Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?
Ingatlan

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?

Portfolio
Nagyon sokféle példa és mód van arra, hogy technológia hogyan változtatja meg a munkavégzési szokásokat, miközben például a mesterséges intelligencia, vagy a robotikában bekövetkező fejlesztések miatt sokan azért aggódnak, hogy egyáltalán nem lesz szükség a munkájukra - írja a Statista.
A legtöbb szektorban a munkaerőhiány leküzdésére a technológiai fejlesztésekben látják a megoldást, ami a munkavállalók oldaláról viszont komoly aggodalmat okozhat. Az OECD becslései szerint minden ötödik alacsony keresetű munkavállalónál az automatizáció komoly rizikófaktort jelent, és nemcsak a kétkezi munkát végzők körében, hanem a mesterséges intelligencia fejlődésével a szolgáltató szektorban egyaránt. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a technológiában való előrelépés nem feltétlenül csökkenti a munkakeresletet, inkább másfajta igényeket teremt a munkavállalók képességeit, képesítéseit illetően.

Azok sorolhatók az alacsony keresetűek közé, akik az adott országban számított bér mediánjának a 75 százalékánál kevesebbet keresnek, ezek alapján Görögországban és Spanyolországban vannak leginkább kitéve a munkavállalók, hogy az automatizáció miatt elvesztik a munkájukat.

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?
Magyarországon is, többek között az építőiparban, az épületüzemeltetésnél vagy például a retail szektorban komoly kihívást jelent a munkaerőhiány. Az FM & Office Konferencián a szakértők beszámolója szerint a technológia ma a munkaerőhiány kezelését szolgálja, ennek ellenére még mindig abban a helyzetben vagyunk, hogy egy vidéki bevásárlóközpontban gyakran az a legfőbb kérdés, hogy egyáltalán meglesz-e a nyitáshoz szükséges személyzet, a konyhai kisegítők körében mennyiségi problémák vannak, míg mondjuk a műszaki üzemeltetésben a szaktudásban vannak hiányosságok.

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?
További információért kattints ide!
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
aldishutterstock