Elárulták, hova teszik a pénzüket az ingatlanpiac nagyágyúi
Ingatlan

Elárulták, hova teszik a pénzüket az ingatlanpiac nagyágyúi

Portfolio
A tavalyi évhez képest valamivel kevesebb, 1,3-1,5 milliárd eurónyi befektetési tőke érkezhet idén Magyarországra - hangzott el a CBRE sajtótájékoztatóján. Az üzleti környezet a többség szerint a tavalyihoz hasonló, de a megkérdezett szakértők harmada összességében enyhe javulást lát az előző évhez képest, ennek ellenére van, aki már óvatosságra int a piac túlárazottsága miatt.
Bár még mindig képesek vagyunk növekedni az új befektetések terén, a hosszú távú kockázatok miatt idén már óvatosabbak vagyunk, mint tavaly - mondta el Gereben Mátyás, a CPI Hungary országmenedzsere.


Gereben Mátyás

országmenedzser

CPI Hungary

Gereben Mátyás a CPI Hungary general managere 2015. június 15-től. Végzettsége: Budapesti Gazdasági Főiskola (korábbi KVIF) Angol nyelvű Kereskedelmimanagement képzés 1996-2000; Pécsi Tudományegyetem - Management Consulting... Tovább »

A piaci környezet továbbra is pozitív, de a piac néhol már kezd túlárazottá válni, így muszáj óvatosnak lennünk. A befektetési alapokkal kapcsolatos legújabb szabályozások és korlátozások is erre utalnak - tette hozzá Czifra Balázs MRICS, a Diófa Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.


Czifra Balázs MRICS

ingatlanbefektetési igazgató

Diófa Alapkezelő Zrt.

Balázs több mint 20 éves nemzetközi ingatlanpiaci tapasztalattal bír, mind tanácsadói, mind fejlesztői környezetben. Értékesítői, befektetői, fejlesztői és vagyonkezelői területeken szerzett jártasságot Magyarországon... Tovább »

Európai kitekintés

A tavalyi évben Európában a legnagyobb befektetési volument Németország érte el 77,4 milliárd euróval, ezt követte az Egyesült Királyság 72,7 milliárddal. A dobogó harmadik helyén Franciaország áll (31,1 milliárd) majd Hollandia (20,4 milliárd), Spanyolország (20,1 milliárd), Svédország (11,3 milliárd) és Olaszország (9 milliárd).

A régióban Lengyelország, Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia a sorrend, az öt ország befektetési volumene együttesen tavaly meghaladta a 13 milliárd eurót. Bár Szlovákia kis ország lévén az utolsó helyen áll, de a csőben lévő fejlesztések miatt idén átlépheti az 1 milliárd eurós volument - mondta el Tomas Hegedűs, a CBRE Managing Directora.


Elárulták, hova teszik a pénzüket az ingatlanpiac nagyágyúi
Részletekért kattints ide!

Magyarország

Az elmúlt két év befektetési volumen tekintetében nagyon erős volt Magyarországon, 1,7-1,8 milliárd euró körüli éves szinttel, idénre azonban 1,5 milliárd alatti volument várnak a szakértők. Az egyes eszközosztályok közül az iroda és a kiskereskedelmi ingatlanok adják a döntő volument, de idén darabszámok tekintetében a raktár és logisztikai, valamint a hotelpiac is nagy erősödést mutathat. Ezeken kívül kis részpiac, de meg kell említeni az egészségügyi és oktatási intézmények szegmensét, ahol szintén nagy növekedés lehet. Az országban van tehát még befektetői étvágy és tőke, a befektetési volumen növekedésének jelenleg az állomány mérete szabhat gátat.

Legnagyobb globális kihívások

A legnagyobb veszélyt a globális gazdasági környezet bizonytalanságai jelentik, fontossági sorrendben azonban több más tényező is szerepel:
  • globális gazdasági környezet
  • kamatok emelkedése
  • túlárazottság
  • túlkínálat
  • globális politikai környezet
  • helyi politika
  • infláció

Legnagyobb piaci kihívásokElárulták, hova teszik a pénzüket az ingatlanpiac nagyágyúi
A fent említett kihívások mellett a panel résztvevői szerint az építési költségek növekedése is probléma, és bár tavaly az emelkedő kamatoktól félt mindenki, egyelőre úgy tűnik, hogy a jegybank meghosszabbította a laza monetáris politikáját - emelte ki Kibédi Varga Lóránt MRICS, a CBRE Hungary Managing Directora.


Elárulták, hova teszik a pénzüket az ingatlanpiac nagyágyúi
Részletekért kattints ide!


Kibédi Varga Lóránt MRICS

Managing Director

CBRE Hungary

 Tovább »

Hozamok

Az évek óta tartó hozamcsökkenés a felmérések szerint lassan a végéhez közeledik. A kontinens nyugati felében például a kiskereskedelmi hozamok már idén 25 bázispontot emelkedhetnek, de például Londonban ez elérheti az 50 bázispontot is. A régiónkban még nem ez a helyzet, nálunk mind a kiskereskedelmi, mind az irodapiaci hozamok további 25-50 bázispontot eshetnek, de 2019/2020 fordulójától kezdve az előrejelzések szerint a prémium irodapiaci hozamok itt is enyhe növekedésnek indulhatnak.

Magyarországgal kapcsolatban a megkérdezettek legnagyobb része mind az iroda, mind a kiskereskedelmi, mind az ipari ingatlanok piacán a hozamok stagnálására számít 12 hónapos időtávon, de az irodapiacon kevesebben látnak teret további csökkenésre, mint az ipari ingatlanok esetében. 12 hónapos időtávon a prémium hozamok az ipari ingatlanoknál 7,25 százalékon, az iroda és a kiskereskedelmi ingatlanoknál pedig egyaránt 5,5 százalékon érhetik el a mélypontot.

Mit okozhat a kamatemelés?

Magyarországon a jövedelmek és a piacra érkező tőke is növekedett, ami felveti a kérdést, hogy ha egyre több a jó termék és pénz is van rá, az mikor fogja beindítani az inflációt és felfelé mozdítani a kamatokat. Ha ugyanis ez a folyamat elindul, akkor felmerül a kérdés, hogy a minimálisan magasabb vagy akár azonos hozamszint mellett érdemes-e az ingatlanpiac kockázatát is figyelembe venni ott tartani a pénzt szemben például az államkötvényekkel.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_389893837