Beindult a hostel háború Budapesten
Ingatlan

Beindult a hostel háború Budapesten

Még idén a piacra lép Budapesten a legnagyobb európai hibrid hotel hálózat és hamarosan jön mellé egy orosz is - értesült több forrásból is a Portfolio. A fővárosban így már három hibrid lánc is jelen lesz a legalsó hotel szegmensben.
Augusztus második felében nyitja első magyarországi egységét a legnagyobb európai hibrid hotel lánc. Az A&O a budapesti Csengery utcában, egy volt irodaházban alakította ki 108 szobás ingatlanát, ahol 412 ágy várja majd a laposabb pénztárcájú diákokat, családokat és üzleti utazókat.

A hotelek és a hostelek szolgáltatásait egyetlen fedél alatt kínáló modell egyezik a szintén német Meininger által követett gyakorlattal, utóbbi hálózat első itteni hotelje már néhány hete fogadja a turistákat. Mindketten kínálnak klasszikus szobákat, családok elhelyezésre alkalmas egységeket és hálótermeket is. Van külön igénybe vehető konyha, co-working terület és nagy közösségi terek is az Airbnb-iparban megszokott árakhoz hasonló árszínvonalon. A célközönségben nagy arányt képviselnek a diákcsoportok, de egyre több családos és baráti társaságok is igénybe veszik szolgáltatásaikat.

Beindult a hostel háború Budapesten
Az A&O épületének látványterve a Csengery utcában. fotó: A&O
Az A&O 2000-ben nyitotta első egységét Berlinben, majd más német nagyvárosokban, Bécsben, Grazban, Prágában és Amszterdamban jelent meg. Legutóbbi, elérhető mutatói szerint 2016-ban 22 ezer ággyal volt jelen a piacon. Vezetői közölték: évente legalább két hotellel akarják bővíteni a láncot. Idén a budapesti mellett Velencében (Mestrében) és Varsóban adnak át egy hotelt.

A hálózat egyébként annyira dinamikusan fejlődik, hogy 2017-ben fantáziát látott benne, s ezért felvásárolta az amerikai TPG Real Estate. Ez a cég 2015 és 2018 között a közép-európai fejlesztési piacon meghatározónak számító, budapesti központú TriGranit ingatlanfejlesztőt is birtokolta, így széleskörű tapasztalatokkal bír a helyi ingatlanpiacról.

Beindult a hostel háború Budapesten
Külföldi turisták magyarországi költésének szerkezete százalékban, forrás: KSH
Két éve próbálkozik a magyar piacra való belépéssel az orosz hátterű Netizen. Szakmai körökből úgy értesültünk, hogy a Rákóczi út 54-es ingatlant már idén tavasszal szerették volna átadni, de egyelőre nehezen találnak megfelelő személyzetet. A cég honlapja szerint egy 400 ágyas hostelt nyitnának, abban lennének klasszikus hotelszobák is.

Beindult a hostel háború Budapesten
A Netizen budapesti recepciójának látványterve, forrás: behance.net
A Netizent alapító Jevgenyija Jenkins nagy globális hotelláncoknál szerzett tapasztalatokat. Először Moszkvában (246 ágy), majd Szentpéterváron (129 ágy) nyitotta meg a hosteleket és a hoteleket keverő ingatlanát. Majd úgy gondolta, hogy belép az uniós piacra is, erre Budapestet találta a legmegfelelőbbnek. Már most közölte, hogy további európai nagyvárásokban szeretne megjelenni, jelenleg 10 fejlesztési projekten dolgozik munkatársaival.

Középen a Rákóczi út 54-es számú épület, 2018 júniusi felvétel
Takács Péter, a Cresa ingatlanos tanácsadó cég szakértőjekéntnagy szerepet vállalt az A&O budapesti megjelenésének megkönnyítésében. Meglátása szerint a budapesti turisztikai kínálat még mindig messze van a telítődéstől, és az is látszik, hogy növekszik az igény a társasági/közösségi szálláshelyek iránt. Ezt pedig egyebek között a márkázott hostel láncok is kiszolgálhatják.

Beindult a hostel háború Budapesten
Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák típusonként, ezer éjszaka. forrás: KSH
A szakember arra számít, hogy a következő 3-5 év alatt 2-5 ezer ággyal bővül ez a kínálat. Nem zárta ki, hogy egyes vidéki egyetemi városokban (Debrecen, Szeged, esetleg Pécs) vegyes funkciójú ingatlanfejlesztések valósulnak meg. Olyanok, ahol egy fedél alatt lesz hostel, diákszálló és valamilyen co-working munkára alkalmas terület, ami lehet egyszerű multifunkciós tér, de önálló irodaterület is.

Beindult a hostel háború Budapesten
A globális hostelpiac bevételei, milliárd dollár
Takács utalt a hosteleket üzemeltetők üzleti előnyeire: minimális a személyzet, leginkább ágyakat adnak el és nem szobákat és minimalizálják a szobaméretet, hiszen a fiataloknak a jó ágy és a tisztálkodás, no meg a wifi a legfontosabb egy ilyen létesítményben. A szobák még hatékonyabb kihasználtsága érdekében sok az emeletes ágy, a reggeli elég bőséges, de külön közösségi főzési lehetőséget is biztosítanak. Mindez alacsony árakat eredményez, miközben az ingatlan szinte kizárólag a belvárosokban várja az utazókat.


Takács Péter

Partner

VLK Cresa

Takács Péter értékesítési és marketingszakemberként nemzetközi szállodaláncoknál szerzett tapasztalatot londoni, prágai és budapesti ötcsillagos szállodák sikeres megnyitásában és üzemeltetésében. Rövid ingatlanfejlesztői... Tovább »

Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-618656563