Egy listán az ország legdrágább lakótelepei
Ingatlan

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

Portfolio
A válságból való kilábalás 2014-ben leglátványosabban a lakótelepi lakások felől indult. Mint a legolcsóbb lakáskategória, az iparosított technológiával épült ingatlanok egyrészt jó befektetésnek számítottak (és számítanak mind a mai napig), hiszen elhelyezkedésük, közlekedési kapcsolataik és szolgáltatási ellátottságuk révén gyakran kedvelt albérleti célpontok. Másrészt pedig az épületek folyamatos korszerűsítésével mára ugrásszerűen javult a megítélésük, saját lakás céljára is - derül ki az OTP legújabb Értéktérképéből.

Lakótelepek a megyeszékhelyeken

A magyar nagyvárosokban három év alatt összességében 60 százalékkal drágultak a lakótelepi lakások. Legnagyobb mértékben, 80 százalékot hajszállal meghaladóan a tatabányai lakótelepek ára nőtt 2015 óta. A 75 százalékot még Egerben és Kecskeméten érte el a drágulás szintje. A sor végén álló - amúgy harmadik legdrágább - Győrben is harmadával többet kell ma fizetni egy lakótelepi lakásért, mint három évvel ezelőtt.

A megyeszékhelyeken összességében, átlagosan 227 ezer forint jelenleg egy lakótelepi lakás négyzetmétere. A legdrágább Székesfehérvár 298 ezres négyzetméterárral, és Fejér megye székhelyét Debrecen, Győr és Kecskemét követik viszonylag szorosan. Salgótarján a többi nagyvárostól jelentősen lemaradva, egyedüliként a százezres limit alatt áll a lista végén.

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei
A legolcsóbb lakótelepekhez viszont a kisebb városokba kell menni. A legalacsonyabb négyzetméterárak az ózdi Régi Béke lakótelepen mérhetők, ahol az 50 ezer forintot sem éri el egy átlagos lakás négyzetméterára. Ugyancsak olcsó még Komló, ahol 60-80 ezer forintos árszintekkel lehet találkozni, a megyeszékhelyek közül pedig a pécsi Meszes lakótelep lett a legolcsóbb, ott éppen csak 100 ezer forint alatt maradnak az árak.

A legdrágább lakótelepeken ezzel szemben a 300 ezer forintot is meghaladják a négyzetméterárak. A budapesti agglomeráció néhány települését - például Budaörsöt és Érdet - leszámítva a legdrágábbak közé bekerült két debreceni, egy kecskeméti, egy veszprémi és egy székesfehérvári lakótelep, de nem sokkal utánuk következik a legdrágább győri lakótelep is. Az árak mindegyikben 300 és 340 ezer forint között mozognak négyzetméterenként.


Egy listán az ország legdrágább lakótelepei
Egressy Liget, További információkért kattints a képre!
Az árkülönbség tehát nemcsak a főváros és vidék között, vagy az új és a régi építésű lakások között jelentős, hanem a hasonló minőségű és méretű lakótelepi lakások esetében is meglehetősen nagy, amit az Ózd és Debrecen között mérhető közel 7-szeres árkülönbség mérhető.

Lakótelepek Budapesten

Mivel a belvárosban és a legdrágábbnak számító budai kerültekben nem jellemzők a lakótelepek, ezért a fővárosban a legdrágább ilyen típusú lakásokért a jó elhelyezkedésű, de már nem belvárosi területekig kell menni. Ilyen például a XI. kerület, ahol mostanra a félmillió forintot közelítik a lakótelepi lakások átlagárai. A legdrágább lakótelepek közé ezen kívül még a XIII., a IX., a XIV., a III. és a XVI. kerület sorolható, melyek mindegyikében eléri a 400 ezer forintot az átlagos négyzetméterár.

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei
Végül nézzük meg, hogy az egyes lakótelepek közül melyek lettek a legdrágábbak. A fentiek alapján nem véletlen, hogy a főváros és egyben az ország legdrágább lakótelepe is a XI. kerületben van: a Lágymányosi lakótelep átlagára eléri az 587 ezer forintot négyzetméterenként, míg Budapesten kívül a Budaörsi lakótelep lett a legdrágább, 444 ezer forinttal négyzetméterenként. A megyeszékhelyek közül pedig a debreceni Sestakert lakótelepenkell a legtöbbet fizetni 339 ezres négyzetméterár mellett.

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_158635271