Zsiday: 2020-tól megállhat a lakásárak emelkedése
Ingatlan

Zsiday: 2020-tól megállhat a lakásárak emelkedése

Portfolio
Érdemes-e tövig nyomni a gázt vagy készítsük a lábunkat a fékre? Nagyot ment az ingatlanpiac az elmúlt években az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően, de vajon mit hoz a jövő, ha elindulnak felfelé a kamatok? Hogy egyáltalán elindulnak-e és ha igen, mikor, arról a piac szakértői beszéltek a Property Investment Forum 2018 konferencia makrogazdasági workshopján.
A demográfia vissza fog csapódni, a belső migráció komoly hatással lesz az ingatlanpiacra, így rövid távon nem lehet mást csinálni, mint tövig nyomni a gázt. Az erős kínálat a következő két évben továbbra is fenntarthatja az ingatlanbefektetési piac erős teljesítményét. Noha a politikai kockázat jelen van, ezt nem lehet beárazni és nem is lehet vele mit kezdeni a stratégiák során. Komoly kockázat lenne viszont az ingatlanpiacnak, ha az eurót elengednék. Emellett a kialakulóban lévő lakhatási válság is jelentős kockázatot jelent - hívta fel a figyelmet Borbély Gábor MRICS, a CBRE kutatási igazgatója.


Borbély Gábor MRICS

kutatási igazgató

CBRE

Borbély Gábor 2006 óta dolgozik a CBRE-nél, a világ vezető ingatlan-tanácsadójánál. Szenior elemzőből lett közép-európai elemző, ahol a regionális piackutatási csoport munkáját koordinálta egy évig. 2011-ben előléptették... Tovább »

Az úgynevezett ideiglenes motorok nem tűnnek el. Jövőre nem hoz lassulást, sőt még gyorsulást is hozhat az uniós források felhasználása. A belső kereslet és az olcsó finanszírozás egy-két évig még pörgetni fogja az építőipart és az ingatlanpiacot, 2020-tól viszont jöhet egy komoly lassulás. A hosszú ideje tartó laza monetáris politika miatt, ha jön majd egy lassulás, a jegybank nem fog tudni érdemben intézkedni. Mivel a kamat lejjebb már nem mehet, ezért az árfolyam elengedésével hathat majd a gazdaságra, viszont a magyar gazdaság nem engedhet meg magának egy brutális árfolyamgyengítést - mondta el Madár István, a Portfolio vezető elemzője.


Madár István

vezető elemző

Portfolio

Madár István a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem végzett 1997-ben. 2013-ig az egyetem Gazdaságpolitika Tanszékének oktatója. Emellett 2000-től 2006-ig a Világgazdaság napilap újságírója, szerkesztője. 2006-tól... Tovább »

A szakértő szerint szó sincs arról, hogy a bérnövekedés megálljon. Ha viszont a bérek gyorsabban nőnek a termelékenységnél, akkor egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a cégek csődbe mennek.

Zsiday: 2020-tól megállhat a lakásárak emelkedése
A kereskedelmi ingatlanpiac nem túlfűtött, a lakáspiac viszont már más kérdés. A devizahitel-állomány megindult, ami egy olyan kockázat, amivel most nem foglalkozik senki, de ha nyomás alá kerül a szektor a következő recesszióban, az problémát jelenhet - tette hozzá Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója.


Tardos Gergely

igazgató

OTP Bank, Elemzési Központ

Tardos Gergely 2000-ben végzett a Budapesti Közgazdasági egyetem pénzügy szakán. Ezt követően a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági, majd pénzpolitikai főosztályán dolgozott. Szakterülete a vállalati szféra, a nemzetgazdaság... Tovább »

A magyar gazdaságnak nincs ekkora növekedési potenciálja, 1-2 százalék a reális szint. A 4-5 százalékos növekedés a beáramló EU-forrásoknak köszönhető, ha ez leáll, akkor a növekedés el fog tűnni. A lakossági fogyasztás még két-három évig erős lehet, de utána sem az lesz mint 2008-ban, hanem egy lassú kitetőzés várható. Az ingatlanpiacon az árak berobbantak, de a növekedés végén járunk, a 2020-as években az árak már nem fognak emelkedni. A ciklus vége akkor lesz, amikor megépítik a legmagasabb felhőkarcolót Budapesten - mondta el Zsiday Viktor, befektetési szakember. Alapvetően három helyről lehet gond:
  • lesz-e infláció
  • az EU mikor unja meg Magyarországot
  • Kína lassulása mikor okoz bajt

Ezeket nehéz előre jelezni, de arra is van esély, hogy a piac elkezdje árazni Magyarország esetleges kilépését az EU-ból.
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1424418242