Elfogytak a kisebb új lakások? - Nincs gond, ötszobás még van dögivel
Ingatlan

Elfogytak a kisebb új lakások? - Nincs gond, ötszobás még van dögivel

Portfolio
Alig van miből válogatnia annak, aki most keresgél a budapesti egy-, vagy kétszobás új lakások között, 50 négyzetméter alatt a lakások csupán 22 százalékát árulták még a fejlesztők tavaly év végén. Ebből a szempontból biztosan jobb helyzetben vannak azok, akinek van lehetősége akár egy 100 négyzetméternél nagyobb új lakást megvenni, ezeknek ugyanis még a fele szabad préda a piacon. Vannak közöttük egészen érdekes, egyszobás, vagy éppen hatszobás ajánlatok is, természetesen hatalmas terasszal.
A Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisában 23 ezer olyan új lakást tartanak számon, amelyek legalább négylakásos társasházban épül, és a projektekben még volt legalább egy szabad lakás. A 23 ezer lakásból csupán 1243 olyan van, amelynek az alapterülete nagyobb, mint 100 négyzetméter, ami az épülő új lakások mintegy 5 százalékát teszi ki. Az új lakásállomány ezen kis szeletét szemügyre véve, van néhány érdekes példa a listázott lakások között.


Elfogytak a kisebb új lakások? - Nincs gond, ötszobás még van dögivel
Práter Park 2. (a kép csak illusztráció) - további információért kattints a képre!

Milyen egy átlagos 100 négyzetméternél nagyobb lakás?

Az esetek többségében a 100 négyzetméter már minimum két szobát, illetve egy, vagy két félszobát is jelent az ingatlanban, ezeknél a legalacsonyabb ár 48,9 millió forint, így ez alatt nem érdemes ekkora új lakás után érdeklődni. Ugyanakkor van néhány projekt, ahol a lakásokat úgy alakították ki, hogy csupán egy nagyszoba kapott helyet. Bár az egyetlen nagyszoba mellé általában azért tartozik egy ugyancsak nagy galéria, vélhetően nem a többgyermekes családokat akarják megnyerni a fejlesztők ezekkel a lakásokkal.

Vannak azonban szép számmal olyan lakások is, ahol öt, vagy akár hat szoba is kialakításra került, utóbbira azonban csak a XIII., a II. és a XII. kerületetek egy-egy projektjében volt példa. Nagy átlagban tehát a 100 négyzetméternél nagyobb otthonokban a három-, vagy négyszobás variációk a leggyakoribbak.


Elfogytak a kisebb új lakások? - Nincs gond, ötszobás még van dögivel
Emerald Residence (kép csak illusztráció) - további információért kattints a képre!
A 100 négyzetméter feletti méretkategóriában a lakások majdhogynem fele áll még szabadon, míg például az 50-60 négyzetméter közötti budapesti új lakások csupán 30 százalékát lehetett megvásárolni tavaly év végén, 40 és 50 négyzetméter között már csak a 23 százalékukat, 30-40 között pedig csupán 21 százalék volt elérhető. A 30 négyzetméternél kisebb új lakások mintegy 16 százalékát nem vásárolták még meg.

Elfogytak a kisebb új lakások? - Nincs gond, ötszobás még van dögivel

A lista legnagyobbja

Tavaly év végén a még szabad új lakások közül a legnagyobb egy XIII. kerületi, ötszobás, 289 négyzetméteres ingatlan volt. A 10. emeleti lakáshoz egy közel 80 négyzetméteres terasz is tartozik, 2018 végén az ára ugyan nem szerepelt az adatbázisban, de tavaly nyáron még 580 millió forintért lehetett megvásárolni. A sorban a második legnagyobb ingatlan a II. kerületben épül és csupán 7 négyzetméterrel marad el az elsőtől, cserébe a hozzá tartozó terasz 90 négyzetméteres. A hatszobás új lakást jóval kedvezőbb áron, 320 millió forintért lehet megvenni, így a számított fajlagos ár 1,1 millió forint (a terasz alapterületének egy részét is beleszámolva) szemben a XIII. kerületi lakás még tavaly nyári több, mint 2 milliós négyzetméterárával.


Elfogytak a kisebb új lakások? - Nincs gond, ötszobás még van dögivel
Németvölgyi Residence (a kép csak illusztráció) - további információért kattints a képre!
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
A worker adjusts a control valve at the delayed coker unit of the Duna oil refinery operated by MOL  Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
wizzairshutterstock
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Green House