Kitálaltak a dühös lakásvásárlók - Súlyos átveréseknek estek áldozatul
Ingatlan

Kitálaltak a dühös lakásvásárlók - Súlyos átveréseknek estek áldozatul

Portfolio
A néhány hete megjelent lakáspiaci horrorsztorik kapcsán újabb levelek érkeztek a szerkesztőségünkbe olyan vásárlóktól, akikkel szemben a fejlesztők valamilyen formában inkorrekt módon jártak el. Az alábbiakban három olvasónk osztotta meg a történetét arról, hogyan vált számukra rémálommá az új lakásuk megvásárlása. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fejlesztők többsége természetesen korrekt, de a lenti példák azt mutatják, hogy új lakás vásárlása előtt érdemes nagyon körültekintőnek lenni abban, hogy kivel és milyen feltételekkel kötjük meg a szerződést.

I. eset

"2017-ben egy IX. kerületi projektben lefoglaltam több ingatlanegységet - lakás, garázs, üzlethelyiség - amire 2018 év elején 20 százalékos előleg befizetésével előszerződést kötöttem - kezdte történetét az egyik olvasónk. 2018 decemberében azonban a beruházó egyoldalúan elállt a szerződéstől az építkezés késésére hivatkozva. Bár már ez sem mondható jogszerűnek, úgy tűnik, hogy a beruházó még a 20 százalékot sem hajlandó visszafizetni. Az ingatlanokat 2019-es áron újraértékesíti, de az általam befizetett 20 százalékot a saját maguk által vállalt határidőre sem utalta vissza, miközben az építkezés zajlik és az értékesítés is folyik tovább. Ügyvédi felszólításokra nem reagálnak, az értékesítőjük pedig mellébeszél. Eddig 8 hasonló sorsú vevőről tudok, akik az első ütemben szerződtek és várják vissza a pénzüket."

II. eset

"2017 augusztusában néztük meg és döntöttük el, hogy megvásároljuk egy épülő kis társasáház földszinti, kertkapcsolatos másfél szobás lakását - mondta egy másik olvasó. Ekkor még csak a második emeletig voltak felhúzva a téglafalak, így többnyire a tervrajzok alapján döntöttünk. Az előszerződés aláírására 2017. augusztus 31-én került sor, ami alapján 2018. márciusában kész kellett volna lennie a lakásnak. A hitelügyintézéssel együtt nagyjából 2018 májusában kellett volna beköltöznünk. A 2018. júniusi és júliusi e-mailek alapján a végleges szerződést 2018. augusztusában meg kellett volna kötni."


Kitálaltak a dühös lakásvásárlók - Súlyos átveréseknek estek áldozatul
Részletekért kattints ide!
"Ehhez képest 2018. októberében kaptunk egy e-mailt a személyes egyeztetésre vonatkozóan, amire végül 2018 novemberében került sor. A személyes megbeszélésen a következőkről volt szó (írásbeli tájékoztatás ezekről az információkról természetesen nincs). A kivitelezők egy olyan problémával küzdenek, miszerint a munkaerő és az anyagbeszerzés költségei annyira megnövelték a beruházás tervezett költségéhez képest, hogy új megoldást kell találniuk a társasház megépítéséhez, melynek során az alábbi három lehetőséget ajánlották fel:"
  • kifizetjük a fennmaradó önerőnket előre, ez esetben nincs áremelkedés
  • áremelkedés lesz, nem mondtak pontos összeget, csak annyit, hogy várhatóan olyan 20 százalék körüli mértékben
  • közös megegyezéssel ők új vevőt keresnek, mi pedig megkapjuk a foglaló maximum kétszeresét

"Mi az első opciót választottuk, de mivel más vásárlók döntésétől is függött a helyzet, így ez végül állításuk szerint meghiúsult. Az ügynek pedig még mindig nincs megoldása, nagyjából másfél hónappal ezelőtt telefonon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a bankot szeretnék kiváltani és külső befektetőt bevonni a projektbe a bank helyett, és így várhatóan áremelkedés lesz. A mértékére azt válaszolták, hogy a külső befektető vélhetően piaci áron (ami az általuk említett 20 százaléknál biztosan magasabb összeget jelent) szeretné értékesíteni."

"Annyit tudunk még, hogy ketten visszaléptek a vásárlástól, ebből az egyik lakást már eladták. Illetve van egy vásárló, aki akár perelne is. Használatba vételi engedélyre a kérelem még nincs beadva, a társasház nagyjából 95-98 százalékos készültségi fokon lehet, jelenleg a gáz bekötését intézik, de nem tudni, mennyit kell rá várni még, mert ezzel kapcsolatban is csak homályos információkat kapunk.


Kitálaltak a dühös lakásvásárlók - Súlyos átveréseknek estek áldozatul
Részletekért kattints ide!
Két hete felkerestünk egy ügyvédet, aki a múlt héten felszólította őket arra, hogy 8 napon belül kössük meg a végleges adásvételi szerződést. Ez a határidő a napokban járt le, de semmilyen válaszra nem méltattak. Perelni nem akarunk mindenáron, főleg hogy a lakás már majdnem teljesen elkészült, de nem tudjuk, mit tegyünk."

III. eset

"Tavaly adták át a tetőtéri lakásunkat, amit bár csúszással ugyan, de befejeztek, a felhasznált anyagok minőségét tekintve viszont súlyos problémákkal szembesültünk - hangzott el a egy újabb olvasótól. Az eredetileg ígért tetőablakok és maga a tetőszerkezet is olcsóbb, silányabb alapanyagokból készült el, mint azt eredetileg ígérték, sőt egy esetben még az ablak mérete is megváltozott. A burkolatok kapcsán pedig a fejlesztő által meghatározott palettából lehetett csak választani, de annak sokkal magasabb volt a költsége, mint ha ugyanazt mi magunk vásároltuk volna meg és rakattuk volna le. Mivel a költözés sürgős volt, rossz szájízzel ugyan, de elfogadtuk a változtatásokat."

Az alábbi, tavaly készült cikkeinkben azt gyűjtöttük össze, hogy mire érdemes odafigyelni új lakás vásárlása előtt, illetve megkérdeztünk több lakásfejlesztésben jártas szakértőt, hogy ők mit gondolnak a kialakult helyzetről.
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
CPI gateway office park, irodaház árpád híd