Lelepleztük a legújabb magyar gigaberuházást, hatalmas ingatlanbiznisz lehet mögötte
Ingatlan

Lelepleztük a legújabb magyar gigaberuházást, hatalmas ingatlanbiznisz lehet mögötte

Élelmiszertermelő és feldolgozó központnak jelentették be, de valójában egy méretes ingatlanberuházás van készülőben az észak-nyugati határszélen. Pont ott és akkora területen, ahol egykor megbukott a kaszinóváros projektje.
Az agrárminiszter és a beruházó német FAKT AG első embere kedden jelentették be, hogy korszerű kertészeti és élelmiszerfeldolgozó, valamint logisztikai központot hoznak létre a Hegyeshalom és Bezenye közötti 300 hektáros területen. Ötezer embernek ígértek munkát a Magyarország történetének harmadik legnagyobb értékű, mintegy egymilliárd eurós beruházása során. A bejelentésről szóló közlemény végén viszont elnagyoltan utaltak a mezőgazdasági funkciókon túli tervekre, amiből méretes ingatlanfejlesztés körvonalazódik.Az agrártárcától szerettük volna megtudni, hogy tényleg a bedőlt kaszinóvárosi projekt területéről van-e szó. (minden erre utal), illetve hogy adásvételi vagy bérleti tranzakció történt-e a területtel kapcsolatban. Azt is megkérdeztük, hogy kinek a tulajdonában van most ez a pusztaság, illetve kivonták-e már a művelésből a szóban forgó óriási területnek azt a részét, ahová az üzleti és lakáscélú ingatlanfejlesztéseket megálmodták. A tárca sajtóosztálya a beruházóhoz irányított minket, a cég egyelőre nem válaszolt.

Lelepleztük a legújabb magyar gigaberuházást, hatalmas ingatlanbiznisz lehet mögötte
A projektterület Bezenye és Hegyeshalom között húzódik
Ingatlanos szempontból a lehető legjobb helyen van a tervezett nagyon komplex beruházás. Karnyújtásnyira a pozsonyi és a bécsi repülőtér, az autópályák, a megbukott Eurovegas akkori tulajdonosainak pénzéből már kiépült az alap infrastruktúra nagy része (lehajtó az M15-ről, közművek). Ezek az adottságok első sorban a logisztikai központ létesítését könnyítik meg, hiszen így az élelmiszerexport közúton az európai célpontokra, légi úton pedig távoli országokba is könnyedén megvalósulhat.

Már bizonyos, hiszen közölték, hogy nem állnak meg itt, hanem egy vegyes funkciójú giga komplexumot hoznak létre. Nem gyakorlat a piacon, hogy termelő vállalkozásnak helyet adó telephely mellé hotelt, lakásokat, konferenciaközpontot és az ezeket kiszolgáló objektumokat létesítsenek. Hacsak nem eleve ez volt a szándék.Lelepleztük a legújabb magyar gigaberuházást, hatalmas ingatlanbiznisz lehet mögötte
Mindent megtudhatsz a legújabb digitális építőipari megoldásokról, ha nem hagyod ki ezt a konferenciát.
Vannak érdekes egybeesések az egykori kaszinóváros tervével: pont akkora, mintegy 300 hektárnyi területen pont kb. ugyanannyi, azaz egymilliárd eurót szándékoznak elkölteni. A kaszinóprojektnél is terveztek hotelt: ott 300 szobásat, itt még nem tudjuk, mekkorát, de biztosan nem egy hotelnek hívott panziót fognak építeni. Arról nem tudtunk meg részleteket, hogy mennyi lakás szerepel az üzleti tervben, vélhetően pár száz lehet indokolt. Az is lehet, hogy inkább egyfajta munkásszállót emelnek majd, hiszen a mezőgazdasági üzemben dolgozókat is könnyebb így elhelyezni.

A hotelben megszállók és a lakásokba költözők (legyenek akárcsak bérlők) és a konferenciaközpontban megfordulók kiszolgálására azonban bizonyosan megéri majd üzleteket, éttermeket, szolgáltató egységeket építeni. A konferenciaközpont valószínűleg kisebb lesz, mint a kaszinóvárosba tervezett 4000 fős komplexum, üzletileg a max. 1000-1500 fős, belül jól osztható központ lenne életképes, ha az üzemeltetést profikra bízzák.Lelepleztük a legújabb magyar gigaberuházást, hatalmas ingatlanbiznisz lehet mögötte


Egyelőre nem tudni, mekkora részt nyerhetnek el magyar alvállalkozók a kivitelezés és a későbbi üzemeltetés, beszállítás során. A német beruházó egy német nagyvállalat magyar leánycégére, az E-ON Hungária Zrt-re bízta az energetikai rendszer kiépítését. Jamniczky Zsolt, az E.On Hungária Zrt. igazgatósága tagjának nyilatkozata azonban további beruházásokat sejtet, a vezető azt mondta, hogy "...egy olyan energia menedzsmentet kell kidolgozniuk, amelyhez egy városfejlesztési koncepció is kapcsolódik.". Vagyis egy új településrész vagy nagyobb telep felépülésével is számolhatunk.

Az esseni központú FAKT AG irodaházakat, lakóingatlant és üzletközpontot is fejlesztett már illetve több ilyen projektje is folyamatban van. A legfrissebb adatok szerint 2017 végén a cégcsoport konszolidált mérlegfőösszege 177,4 millió euró volt. A csoport a mezőgazdasági termelés területén is aktív, ezen kívül energetikai és szolgáltatási üzletágat is működtet. Magyarországon egyelőre a 2016-ban alapított és főtevékenységként növénytermesztési szolgáltatást végző FAKT Hungária Kft. révén van jelen, ennek jegyzett tőkéje a ceginformacio.hu szerint 7,5 millió forint.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
nyugdíjasok