Ez is belvárosi luxus: havi 5 millió egy kisboltért?
Ingatlan

Ez is belvárosi luxus: havi 5 millió egy kisboltért?

Portfolio
Pozitív kilátásokat mutat a retail ingatlanpiac, a fogyasztás növekedése és a budapesti turisták számának emelkedése egyaránt segíti a szektor fejlődését, főként Budapest kiemelt lokációinál. Növekvő bérleti díjak, lassuló kereslet és az alternatív befektetési lehetőségek hiánya miatti csökkenő hozamok jellemzik leginkább a kiskereskedelmi ingatlanok piacát. Néhány belvárosi sétálóutcában egy 100 négyzetméteres kisebb boltnál a havi 5 milliós bérleti díj sem számít átlagon felülinek - a Cushman & Wakefield legfrissebb jelentése alapján.
A kiskereskedelmi ingatlanok piacára is jó hatással volt a hazai fogyasztás növekedése, ami a 2017-es 4,8 százalékról 5,3 százalékra emelkedett 2018-ban. A helyi és a nemzetközi kiskereskedők részéről egészséges szintű, ugyanakkor lassuló kereslet figyelhető meg a terjeszkedési aktivitásában. A kereslet lassulása ellenére a prime lokációban lévő kevés szabad hely miatt a kiskereskedelmi ingatlanok bérleti díjaira továbbra is növekedési nyomás helyeződik.


Ez is belvárosi luxus: havi 5 millió egy kisboltért?
További információkért kattints a képre!

Néhol közel 30 százalékos az éves bérleti díj emelkedés

Negyedévente mintegy 7,1 százalékos az emelkedés a Váci utca kereskedelmi egységeinek a bérleti díjaiban, míg 5,3 százalék ez az érték a prime bevásárlóközpontokban. 2018-ban például az Andrássy úton 70 euró (22,2 ezer forint) volt havonta a négyzetméterenkénti bérleti díj, míg ugyanez a szám a Váci utcában 150 eurót (47,7 ezer forint) tett ki. Így egy kisebb, 100 négyzetméteres üzlet esetén átlagosan 4,77 millió forintos bérleti díjat kell fizetni havonta.

Az éves növekedés mértéke az Andrássy úton mintegy 27,3 százalékot tett ki, ami a legmagasabb értéknek számít, a második legnagyobb növekedés éves viszonylatban a Váci utcában volt (25%), a harmadik pedig a budaörsi retail parkokban (18,8%).

Ez is belvárosi luxus: havi 5 millió egy kisboltért?
A hozamok 10 éves távlatban, 2018 decemberében a legalacsonyabbnak számítottak, a bevásárlóközpontokban országos szinten a hozam 5,65 százalék, a városszéli retail parkokban 7 százalék, míg a Váci utcában már kevesebb, mint 5 százalék (4,75%) ennek az értéke.

Ez is belvárosi luxus: havi 5 millió egy kisboltért?
2018-ban ugyan nem adtak át új bevásárlóközpontot, vannak folyamatban lévő fejlesztések, például 2019-ben fejeződhet be a mosonmagyaróvári Gallery Center, egy 4500 négyzetméteres raktár jellegű retail egység építése, valamint fejlesztés alatt áll az 54 ezer négyzetméteres Etele Pláza, ami várhatóan 2020 végére kerül átadásra. A Campona bővítése szintén terítéken van.

2018 utolsó negyedévében számos vidéki tranzakciónak köszönhetően az egész éves befektetési volumen meghaladta a 720 millió eurót (229,2 milliárd forint) a kiskereskedelmi szektorban, ami a valaha mért legnagyobb érték. A két legnagyobb tranzakció tavaly a Nepi Rockcastle által megvásárolt Mammut Bevásárlóközpont, valamint az OTP Ingatlanalap tulajdonába kerülő MOM Park volt.
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock új lakás