Nagy versenyt teremt az online kereskedelem - Nincs hova tenni a vásárolt termékeket?
Ingatlan

Nagy versenyt teremt az online kereskedelem - Nincs hova tenni a vásárolt termékeket?

Portfolio
Hat évvel ezelőtt még több mint 20 százalékos volt az üresedési ráta az ipari ingatlanok piacán, ez mára pár százalékra mérséklődött, miközben az állomány folyamatosan bővült, a bérleti díjak emelkedtek és eljutott a piac arra szintre, hogy a néhány ezer négyzetméteres, jó minőségű bérlemények iránti jelentős érdeklődés, az elérhető alternatívák hiányában akár a projektek elhalasztásához is vezethet.
Elkészült a Colliers ipari ingatlanpiac 2018 éves jelentése.
2018-ban összesen közel 120 600 négyzetméter új ipari, logisztikai terület került
átadásra, ami csupán enyhén haladja meg a 2017-ben átadott projektek
(118 ezer négyzetméter) volumenét. Ebből:
  • 85 350 négyzetméter volt az Üllő Airport Logistics Center,
  • 12 200 négyzetméter az Inpark Páty,
  • 12 000 négyzetméter a Budapest Dock Szabadkikötő igényre épített épületei,
  • valamint 11 000 négyzetméter spekulatív fejlesztést adtak át az East Gate Business Parkban.

2019 első negyedévében több mint 176 ezer felépítmény áll tervezés vagy
előkészítés alatt, melyek átadása 2019 utolsó negyedévéig várható. Több tervezett projekt időzítése is eltolódott a drága kivitelezési költségek következtében, ami már olyan magas bérleti díjakat generálna, hogy piaci elfogadtatásával kapcsolatban már szkeptikusak a fejlesztők. Ezt a helyzetet nehezíti, hogy a budapesti logisztikai piac - nemzetközi mércével mérve - amúgy is kissé illikvid.Nagy versenyt teremt az online kereskedelem - Nincs hova tenni a vásárolt termékeket?
További információért kattints ide!

A logisztika és a retail piac összefonódásáról és az e-kereskedelem jövőjéről a holnapi FM&Office Konferencián részletesebben is hallhatnak. A beszélgetésen résztvevő szakértők:

A legkedveltebb fejlesztői lokáció az M0 déli szakasza, amit a Nyugat- és Kelet-budapesti régió követ, majd az M0 északi szektora. A keresleti oldalról elmondható, hogy továbbra is jelentős az érdeklődés a néhány ezer négyzetméteres, jó minőségű bérlemények iránt, ugyanakkor megfelelő elérhető alternatívák hiányában a bérlők sokszor újra gondolják stratégiájukat, vagy akár elhalasztják a projektjüket.

Durva változás volt az üressedésben a váláság óta

A Budapest környéki meglévő ingatlanállomány 91 százaléka big-box logisztikai parkokban, míg a fennmaradó 9 százaléka városi logisztikai központokban található. A válság előtti 9 százalékos üresedési ráta 2013-ra meghaladta a 21 százalékot, majd 2014-től folyamatos csökkenő tendenciát mutatva 2018 végére elérte a rekord alacsony 2,4 százalékot (Budapest környéki big-box logisztikai parkok esetében 2,1%, míg a városi logisztikai parkoknál 2,1%), 2019 első negyedévére viszont valamelyest emelkedett, mintegy 3,1%-ra. 2018 év végére összesen 51 840 négyzetméter ipari terület állt üresen és mindössze egy épületben volt 5000 négyzetméternél nagyobb kiadatlan terület a budapesti régióban.

Nagy versenyt teremt az online kereskedelem - Nincs hova tenni a vásárolt termékeket?
Forrás: Colliers

A bérleti díjak és a bérlési idő

A "headline" bérleti díjak Budapesten és vonzáskörzetében jellemzően havonta négyzetméterenként 4,25-4,5+ euró szinten mozognak a meglévő standard big-box logisztikai épületekben, míg 4,75-5,5 euró az új big-box fejlesztések esetében, de bizonyos speciális esetben akár havonta 6 eurót is elérheti ez a szám egy négyzetméterre.

Meglévő városi logisztikai projektekben 4,5-5 euró tartományban mozognak, de a nettó effektív bérleti díjak továbbra is hozzávetőleg 5-10 százalékkal alacsonyabbak lehetnek, mint a "headline" bérleti díjak, különösen hosszú távú (10 év+) bérlet esetén. A bérbeadók, fejlesztők minimum 3 éves bérlési időt várnak el, előbérleti vagy BTS konstrukció esetén 5 év+ (preferáltan 7-10 év), míg vidéki helyszíneken és speciális műszaki igény esetén akár több mint 10 éves időtartamra szerződnek.

"Európában a tavalyi évben átlagosan 5 százalékkal mentek feljebb a bérleti díjak, amiben az eddigi kedvezmények mértékének csökkenése is szerepet játszott. Mivel az üresedés rekordalacsony szinten áll, erős a verseny az új helyekért. A piac bővülését egyszerre több tényező is erősíti, melyek között olyan piaci fundamentumok említhetők, mint az alacsony üresedés, az erős kereslet, a növekvő bérleti díjak, a strukturált kínálat vagy az e-kereskedelem további bővülése." - mondta el Kemenes László, a Prologis magyarországi ügyvezetője.


Kemenes László MRICS

magyarországi ügyvezető

Prologis

Kemenes László a Prologis magyarországi ügyvezetője. Feladatai közé tartozik a Prologis összes Magyarországon végzett üzleti és fejlesztési tevékenysége, többek között a befektetési lehetőségek meghatározása... Tovább »

Az ingatlan üzemeltetési díjak havonta 0,65-1,10 eurós tartományban mozognak négyzetméterenként, ami elsőre nagy különbségnek tűnhet, viszont az eltérés gyakran csak a bérbeadók eltérő számítási elveiből adódik, (pl. tartalmaz-e az ingatlan adót, ingatlan felelősségbiztosítást, ingatlan kezelési díjat, őrzésvédelmi szolgáltatást).


Portfolio Ingatlan Adatbázis


Prologis Park Budapest-Sziget

Prologis Park Budapest-Sziget

2310 Szigetszentmiklós, Leshegy utca 30
Kiadó terület: 2000m2
Átadás:
2001 Év eleje
Bérleti díj: 4.7 - 4.7 EUR
Ajánlatot kérek
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
facebook libra szablyozás
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500