Mérnökhiány is van, nem csak kőművesből van kevés
Ingatlan

Mérnökhiány is van, nem csak kőművesből van kevés

Vészes az építő mérnökök elvándorlása, de reformra szorul a felsősokú képzés is. A szakmunkás utánpótlás egyáltalán nem megoldott, kevesen akarnak kőművesek, ácsok lenni - festettek nagyon borús, de reális képet a Portfolio szerdai Építőipar 2019 című konferenciáján.
Mi az építőipari munkaerőhiány legfőbb oka? - tettük fel indításként a kérdést a résztvevőknek. Nem meglepő módon a többség arra szavazott, hogy nagyon alacsony az iparág elismertsége, presztizse, illetve súlyos gát a szakképzett munkaerő külföldre vándorlása.


Dr. Lovas Tamás

egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Kar

Lovas Tamás a BME Építőmérnöki karán végzett 1999-ben, PhD fokozatát 2005-ben szerezte, 2009-től egyetemi docensként dolgozik a Fotogrammetria és Térinformatika Tanszéken. Kutatási területe a lézerszkennelési eljárások... Tovább »

"Érdekes, hogy a legkevesebben az alacsony béreket jelölték meg, noha tudható, hogy a jövedelmeket vizsgálva a 19 legfontosabb ágazat közül az építőipar a 17. helyet foglalja el" - kommentálta a szavazás eredményét a moderátor dr. Lovas Tamás, a BME oktatási dékánhelyettese, majd a munkaerőhiány megoldási lehetőségeiről kérdezte a beszélgetés résztvevőit.

Mérnökhiány is van, nem csak kőművesből van kevés
Derczó István, a Weinberg 93 Építő Kft. ügyvezetője a skandináv modell követését sürgette, vagyis a felsőfokú szakképesítésű emberek igenis keressenek 20-30 százalékkal többet, mint a szakmunkás. Mérnökből is hiány van, csökken a végzős hallgatók létszáma, itt is jelentős béremelés kellene - mondta Dr. Joó Attila László, a BME gazdasági dékányhelyettese, az Építőmérnöki Kar képviselője.


Dr. Joó Attila László

egyetemi docens, gazdasági dékánhelyettes

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Kar

Joó Attila a BME Építőmérnöki Karán szerzett diplomája után, PhD-ját 2009-ben védte meg, 2012-től egyetemi docens a Hidak és Szerkezetek Tanszéken, és 2015 óta a Kar gazdasági dékánhelyettese. Kiemelt kutatási területei... Tovább »Derczó István

ügyvezető igazgató

Weinberg 93 Építő Kft.

 Tovább »

Puskás András, a Puskás Művek Bádogosipari Kft. ügyvezetője szerint minden szinten hiány van, jól képzett felsővezetőből is. Utalt rá, hogy ma 3 bádogos, szigetelő nulla, ácsból legfeljebb két tucat szakmunkástanuló van.


Puskás András

társtulajdonos

Puskás Művek Bádogosipari Kft.

Puskás András fiatalkora óta végez bádogos munkákat, építészmérnöki, műszaki ellenőri diplomával, ács szigetelő bádogos szakmunkásképző bizonyítvánnyal és bádogos mestervizsgával rendelkezik. 20 éve tulajdonosa... Tovább »

Mi segíthet a szakmai kompetencia növelésében egy-egy munkavállalónál? - kérdeztük a hallgatóságot. A részvevők zöme arra szavazott, hogy évente legyenek továbbképzések az egyetemek, a vállalatok vagy a kamarák szervezésben. Ezt valamiféle külső anyagi ösztönzéssel is párosítanák.

A munkaerő megtartása a kivitelezői cégeknél is kötelező lecke, sorolták a megszólalók. Egyebek mellett ezért költ egyre többet a felkészült vállalat a dolgozók elhelyezésére. Patkó Veronika, a Rossimo Kft. ügyvezetője utalt arra, hogy manapság a munkásszállók kihasználtsága 95 százalékos, sőt, egyre több ilyen épül országszerte. "Közepes panzió is üzletet találhat abban, hogy elszállásolja a szak-és segédmunkásokat, de szakmai háttér nélkül ez nem lesz sikeres. Több önkormányzat is belevágott ebbe, de zömük kihagyta az üzemeltetői és kivitelezői szakmát és ez visszaüthet" - mondta a képviselő.


Patkó Veronika

Griff szálló igazgató

Rossimo Kft.

Patkó Veronika 16 éve dolgozik az idegenforgalom területén. Pályáját a Hunguest Hotels Zrt. berkein belül kezdte, a Hotel Ózon értékesítőjeként.Budapesten kezdetben három- és négycsillagos szállodák értékesítésében... Tovább »Fotó: Pictorial Collective
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hullám, óceán, tengerparti lakások