Szellemfalvak lepik el a népszerű európai turistacélpontot
Ingatlan

Szellemfalvak lepik el a népszerű európai turistacélpontot

Portfolio
Egyre több az elhagyatott falu Spanyolországban, a vidékiek egyre nagyobb számban költöznek a nagyobb városokba, ezzel pedig a hanyatlás útjára lépnek a csendes vidéki falvakban lévő házak. Vannak olyan eladó otthonok, amelyeket nagyjából 25 millió forintnak megfelelő összegért már meg lehet venni, és a külföldiek kapva kapnak is az alkalmon - írja a Bloomberg.
Pedro Sanchez miniszterelnök külön célnak tűzte ki a spanyol falvak újranépesítését, ő maga úgy utalt a folyamatra, mint demográfiai télre, és felhívta a figyelmet arra, hogy a spanyol városok/községek felének 1000-nél is kevesebb lakosa van, így az ország nagy részét az elnéptelenedés veszélye fenyegeti.

Ez a folyamat viszont kapóra jön a vállalkozó kedvű külföldieknek, akik úgy tűnik, nem riadnak vissza egy kis felújítástól és szívesen vásárolnak házat a népszerű európai országban. Az ilyen házak eladására specializálódó egyik ingatlancég, az Aldeas Abandonadas tavaly 40 ilyen elhagyatott házat adott el, ezeknek 90%-ban külföldiek voltak a vásárlóik.

Az ingatlanközvetítő szerint Spanyolország-szerte mintegy 1500 elhagyatott ház van, és a szellemfalvak jelensége várhatóan csak tovább nő a jövőben. Az urbanizáció elképesztő mérteket öltött Európában, de különösen Spanyolországban nagy a baj: az ország területének mintegy 53%-án a népsűrűség kevesebb mint 12,5 fő/km2, ami a legrosszabb arány Nyugat-Európában, ráadásul a vidéki és falusi születésszámok is irdatlan nagy eltérést mutatnak, és nem az utóbbi javára.

Azért persze vannak már kisebb erőfeszítések a falvak újranépesítése ügyében, ilyen például az internet nagyobb arányú elérésének biztosítása és kiépítése, de vannak olyan tervek is, miszerint bizonyos ösztönzőkkel próbálnák rávenni az embereket a vidékre költözésre.
Frankfurti tőzsde
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
applearfolyam
trump, christmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Mozit kaphat a Köki