Pakolhatnak a bőröndbe a családosok: ezeken a balatoni településeken kapható a falusi CSOK
Ingatlan

Pakolhatnak a bőröndbe a családosok: ezeken a balatoni településeken kapható a falusi CSOK

Portfolio
Az elmúlt napokban jelentette be a kormány a falusi családi otthonteremtési támogatás (CSOK) pontos összegét és feltételeit, amelyre reagálva megnéztük, hogy ez milyen hatással lesz a vidék ingatlanpiacára, illetve készítettünk egy nem hivatalos listát arról, hogy mely vidéki településeket érinthet az intézkedés. Most a közvetlen Balaton-parti településeket vettük górcső alá, a rendelkezésre álló kínálatot és fajlagos árakat megnézve. Ebben a szűkített listában szerepel egy olyan város, illetve község is, amelyek ugyan kedvelt célpontjai lehetnek a nyaralási célra lakóingatlant vásárlóknak, az viszont még nem egyértelmű, hogy a két település megfelel-e a feltételeknek.

Frissítés! Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy számításaink során a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) adatait használtuk, amiben eltérések lehetnek a KSH számítási módszereihez képest, ami magyarázhatja a kormány által közölt és az általunk számított települések közti mintegy 200 darabos különbséget. Az adatok éppen ezért csak tájékoztató jellegűek, nem hivatalosak, a későbbiekben még változhat a támogatási körbe bekerülő települések száma.

A falusi csok az 5000 fő alatti településeket érinti, azokat, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag (ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség.) - mondta el Gulyás Gergely, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az érintett településekről készített, nem hivatalos lista itt érhető el:

A változás lényege: azokat a CSOK-összegeket (vissza nem térítendő támogatásokat), amelyeket eddig csak új lakásra lehetett igénybe venni, ezentúl az érintett kistelepüléseken használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére is fel lehet majd használni. 1 gyermek után változatlanul 600 ezer forint lesz a használt lakások CSOK-jának az összege, 2 gyermek után viszont 1,43 millióról 2,6 millióra, 3 gyermek után pedig 2,2 millióról 10 millióra növekszik.Pakolhatnak a bőröndbe a családosok: ezeken a balatoni településeken kapható a falusi CSOK

Minden az új CSOK-ról, hitelekről és a lakásfinanszírozásról. Jelentkezz még ma!

Mi lesz a balatoni településekkel?

Kigyűjtöttük azokat a falusi CSOK-nak megfelelő 5000 főnél kisebb településeket, amelyeknél 5 százaléknál nagyobb volt a népességfogyás 2003 óta, illetve amelyek rendelkeznek valamekkora partszakasszal. Az utóbbi feltételnek megfelelve, a több mint 480 Somogy, Veszprém, illetve Zala megyei kistelepülésből már csak kilenc part menti maradt. Az ingatlan.com kínálati négyzetméterárai alapján ezek közül a legdrágább település Szigliget, ahol meghaladja a 400 ezer forintot a fajlagos ár. Néhány helyen (Örvényes, Balatonudvari, Balatonrendes) a kevés eladó ház miatt az átlagolás torz képet adott volna, emiatt ezeknél hiányzik az átlagár. A második legdrágább település Balatonkenese volt 290 ezer forintos négyzetméterárral, ennél a városnál azonban nem egyértelmű, hogy járhat-e az ideköltöző családoknak az állami támogatás.

Pakolhatnak a bőröndbe a családosok: ezeken a balatoni településeken kapható a falusi CSOK
A falusi CSOK feltételeinek megfelelő, általunk készített nem hivatalos településlistában máris van két érdekes település közvetlenül a Balaton partján, amelyeknél egyelőre még nem tisztázott, hogy miként fog számolni a kormány, de ha ezek egyike is a támogatott települések közé fog tartozni, biztosan lesznek néhányan, akik megfontolják a vízparti házvásárlást. A két kérdéses település Balatonkenese és Balatonakarattya, mindkettőnek 5000 főnél kisebb a népessége, Balatonkenese esetén pedig a jelenlegi lakosok száma csupán 75 százalékát teszik ki a 2003-as szintnek. Vagyis, az a többgyermekes család, aki éppen egy balatoni lakóingatlan vásárlásán gondolkozik, és egy közvetlen vízparti településen szeretné ezt megtenni, annak itt optimális választás lenne a falusi CSOK felvétele. Az árak Szigligethez képest például jóval kedvezőbbek és viszonylag sok, több mint 80 eladó balatonkenesei ház van csak az ingatlan.com adatbázisában is. Van azonban egy kisebb bökkenő, ami miatt a várost akár ki is vehetik a hivatalos listából.

Mi ez a bökkenő?

A probléma abból fakad, hogy az előbb említett Kenese és Akarattya 2014 októberéig egy településként volt nyilvántartva, így nem annyira meglepő, hogy Kenese esetében a lakosság 75 százalékra csökkent (2003-ban a KEKKH adatai alapján 3565, míg 2018-ban 2662 volt a lakosság száma). A közel 900 fős Akarattya népessége ugyanis kikerült a statisztikákból a szétválást követően, így Balatonkenese esetében elméletben járhat a falusi CSOK, gyakorlatban viszont ezt majd csak a kormány által kiadott végleges lista fogja eldönteni. Balatonakarattyánál viszont nincsenek 2003-as adatok, így ott még homályosabb, hogy melyik év fog a kiindulópontnak számítani (Amennyiben ez a község életében a legelső önálló, 2015-ös év lesz, akkor a támogatással vásárlók elfelejthetik Akarattyát, itt ugyanis csekély mértékben növekedett a népesség 2018-ra). Ha egyáltalán bekerül a számítások közé, hiszen 2003-ban a község lényegében nem létezett hivatalosan.

Más kérdés, hogy az eredeti CSOK-nál például feltétel, hogy állandó lakcíme legyen az adott településen és az adott ingatlanban a gyermekeknek, és legalább az egyik szülőnek. Illetve az is vélelmezhető, hogy a támogatás csak lakóingatlan esetén igényelhető, így a nyaralónak minősített házak kiesnek a lehetőségek kosarából.

parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
GettyImages-618656563