Egész Európában sehol nem nőtt úgy a lakásépítések száma, mint itthon
Ingatlan

Egész Európában sehol nem nőtt úgy a lakásépítések száma, mint itthon

Portfolio
Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint Magyarország messze vezet a kiadott új lakásépítési engedélyek 2015-höz képest mért növekményében, a tavalyi utolsó negyedéves adatokat tekintve. A dobogóra még Málta és Bulgária fért fel, de ezek az országok meg sem közelítik a hazai értékeket, vagyis a 2015 azonos időszakához képest mért több mint háromszoros szorzót - derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.
Három év alatt több mint háromszorosára nőtt a kiadott építési engedélyek száma Magyarországon - olvasható az Eurostat legutóbbi felmérésében. Mindebben az építőipar teljesítménye, a kedvező hitelkörnyezet és számos más tényező mellett a kedvezményes, 5 százalékos áfa is közrejátszott.

"Aki tavaly november 1-je előtt szerezte meg a jogerős építési engedélyt, nagyon jól járt, hiszen egészen 2023 végéig élhet a nagyjából 20%-os árelőnyével. A későbbi engedélyeknél viszont csak 2019 végéig marad az 5%-os áfa. A beruházások üteme mindenképpen lassulni fog az elkövetkezendő években, de számos más stabilizáló tényező akad, amely fenntarthatja a beruházási kedvet. Több vidéki nagyvárosban is olyan fejlesztések vannak, amelyek nem csak lehetővé, hanem szükségessé is teszik a nagy volumenű építőipari beruházásokat. Jó példa lehet Debrecen és Kecskemét, sőt Szegeden egy egészen futurisztikus, több száz lakást magába foglaló projekt készül"- mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.


Valkó Dávid

vezető elemző

OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont

Valkó Dávid, terület- és településfejlesztő geográfus, földrajz tanár, illetve újságíró alapdiplomája, majd ingatlanszakértő másoddiplomája megszerzését követően, 2000 óta ingatlanpiaci elemzőként tevékenykedik.... Tovább »

A múlt hétvégén került megrendezésre a Lakás Kiállítás 2019, ahol a kiállítók képviselői több új projektet is bemutattak. Ezek között is volt például egy vidéki új lakópark, ami a Debreceni Egyetem mellett épül és várhatóan a benne lévő lakások 1 millió forintos négyzetméteráron kerülnek értékesítésre:

Egész Európában sehol nem nőtt úgy a lakásépítések száma, mint itthon

Látogass el a május 8-án megrendezésre kerülő Építőipar 2019 konferenciára, ahol a szakma aktuális kérdéseit vitatják meg a résztvevők. Foglald el a helyed, még ma!


A magasabb áfának köszönhetően, az elkövetkező években további jelentős drágulás mehet végbe az újlakás-piacon, amellett, hogy folytatódhat a visszaesés az új építési engedélyek számában. Az OTP budapesti újlakás-adatbázisa szerint, míg 2018. I. negyedévében 95 új, kétlakásosnál nagyobb projekt 2900 lakását kezdték újonnan hirdetni, addig az idei első három hónapban 88 beruházás keretében már csak 2200 új lakás jelent meg a piacon. A hétvégi Lakás Klub Extra eseményen az ingatlanpiaci szakértők elmondták, hogy mekkora drágulást várnak a lakáspiacon, 3-4 év alatt a budapesti új lakások az 1,2-1,3 milliós fajlagos árat is elérhetik. A pontos válaszokat ebben a cikkben foglaltuk össze:Az áremelkedés mellett minden bizonnyal kedvező hozadéka is lesz ennek a folyamatnak, hiszen egyre inkább csak a nagyobb, tőkeerős, tapasztalt beruházók maradnak a piacon. Nem valószínű, hogy az európai országok közül bármelyik gyorsan letaszítaná Magyarországot az élről, még most is folyamatosan jelentenek be új, több száz lakásos projekteket, elsősorban a III., a VIII., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületben.

koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
B1013953