Hatalmasat kaszálhattak a legszerencsésebb paneltulajdonosok
Ingatlan

Hatalmasat kaszálhattak a legszerencsésebb paneltulajdonosok

Portfolio
Nemrég megnéztük, hogy hol vannak az ország legdrágább lakótelepei, most viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkora emelkedés ment végbe a lakótelepi lakások áraiban. Ahogy a lakásállomány egészének, úgy a lakótelepi lakásoknak is egy jelentős állománya - közel harmada - a fővárosban található, de nem szabad szó nélkül elmenni a vidéki városok mellett sem, amelyekben együttesen szintén hatalmas szeletet hasítanak ki a mintegy 780 ezres lakótelepi lakásállományból.
Nagyvárosainkban három év alatt összességében 60 százalékkal drágult ez az alpiac. Legnagyobb mértékben, 80 százalékot hajszállal meghaladóan a tatabányai lakótelepek ára nőtt 2015 óta. A 75 százalékot még Egerben és Kecskeméten érte el a drágulás szintje A sor végén álló - amúgy harmadik legdrágább - Győrben is harmadával többet kell ma fizetni egy lakótelepi lakásért, mint három éve. A rekorder egyébként a tatabányai Dózsakerti lakótelep lett, ahol 3 év alatt 109 százalékkal mentek feljebb az árak, de az agglomeráció településeinek lakótelepein is 90 százalék körüli volt a drágulás - derül ki az OTP Jelzálognak legújabb Értéktérképéből.

Hatalmasat kaszálhattak a legszerencsésebb paneltulajdonosok

Budapesti árváltozás

Ahogy kerületi szinten is láthattuk, Budapesten az élen jellemzően (egy-két kivétellel) az olcsóbb lakótelepek állnak, melyeknél az átlagár 2015 óta megkétszereződött. Az első két helyen a X. kerületi Gyakoroló utcai lakótelep és a XIV. kerületi Kerepesi/Fogarasi úti lakótelep áll, 107 százalékos áremelkedéssel, de Budapesten több olyan lakótelep is van - például a legdrágább Lágymányosi lakótelep - ahol a vizsgált 3 évben megduplázódtak az árak.

Hatalmasat kaszálhattak a legszerencsésebb paneltulajdonosok
A lakótelepi áremelkedés egyébként a befektetési célú vásárlásoktól indult, ugyanis ezek a szabványos lakások könnyen kiadhatók és szükség esetén gyorsabban értékesíthetők. Bár a lakásvásárlással és -kiadással elérhető nettó hozamok csökkennek, az 5-6 százalékos szint még bőven vonzó a potenciális vásárlók szemében. Nem hiába becsülhető még ma is országosan mintegy egyharmadosra (de pl. Budapesten, vagy a Balatonnál ennél is magasabbra) a befektetési célú vásárlók részaránya.


Hatalmasat kaszálhattak a legszerencsésebb paneltulajdonosok
Lakás 2019 Országos Kiállítás, További információkért kattints a képre!
Frankfurti tőzsde
applearfolyam
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
tűz, környezet,