Lakást bérelnél? - Ilyen árakra számíthatsz a magyar nagyvárosokban
Ingatlan

Lakást bérelnél? - Ilyen árakra számíthatsz a magyar nagyvárosokban

Portfolio
Az előző években elindult építkezések jelentős része fejeződik be 2019-ben, így több mint 20 ezer új lakás átadása várható, ami vélhetően meghaladja majd a tavaly átadott új lakások számát. Az új lakások megjelenése a bérleti piacon mérsékelheti a jelenleg újszerű lakások felárát, a használtakéhoz képest, ugyanakkor jelentős változás nem várható az átlagos lakásbérleti díjakban - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

10-20 százalékkal drágábban bérelhetőek az újak

Az ingatlan.com adatai szerint január első napjaiban a budapesti - maximum 80 négyzetméteres - kiadó lakások átlagos bérleti díja havi 150 ezer forint volt, míg az újonnan épült vagy újszerű lakásokért 169 ezer forintot kértek a tulajdonosok.

Debrecenben a 95 ezer forintos átlaghoz képest az új lakások bérleti díja 110 ezer forint volt, Győrben pedig az átlagos bérleti díj 100 ezer forintot tett ki, ennél 10 százalékkal drágábban adták az új lakásokat. Ezek alapján az új, vagy újszerű kiadó lakások felára átlagosan 10-20 százalékos a különböző városokban.

Ezek az átlagos bérleti díjak az aktuális hirdetésekben, a még nem kiadott lakásokra vonatkoznak, így a bérleti piac csupán egy részét fedik le. Továbbá a kínálati bérleti díjakat az éppen aktuális hirdetmények összetétele (alapterület, minőség, lokáció) is jelentősen befolyásolhatja, így elképzelhető, hogy a piac jelentős változása nélkül is, akár napokkal, vagy hetekkel később némileg más átlagos bérleti díjakat lehetne számítani.



Lakást bérelnél? - Ilyen árakra számíthatsz a magyar nagyvárosokban

Merre indulhatnak a bérleti díjak?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy az a bérleti piacon megjelenő újonnan épült lakások kínálata 2019-ben ugrásszerűen növekedhet, mivel az eladási céllal épült új lakások jelentős részét befektetők vásárolták fel. Az új és újszerű lakásokat eddig is magasabb áron lehetett bérelni, ezért a vevőkért folytatott verseny miatt mérséklődhet bérleti díjban megjelenő minőségi felár.

“Ez a folyamat egy szinttel lejjebb is változás eredményezhet. A rosszabb minőségű kiadó lakások hátrányba kerülhetnek az új építésűekhez képest, ezért lehet, hogy a jövőben ezeket az ingatlanokat csak alacsonyabb áron tudják a tulajdonosok bérbe adni. Másképp fogalmazva: ugyanannyi pénzért valószínűleg jobb minőségű lakásokat tudnak bérelni az érintettek" - tette hozzá az ingatlan.com szakembere. Mindezek ellenére az átlagos lakásbérleti díjakban az ingatlan.com prognózisa alapján nem várható nagyon komoly változás vagy árcsökkenés a bérleti piacon, hiszen 2019-ben rengeteg új lakás jelenik meg a kínálatban, ezek bérleti díja pedig az átlagosnál magasabb.


Balogh László

vezető gazdasági szakértő, igazgatósági tag

ingatlan.com

Pályafutását a Deloitte Zrt. adótanácsadási osztályán kezdte, 2009-ben csatlakozott az ingatlan.com-hoz, ahol kezdetekben gazdasági és pénzügyi területen dolgozott. 2015. januárjától az ingatlan.com Zrt. igazgatósági... Tovább »

Közvetett módon az új és használt lakások piacán látható erős kereslettel párosuló drágulás a bérleti piac keresletét is erősítheti. Az áremelkedés miatt ugyanis Budapestre és a többi nagyvárosba költözők közül sokan a vásárlás helyett inkább a lakásbérlés felé vehetik az irányt.


Lakást bérelnél? - Ilyen árakra számíthatsz a magyar nagyvárosokban
Sasad Resort Hilltop - további információért kattints a képre!
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
új lakások