Sötét jövő vár az építőiparra, ha minden így megy tovább
Ingatlan

Sötét jövő vár az építőiparra, ha minden így megy tovább

Portfolio
Nem mondunk újat azzal, hogy a hazai építőipar valósággal fuldoklik a szakemberhiánytól. Az építőipar teljesítménye miatti mai helyzet jól mutatja, mi vár ránk, ha nem kerül megoldásra a szakemberutánpótlás problémája, ugyanis egyre kevesebb fiatal választja az építőipart.
Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője már többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a megoldáshoz a lehető legszélesebb társadalmi összefogásra van szükség, mivel vannak szakmák, ahol látótávolságba került a kihalás. A szakember szerint rövid távon fellélegzést jelenthet a szakmai átképzés. El kell érni, hogy azok a felnőttek, akik a saját szakmájukban, a jelenlegi munkájukban nem találják a helyüket, kipróbálják magukat egy építőipari szakmában is ugyanis ma az építőipar kiemelkedő egzisztenciát kínál.


Sötét jövő vár az építőiparra, ha minden így megy tovább
Részletekért kattints ide!
Hosszú távon két dolgot lehet tenni. Vagy olyan szintre fejlesztjük az építési munkák gépesítését és automatizálását, hogy az élőmunkaigény lecsökkenjen és ezt a mennyiséget a csökkent számú szakember is el tudja végezni. Vagy a gépesítés egészséges szintje mellett gondoskodni kell a szakember utánpótlásról. Ez megoldható külföldi szakmunkások és segédmunkások behozásával, de ez csak rövidtávú segítség, ráadásul ez a munkák minőségének a rovására menne. A legegészségesebb az lenne, ha minél több gyerek választana építőipari szakmákat, ehhez azonban társadalmi méretű változásokra van szükség. Meg kell változtatni a gyerekek, a szülők, a pedagógusok nézeteit az építőiparról. El kell érni, hogy úgy gondoljanak az építőipari szakmákra, hogy az egy valódi perspektíva, lehetőség a gyermekeik számára - tette hozzá.

Vissza kell adni az építő szakmák megbecsülését, mert enélkül nem érhető el változás, de ehhez nagyon sokat kell változnia az építőiparnak is. Fontos, hogy a mostani szakemberek között is elültessük az igényesség gondolatát, hogy foglalkozzanak azzal, milyen az öltözékük, és mennyire ápoltak, mert ezzel példát vagy éppen ellenpéldát mutatnak a fiataloknak.

Markovich Béla szerint a kormánynak összefogva a nagy építőipari cégekkel kellene egy
széles, hosszú kampányt folytatnia a gyerekek, a szüleik felé, megmutatva, hogy miért
érdemes most építőipari szakmát választani a gyerekeknek.


Sötét jövő vár az építőiparra, ha minden így megy tovább
Részletekért kattints ide!
Az építőipar szakmai utánpótlásának kérdése a május 8-án megrendezésre kerülő Építőipar 2019 konferenciának is központi kérdése lesz, ahol többek között olyan előadók vitatják meg a legfontosabb kérdéseket, mint:

Dr. Lovas Tamás, egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Kar
Czinege Attila, ellenőrzési szakfőigazgató, Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Derczó István, ügyvezető igazgató, Weinberg 93 Építő Kft.
Patkó Veronika, Griff szálló igazgató, Rossimo Kft.
greta191211
Commissioner Johannes Hahn
Mathias Corvinus Collegium MCC könyvbemutató
Frankfurti tőzsde
GettyImages-466499300
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
építőipar - daru, földmérő