Ennyi idő alatt tudják a magyarok egy lakás árát összespórolni
Ingatlan

Ennyi idő alatt tudják a magyarok egy lakás árát összespórolni

Portfolio
Az elmúlt négy évben több évvel meghosszabbodott az az időszak, amelyet teljes spórolással kellene tölteni, hogy hitelmentesen tudjon valaki saját lakást vásárolni, derül ki a Duna House friss elemzéséből. Egy átlagos 22,5 millió forintos panel 8,5 évnyi nettó fizetésből érhető el, míg tégla ingatlan esetében 14 évre nyúlik ez az időszak.
Természetesen függ a vevő foglalkozásától is, hogy hány havi fizetése teszi ki egy ingatlan árát, ám általánosságban elmondható, hogy a fővárosban panel esetében 103, tégla ingatlan esetében pedig 169 havi nettó fizetést kellene félre tenni teljes mértékben, amennyiben hitel nélkül tervezi valaki a vásárlást. Mivel ezt kevesen tudják csak megtenni, ezért nem meglepő, hogy sokan hitel felvételével vásárolják meg a választott lakást.


Ennyi idő alatt tudják a magyarok egy lakás árát összespórolni
Elite Park, További információkért kattints a képre!
Legjobban a pénzügyi szektor dolgozói járnak, ahol a magas átlagfizetésnek köszönhetően már 4,5, valamint 7,5 év is elegendő egy saját lakáshoz, de 2014-hez képest természetesen nekik sem lett egyszerűbb. Legnehezebb helyzetben a vendéglátásban dolgozók vannak, de az egészségügyi dolgozók helyzete sem sokkal kecsegtetőbb. Nekik 13 évet kell dolgozni egy panellakásért és 21-22 évet egy tégla ingatlanért. Esetükben már 2014 sem volt sokkal előnyösebb ilyen szempontból, már akkor is 8 és 14 évi fizetést kellett volna összegyűjteni.

"A legfrissebb adatok szerint a pesti kerületekben 22,5 millió forintra nőtt az átlagos panelek eladási ára, míg Budán már közel 30 millió forint ez az érték, és a használt tégla lakások átlagára is 30-50 millió forint körül mozog. Ehhez foglalkozástól függően 146 és 415 ezer forint közötti átlagos nettó jövedelem társul, ami azt eredményezi, hogy a teljes jövedelem megtakarítása mellett is több éves, sőt évtizedes spórolásra van szükség egy átlag budapesti lakás megvásárlásához." - nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.


Benedikt Károly

pr és elemzési vezető

Duna House

Benedikt Károly, a PPKE-BTK Kommunikáció- Történelem szakon szerezett diplomái mellett, műszaki- számítástechnikusi végzettséggel rendelkezik. Az elmúlt 12 évben kommunikációs ügynökségeknél dolgozott. Az LWp Kommunikáció... Tovább »

Bár az elmúlt években bekövetkezett lakásár-emelkedés nagyon jelentős volt, mégsem mondhatjuk azt, hogy a valóságtól teljesen elrugaszkodtak volna az árak. A mostani árszintek mellett is - kis mértékben - folyamatosan nő az adásvételek száma, és a bérekhez viszonyítva is láttunk már hasonló időszakokat. Az viszont igaz, hogy a lakáspiacot jellemző hullámhegyek és hullámvölgyek között a mostani időszakban feltehetően egy felívelés felső szakaszában vagyunk és az is igaz, hogy a gazdaság erősebb növekedése mindig növeli az egyenlőtlenségeket. Éppen ezért érezhetik sokan, hogy a jövedelmükhöz képest egyre elérhetetlenebb egy lakás megvásárlása, míg mások a mostani időszakban egy kiváló üzleti lehetőséget látnak, ahol a befektetésként vásárolt ingatlanuk értéknövekedése és a bérbeadásból származó hozama egyaránt növeli a befektetésük értékét.Ennyi idő alatt tudják a magyarok egy lakás árát összespórolni
Király Boutique Residence, További információkért kattints a képre!
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
An electrical charging port sits on the bodywork of a Kuga Vignale hybrid automobile displayed during a Ford Motor Co. launch event in Amsterdam, Netherlands, on April 2, 2019.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Mystery_Hotel_Budapest - 8