Így alakítaná át Budapestet a világhírű dán építész
Ingatlan

Így alakítaná át Budapestet a világhírű dán építész

Portfolio
A Magyar Urbanisztikai Társaság 2018-ban a Hegyvidéki Önkormányzatnak ítélte a településfejlesztés terén elért eredményekért adható Hild-díjat, elismerve ezzel a városrész fejlesztési tevékenységét. A Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián, a hivatalos díjátadó keretében Jan Gehl, a világhírű dán építész tartott előadást, amelyben többek között elmondta, hogy mi lehet a várostervezés központi eleme a jövőben.
A településfejlesztési munkáért járó elismerést a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián Pokorni Zoltán polgármester Salamin Gézától, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökétől vette át. Az urbanisztikai témájú könyvekből megismerhetjük a jó város ismérveit, a Hegyvidéken azonban arra keressük a választ, hogyan jutunk el odáig, hogy azt mondhassuk, jó és élhető kerület a miénk - emelte ki a beszédében Pokorni Zoltán polgármester. Hozzátette azt is, hogy a fejlesztéseket apró lépésekben, részletekre bontva valósítják meg, hogy bármikor visszaléphessenek egyet, ha úgy látják, rossz irányba haladnak.

A 2018. októberi kiíráson az alábbi 4 tablóval pályázott a Hegyvidéki Önkormányzat:

  • 1. Normafa: Az épített környezet és a kulturális örökség megőrzése
  • 2. Új városközpont az egykori MOM Optikai Művek környezetében
  • 3. A városfejlesztés egyben az emberek gondolkodását is formálja
  • 4. Komplex közterület-megújítás - Böszörményi út, a Hegyvidék főutcája

A Hild Jánosról elnevezett díjat a Magyar Urbanisztikai Társaság 1968 óta kétévente ítéli oda azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kiemelkedő fejlesztési programokat valósítottak meg.

A konferencián Salamin Géza, MUT elnök elmondta, hogy az Urbanisztikai Társaság egyaránt foglalkozik azzal, hogy Budapest hogyan lehet versenyképes a régióban, milyen szolgáltatásokkal, fejlesztésekkel, szervezetekkel lehet segíteni a városlakókat, de a vidéki fejlesztések is fontosak számukra, jelenleg Debrecen az egyik ilyen, ami kiemelt figyelmet kap.

Az előadók között Dúll Andrea, egyetemi tanár a környezetpszichológiáról tartott előadást, a személyi és a fizikai környezet összeillesztéséről. Elmondta, hogy például egy köztér kialakítása során a különböző elemek, utak, ülőhelyek befolyásolják az ott tartózkodó emberek viselkedését, de nem feltétlenül úgy, ahogyan azt a tervezők kezdetben gondolták. Hozzátette, hogy egyfajta törvényszerűség, hogy körülbelül negyed óra után kialakul egy ún. helytulajdonlási élmény, ami megmagyarázza, hogy egy előadáson a szünet után miért ugyanoda ülünk vissza, ahelyett, hogy egy másik ülőhelyet keresnénk. Emellett van sok más látens erőtér, ami definiálja a köztereket, illetve a látvány is kiemelt szereppel bír, ha egy nagyon jó átalakításon is megy keresztül egy köztér, a régi látvány elvesztése miatt egyfajta veszteség alakul ki bennünk.

Tavasszal kerül megrendezésre a Portfolio szervezésében megvalósuló Future City konferencia, ahol a városfejlesztési lehetőségek és a főváros élhetőségének kérdései is a kiemelt témák között lesznek. További részletek hamarosan.

A szakmában nemzetközileg elismert dán építész és várostervező Jan Gehl, (alapító és vezető tanácsadó, GehlPeople) többek között a magyarul is megjelent Élhető városok című könyv szerzője volt a konferencia kiemelt előadója. Koppenhága várostervezőjének gondolkodása forradalmasította a városi terek alakítását, munkáiban abszolút központi helyet kap a városhasználó ember, és terveiben minden városalkotó elem a vele való harmonikus és fenntartható együttélésnek van alárendelve.

Előadásában néhány példával is felhívta a figyelmet arra, hogy a terek kialakításánál a használók, az emberek viselkedése a lényeges szempont. Amikor egy újonnan elkészült füvesített területen egy idő után kialakul egy kisebb ösvény, amit az emberek organikusan kezdenek el használni, hogy így rövidítsék le az adott útszakaszt, akkor ott egyszerűen sokkal okosabb lenne egy járdát kialakítani. Egy másik példa a nagy közterek esetében, hogy hiába van elég hely középen, az emberek szeretnek a tér szélére, a falakhoz közelebb húzódni, és nem a tér közepén megállni, főleg igaz ez akkor, ha egyedül vannak.

Így alakítaná át Budapestet a világhírű dán építész
A dán építész arról is beszélt, hogy amíg 1980 és 2000 között az autómentes terek kialakítás volt a nagy sláger, addig 2000 után már különböző sportolási lehetőségeket, aktív kikapcsolódást nyújtó parkokat terveztek. A következő évek célja, hogy a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak megfelelő útszakaszok jöjjenek létre, ahol biztonságosan tudnak közlekedni. Hozzátette azt is, hogy ha Moszkvában is sikerült olyan környezetet kialakítani, ahol a gyalogosan közlekedők igényei kerülnek előtérbe, akkor ez Budapesten is lehetséges.

Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
getty, varsó, lengyelország, iroda, felhőkarcoló, toronyház,