Bajban lehetnek azok a bérlők, akik nagyobb alapterületet keresnek
Ingatlan

Bajban lehetnek azok a bérlők, akik nagyobb alapterületet keresnek

Portfolio
A budapesti bérirodák piacán dinamikus kereslet-bővülésnek lehettünk tanúi az elmúlt három évben. A szakértők szerint ennek még nincs vége, a növekedés dinamikája csökkenhet, a coworking irodák azonban új lendületet adhatnak a kereslet bővülésének - szerepel az Eston közleményében.
2018-ban rekord szintre emelkedett a budapesti bérirodák iránti kereslet, az összes kiadott terület meghaladta az 530 ezer négyzetmétert, amire korábban csak 2015-ben volt példa. A piaci szereplők osztják azt a véleményt, hogy a növekedés dinamikája szükségszerűen csökken a közeljövőben, de a részleteket nézve úgy látszik, a coworking irodák új lendületet adhatnak a kereslet bővülésének.

Salamon Adorján, az ESTON International Zrt. vezérigazgatója szerint a nagyobb szolgáltatók már jelen vannak a budapesti irodapiacon, de a verseny a jövőben tovább éleződik:

Tapasztalataink szerint az Egyesült Államokban és a Nyugat Európában már bevált formula itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és a korábban 1500-2000 négyzetmétert kereső szolgáltatók ma már jóval nagyobb, akár 4-5 ezer négyzetéteres bérleményeket keresnek operációjuk biztosítására. Közismert, hogy a jelenlegi piaci helyzet nem igazán kedvez a nagyobb bérlőknek, hiszen mozgásterük elsősorban a még építés alatt álló irodaházakra korlátozódik.Salamon Adorján MRICS

vezérigazgató

ESTON International

 Tovább »

A szakember szerint lenne igény arra, hogy Budapest dinamikusabban zárkózzon fel a nyugati trendekhez, hiszen egyre több cég ismeri fel, hogy hatékonyságának növeléséhez a munkavállalói igények kiszolgálásán át vezet az út. A coworking irodaterek jellemzően elsődleges lokációkon, kiválóan megközelíthető épületekben találhatók, ahol az irodai munka mindig újszerű, igényes és változatos környezetben zajlik. A kulcs a rugalmasság, a legfőbb felhasználók a start-up vállalkozások, vagy akár multinacionális nagyvállalatok, ahol sok tevékenységet projekt-feladatként delegálnak.


Bajban lehetnek azok a bérlők, akik nagyobb alapterületet keresnek
További információkért kattints ide!

Néhány adat a budapesti irodapiacról

Átadások: 2018. során mintegy 230 ezer négyzetméternyi új iroda került átadásra, ez csaknem háromszor annyi, mint az egy évvel korábban mért volumen (80 ezer négyzetméter).

Fejlesztések: A már fejlesztés alatt lévő, közel 480 ezer négyzetméternyi új irodaterület mintegy egynegyede már 2019-ben átadásra kerülhet (126 ezer négyzetméter tíz épületben). A fejlesztői tevékenység a következő 12 hónapban Dél-Budán lesz a legerősebb, ahol három épületben összesen több mint 53,5 ezer négyzetméter új iroda valósul meg. A Váci útra tervezett, és már folyamatban lévő átadások (153 ezer négyzetméter) megvalósulásával a legmeghatározóbb alpiac irodaállománya 2020 közepén átlépi az egymillió négyzetmétert.

Kereslet:A három legnagyobb bérleti szerződés mindegyike 15 ezer négyzetméternél nagyobb volt, és még átadás előtti irodaházra kötötték (előbérleti szerződés). Az irodabérletek átlagos mérete 785 négyzetméter, ami az előző évekhez képest emelkedést mutat.

Üresedés: Az általános üresedés csökkenésének üteme lassult, a kihasználatlan területek aránya 2017 vége óta 7,5%-ról 7,3%-ra mérséklődött. 2013 közepe óta először fordult elő, hogy nem a Dél-Budai részpiacon volt mérhető a legalacsonyabb üresedés, 2018 végén a Nem-központi Pesti részpiacon volt a legalacsonyabb a bérlő nélküli irodák aránya (3,4%).

Bérleti díjak, hozamok: A bérleti díjak az év során erőteljes - néhol 15%-ot meghaladó mértékű - növekedést mutattak, amit az elérhető területek szűkös kínálata mellett az építési költségek emelkedése és az építőipari kapacitás hiánya indokolt. Az A kategóriás ingatlanokra jellemző átlag díj intervallum Budapesten 14-16 EUR/m2.
A befektetők hozamelvárása 6-6,5% között alakul, prémium ingatlanok esetén 6% alatt.

Előrejelzés: 2019-ben várhatóan visszaesik az új fejlesztések üteme, ami nem engedi elszállni az üresedési mutatót. A beruházások fókuszterületei továbbra is a Dél-Budai és a Váci úti részpiacok maradnak, emellett erősödő fejlesztői jelenlét mérhető a Könyves Kálmán körút mentén. A bérleti díjak emelkedése és az irodapiaci hozamok csökkenése 2019-ben is folytatódik, a kettő közül várhatóan a hozamok változásának lesz alacsonyabb a dinamikája.Portfolio Ingatlan Adatbázis


BudaPart City

BudaPart City

1117 Budapest, Dombóvári út 26
Kiadó terület: 17220m2
Átadás:
2020
Bérleti díj: 15.5 - 18.5 EUR
Ajánlatot kérek
Portfolio Ingatlan Adatbázis


Prologis Park Budapest-Budaörs

Prologis Park Budapest-Budaörs

2040 Budaörs, Seregély utca 8
KIADVA
Átadás:
2005 Év eleje
Bérleti díj: 4.7 - 4.7 EUR
Ajánlatot kérek
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
terézváros utcakép