idején érkezik a nagyobb állami megrendelési hullám. Ez történt például Lengyelországban, amelynek építőipara így relatíve jól átvészelte a válságot. Magyarországon azonban erre nem került sor, a válság így jelentős kapacitás leépülést hozott, ami a válság utáni fellendülés komoly gátja lett így.

Gegesi Kiss Tamás, Gépész Centrál Kft. ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogy sok helyen tapasztalják a szakkivitelezők küzdelemét az emberek megtartásával és megszerzésével kapcsolatban. Nagyon nagy létszám hiányzik a kivitelezésből. A szakember véleménye szerint, bár a bérek emelkedésével más szakmákból szívnak el erőforrásokat, mivel azonban nincs megfelelő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés