Mit hoz 2019 a logisztikai ingatlanok piacán?
Ingatlan

Mit hoz 2019 a logisztikai ingatlanok piacán?

Portfolio
2018-ban is tovább folytatódott az európai logisztikai ingatlanpiac bővülése - hangzott el a Prologis mai sajtóeseményén. Erőteljes volt a kereslet, negatív rekordot döntött az üresedési ráta, és megkezdődött a bérleti díjak régóta várt növekedése.
2019 elején egyre több aggály merült fel a tőkepiac változékonyságát, illetve az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségeknek, valamint a Brexitnek a globális GDP-re gyakorolt esetleges hatását illetően. Annak ellenére, hogy a logisztikai ingatlanpiac a 2018-as évet erősen zárta, a növekvő aggályok az év elején ismét elkerülhetetlenül vezetnek a kérdéshez: mit várhatunk 2019-ben?

Legfontosabb tényezők

Az európai logisztikai ingatlanpiacok jelentős lendületet vettek 2018-ban, ami a további bővülés esélyét vetíti előre 2019-re is. Európa egészét tekintve a nettó tényleges bérleti díjak mintegy 4,5 százalékkal nőttek 2018-ban, és hasonló fellendülésre számíthatunk 2019-ben is.Jelenleg egyszerre több tényező is erősíti a piac működését és a fundamentumok is erősek:
  • alacsony üresedés
  • erős kereslet
  • növekvő bérleti díjak
  • strukturált kínálat
  • tovább bővülő e-kereskedelem
  • növekvő építési költségek

A növekedés átterjedt a kontinensre

3-5 évvel ezelőtt még az Egyesült Királyság volt a logisztikai ingatlanok motorja, de a tavalyi évre ez megváltozott és Európa számos térségében beindult a növekedés. Az ellátási lánc optimalizálásában a legfontosabb a fogyasztóhoz való közelség lett, felértékelődött a gyors kiszolgálás, főként az e-kereskedelem térnyerésének köszönhetően.

"A hazai piacon 2019-ben is erős maradhat a kereslet, a most épülő 100-150 ezer négyzetméternyi terület nagy része spekulatív fejlesztés, ami szintén a piacba vetett bizalom jele" - mondta el Kemenes László MRICS, a Prologis magyarországi ügyvezetője.


Kemenes László MRICS

magyarországi ügyvezető

Prologis

Kemenes László a Prologis magyarországi ügyvezetője. Feladatai közé tartozik a Prologis összes Magyarországon végzett üzleti és fejlesztési tevékenysége, többek között a befektetési lehetőségek meghatározása... Tovább »

A stabil és bővülő piacnak is köszönhető, hogy egyre nagyobb szerepet kaphat a hatékonyság, ami az energetikai hatékonyságban a fűtési költségek vagy a villamosenergia-felhasználás során jelenik meg, ugyanakkor a szerződéskötések során is olyan új formákat hív életre, mint a clear lease.

A clear lease egy rövidebb és egyszerűbb szerződésformát jelent, melynek során pontosan tervezhetők a költségek a bérleti szerződés teljes ideje alatt. A bérleti díjak mellett az üzemeltetési költségekben is fixált díjak vannak, melyet az előző évek tapasztalatai alapján számolnak ki. Ezzel a módszerrel rengeteg idő és energia takarítható meg, ami végül a költségekben is megmutatkozik.Mit hoz 2019 a logisztikai ingatlanok piacán?
Forrás: Prologis
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock új lakás