Igazi aranybánya? - Ennyit kereshetnek havonta, akik belevágnak a lakáskiadásba
Ingatlan

Igazi aranybánya? - Ennyit kereshetnek havonta, akik belevágnak a lakáskiadásba

Portfolio
A lakáskiadás egyik talán kockázatosabb, és általában több energiát igénylő módja a rövid távú bérbeadás. Ami viszont kiegyenlítheti a hosszú távú kiadás során kisebb mértékben jelentkező macerákat, az a hó végén kapott bevétel, ami főleg a nyári fesztivál, vagy sportesemények szezonjában igencsak szép összeget jelenthet. Persze nem mindegy, hogy a kiadott lakás Budapesten belül hol helyezkedik el, a több százezres havi bevétel ugyanis leginkább a belvárosi részeken érhető el, itt ugyanis nemcsak az egy éjszakára elkérhető díjak, de a kihasználtság is jóval az átlagos felett van. De vajon mekkora ez az összeg a főváros egyes részein, és mennyi a szomszédos országokban?
Egymást generáló folyamat volt, a belvárosi részek és a bulinegyed környékén lezajló lakásár-emelkedés, valamint a rövid távú lakáskiadás számának a növekedése. Ahogy elindultak felfelé az V., VI. és VII. kerületben (is) az árak és felpörgött a budapesti turizmus, egyre több befektetési célú vásárló jelent meg, akik belevágtak a magas hozamokkal kecsegtető rövidebb, vagy hosszabb távú lakáskiadásba. A belvárosi lakások iránti megnőtt kereslet ismét felfelé tolta a környék lakásainak az árát, illetve az igazán hiánycikknek számító telkek sem lettek olcsóbbak a főváros belső részein.

A rövid távra kiadott lakásokban töltött vendégéjszakák száma folyamatosan emelkedett:

Budapesten az airbnb-s szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2017-ben megközelítette a 1,5 milliót, ez mintegy 35 százalékos növekedésnek felel meg 2016-hoz képest, a Colliers International elemzése alapján. (A 2018-as adatokra egyelőre még várni kell.)

A turizmus, illetve a hotelekben eltöltött vendégéjszakák száma szintén felfelé ívelt:

A hotelekben eltöltött éjszakák száma 7,2 százalékkal emelkedett 2017-re, ezzel elérve a 8,9 milliót.

A belvárosi lakásárak szintén folyamatosan növekedtek, amelyekről már 2018-as statisztikák is rendelkezésre állnak:

2017 első kilenc hónapja és 2018 ugyanezen időszaka között az V. és VII. kerületben 20 százalékkal, a VI. kerületben 15 százalékkal nőtt a lakóingatlanok ára, az OTP Értéktérképének adatai alapján.

Milyen bevételre lehet számítani egy rövid távú lakáskiadásnál?

Az Airbnb foglalások erős területi koncentrációt mutatnak, a V., VI., VII. kerületben történt a budapesti foglalások 69 százaléka. Ezeken a területeken a bérbeadók a szobaárak tekintetében is magasabb árszintet tudnak elérni, mint a kevésbé népszerű kerületekben. Ugyanakkor az is jól látszódik, hogy Airbnb kereslet továbbra sem számottevő a város többi kerületében.

Igazi aranybánya? - Ennyit kereshetnek havonta, akik belevágnak a lakáskiadásba
Az Airbnb foglalások területi megoszlása (2017), forrás: Colliers International, Hotelschool The Hague

A rövid távú kiadásnál a legnépszerűbb kerületekben, illetve városrészekben, vagyis Erzsébetváros, Terézváros, vagy a Belváros lakásainál az így elérhető átlagos napi árak 18- 20 ezer forint között alakultak tavaly decemberben.

Az Airdna adatai alapján ebben az időszakban Budapesten 65 százalékos kihasználtsággal, jelenleg mintegy 10 600 aktív hirdetés közül válogathatnak a szállóvendégek (az adott nap statisztikái alapján). Aki pedig ezen a csatornán hirdeti meg a belvárosi lakását, a nyárinál kisebb forgalmú decemberben is átlagosan 296 ezer forintos bevételre tehetett szert, egy lakás kiadásával. Erzsébetvárosban ez az összeg 310 ezer, Terézvárosban 318 ezer, az V. kerület belvárosi részén pedig 326 ezer forint volt egy hónap leforgása alatt. Ebből a havi bevételből persze még le kell vonni olyan kiadásokat, mint a rezsi, esetleg az amortizációs költség, a parkolóhely biztosításának költségei (egyes kerületekben), illetve az adózás. Utóbbi esetében amikor valaki rövid távra adja ki a lakását, akkor a tevékenysége már az egyéb szálláshely-szolgáltatás kategóriába tartozik, vagyis adózási szempontból üzletszerű gazdasági tevékenységet végez. Az ingatlantulajdonosok általában adószámmal rendelkező magánszemélyként végzik ezt a tevékenységet, de többféle forma és adózási mód közül választhatnak.Az év egy nyári hónapjában természetesen ennél jóval magasabb értékekre számíthat egy tulajdonos, Budapest egészét nézve augusztusban például 20 ezer forintos napi ár, 87 százalékos kihasználtság és 447 ezer forintos havi átlagos bevételről árulkodnak az adatbázis statisztikái.

Igazi aranybánya? - Ennyit kereshetnek havonta, akik belevágnak a lakáskiadásba
A használt lakások kiadása mellett, a lakásépítési kedv visszatértével, a belvárosi helyszíneken is több olyan projekt kapott helyet, ahol az ingatlanok jelentős részét a fejlesztők nem titkoltan befektetési célú lakásvásárlóknak tervezik értékesíteni. Sokan azért vásárolnak új ingatlant a belvárosban, mert egy fix összegre szeretnék kiadni, kalkulálnak egy bekerülési költséggel, illetve járulékos költségekkel, mint illeték, bútorozás, amortizáció stb. és ehhez rendelnek egy bérleti díjat. Ezek alapján számolnak megtérülést, ami egy belvárosi lakásnál lényegesen magasabb, mint a jelenlegi kamatok, körülbelül 6-8%, amely függ azonban attól, hogy mikor és hol vásárolt a vevő, valamint hogy kinek tudja kiadni. Az új lakásokat drágábban lehet megvenni, a hozamnak azonban nem kell feltétlenül csökkennie emiatt, ha a kiadás során az új lakások felára ezt tudja fedezni.

Az új építésű lakások előnye lehet a rövid távú kiadások során, hogy az Airbnb-t érintő szabályozás vagy változtatás nem az új építésű piacot fogja érdemben befolyásolni, ez sokkal inkább a használt lakások, társasházak problémája lehet, ahol mondjuk egy házban csak néhány lakást adnak így bérbe és ez a lakóközösséget valamilyen szempontból zavarja. Akadnak olyan társasházak is, melyek a szervezeti és működési szabályzatukban igyekeznek tiltást rögzíteni a rövid távú lakáskiadás ellen. Az új építésű házakban a hasznosítási arány akár 70-80% is lehet, és már eleve a megépítés során lehet úgy tervezni, majd utána úgy építeni, hogy a kiadhatóságot (pár napra turistáknak, hónapokra külföldi diákoknak, munkavállalóknak) elősegítse és a tulajdonosoknak is biztonságot nyújtson, mint pl. 24 órás recepció, kamerarendszer, beléptető, vagy társasház alapító okirati szabályok.


Igazi aranybánya? - Ennyit kereshetnek havonta, akik belevágnak a lakáskiadásba
Király Boutique Residence - további információkért kattints a képre!

Hogyan állunk a régió fővárosaihoz képest?

Az aktív hirdetések számát tekintve Budapest pár ezerrel marad el Prága, mintegy 12 800 darab ilyen jellegű szálláshelyeinek a számától. A hazai fővárosban több, mint 10 600 aktív Airbnb hirdetés volt 2018 legvégén, ami leginkább a budapesti turizmus fellendülésének, és ebből kifolyólag magas hozammal kecsegtető rövid távú lakáskiadásnak köszönhető. A napi ár ugyanakkor Budapesten volt az egyik legcsekélyebb a vizsgált országok közül, átlagosan 18,2 ezer forintos áron kerültek kiadásra az ingatlanok éjszakánkét, a takarítási díjat is beleszámítva. Bécsben például, ez az összeg több mint 50 százalékkal magasabb, mint Budapesten. Az átlagos decemberi kihasználtság a régióban hasonlóan alakult - Ljubljanát leszámítva - ezek 65 és 77 százalék között váltakoztak az egyes országokban.

A kihasználtság és a napi átlagárak alapján, tavaly év végén, 296 ezer forintot kereshettek a lakástulajdonosok Budapesten, míg a hasonló hirdetésszámmal rendelkező Prágában ez 413 ezer, Bécsben pedig 511 ezer forint volt.

A régión kívül, kiragadva egy délebbre és nyugatabbra fekvő várost, még ennél is aktívabbak azok a tulajdonosok, akik a lakásukat rövid távra adják bérbe. Barcelonában mintegy 17 700 aktív hirdetést tartalmaz az adatbázis, a havonta elérhető átlagos bevétel pedig 493 ezer forint körül alakult a tavalyi év végén. Barcelona egyébként jellemzően a legkeresettebb turistacélpontok között van, így nem annyira meglepő, hogy a budapestinél bőven több mint a másfélszeresét kereshetik meg havonta a lakástulajdonosok, még úgyis, hogy decemberben csupán 51 százalékos kihasználtság volt jellemző a katalán városra.

Igazi aranybánya? - Ennyit kereshetnek havonta, akik belevágnak a lakáskiadásba


Igazi aranybánya? - Ennyit kereshetnek havonta, akik belevágnak a lakáskiadásba
Gömb Ház - további információért kattints a képre!
A cikk megjelenését a Kategora Real Estate támogatta.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat