Fontos változás a lakáskiadásban - Erre jobb, ha odafigyelsz
Ingatlan

Fontos változás a lakáskiadásban - Erre jobb, ha odafigyelsz

Portfolio
Kedvezőbbé váltak nemrég a lakásbérbeadás adózási feltételei. Ezzel akár tovább növekedhet a kiadási célú lakásvásárlások száma, főleg az új lakások piacán, ahol Budapest frekventált részein most is átlagosan minden harmadik lakás ezzel a céllal kel el. Nagyon nem mindegy azonban, hogy hol és milyen ingatlanra esik a választás; nem minden lakással lehet elérni a vágyott hozamot.
Egy korábban igen ellentmondásosnak tartott jogszabály változott meg idén január elsejétől. A 2018 végéig hatályos szabályozás ugyanis a bérbeadó bevételeként értelmezett minden olyan rezsiköltséget, amelyet - miután elkérte a bérlőtől - a lakás tulajdonosa fizetett be a szolgáltatóknak. Sokan értetlenkedhettek a rendelkezésen, hiszen a bérbeadó ezzel nem jutott valódi bevételhez, csupán elkérte bérlőjétől azt az összeget, amit később egy az egyben be is fizetett, mégis adóznia kellett utána. A jogszabályváltozással azonban a rezsiköltségek nagy része mentesült az adózás alól, persze nem az összes. Nem vonatkozik a könnyítés a közös költségre, a takarítási díjra, a közös képviselő díjazására, a biztosításra vagy egy felújítási alapba történő befizetésre.

A befektetési célú lakásvásárlásról és az aktuális jogi kérdésekről a Portfolio szervezésében megrendezésre kerülő Lakás 2019 Kiállítás szakmai programján is szó lesz, ahol a március 29-i Lakás Klub Extra előadásain és panelbeszélgetésén többek között előad:
  • Banai Ádám, az MNB Pénzügyi Rendszer Elemzés Igazgatóság igazgatója
  • Horváth Áron, az ELTINGA kutatóközpont vezetője
  • Dr. Ódor Dániel, Taylor Wessing Partnere
  • Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójaFontos változás a lakáskiadásban - Erre jobb, ha odafigyelsz
Részletekért kattints a képre!


Azoknak a bérbeadóknak csökken a módosítással az adóalapjuk, akik a víz, a villany, a gáz, a hideg- és a meleg víz, a távfűtés, az internet, valamint a telefon költségének befizetését nem bízzák bérlőikre. Igazi könnyebbséget azonban azoknak jelenthet a jogszabályváltozás, akik egyszerre több lakást is kiadnak, hiszen ebben az esetben, jó szervezéssel lakásonként több tízezer forint is megspórolható évente. Az érintettek pedig egyre többen vannak, főleg az új építésű lakások esetén nagy a befektetési célú vásárlások aránya.

"A főváros központi területein ma minden harmadik új építésű lakást befektetési céllal vásárolnak, ez az arány pedig várhatóan marad a közeljövőben is" - jelentette ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.


Valkó Dávid

vezető elemző

OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont

Valkó Dávid, terület- és településfejlesztő geográfus, földrajz tanár, illetve újságíró alapdiplomája, majd ingatlanszakértő másoddiplomája megszerzését követően, 2000 óta ingatlanpiaci elemzőként tevékenykedik.... Tovább »

Az új építésű társasházi lakások átadása várhatóan idén fog tetőzni; Budapesten például 13,5 ezer lakás épülhet meg ebben az évben. Ezek ma még, az elmúlt évek kétszámjegyű áremelkedése után is jó befektetésnek számítanak, a lakásárakhoz viszonyított magas bérleti díjak miatt. A fővárosban főként Angyalföld, a XI. és a IX. kerület a sláger, de Sopron, Székesfehérvár, Győr, Debrecen és a Balaton környéke is vonzó célpont lehet a kiadási céllal lakást vásárlóknak.


"Egy gondosan megválasztott új építésű ingatlan, a jövőbeni értéknövekedéssel nem is számolva, még ma is 4-5 százalékos bérleti hozammal kecsegtethet" - tette hozzá a szakértő, aki rámutatott, hogy mára nem olyan könnyű nyereséget termelni egy lakással, mint régebben, mivel Budapesten idén már átlagosan nagyjából 750 ezer forintot kell fizetni egy új építésű lakás négyzetméteréért.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
property awards 2019