Egy város, ahol megtiltanák az új lakások kiadását
Ingatlan

Egy város, ahol megtiltanák az új lakások kiadását

Portfolio
Az amszterdami városvezetésnek elege lett az albérletárak látszólag megállíthatatlan emelkedéséből, ezért drasztikus lépésre szánták el magukat: a tervek szerint megtiltanák az újépítésű lakások megvásárlást követően történő bérbe adását, vagyis a befektetési célú újlakás-vásárlást - írja a Bloomberg.
A holland fővárosban tavaly 8%-kal emelkedtek az ingatlanárak, az albérleti díjak pedig 40%-kal lettek magasabbak 2005 és 2017 között, elérve az 1160 eurós átlagárat. A kilátások ráadásul nem túl jók a városban lakhatást keresők számára, a Brexit miatt ugyanis tovább nőhet a város vonzereje a cégek, ezáltal pedig a munkavállalók körében is.

A városvezetés idén fog előállni a konkrét tervekkel arra vonatkozóan, hogy miként szándékoznak visszaszorítani az újépítésű ingatlanok esetében a befektetési célú felvásárlást, ezáltal pedig az egyre jobban elszálló albérletárakat.

A holland kormány egyébként dolgozik egy olyan szabályozáson, amely lehetőséget adna a súlyos lakhatási problémákkal küzdő városok számára egy "vészhelyzet gomb" megnyomására, amivel hatóságilag maximalizálhatnák az albérleti díjakat. Felmerült, hogy az ingatlan értékének 3%-ában maximalizálnák a bérleti díjakat.

A cikk emlékeztet rá, hogy egyre több európai városban (és országban) okoz komoly problémát a helyi döntéshozók számára, hogy a középosztály számára megfizethető szinten tartsák az ingatlan- és albérletárakat. A spanyol kormány épp a héten hozott rendkívüli intézkedést, korlátozva az albérleti díjak emelkedésének lehetséges mértékét.

Az ingatlanfejlesztők természetesen nem örülnek ennek az új trendnek, álláspontjuk szerint ugyanis ezzel csak még rosszabbá fog válni a lakhatási helyzet, hiszen vissza fog esni az újlakás-építések száma, a kínálat csökkenése pedig további áremelkedéshez vezet majd.
forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Budapest lánchíd