Korai 5G-ről beszélni ott, ahol még normális internet sincs
Ingatlan

"Korai 5G-ről beszélni ott, ahol még normális internet sincs"

Portfolio
Sokféle jó projekt van, mielőtt azonban bármelyikbe is belevágnánk meg kell vizsgálni, hogy hány embert érint, milyen céljaink vannak vele és hogy megtérül-e a beruházás. Mindezek mellett, jó döntést csakis a helyi lakók és az intézmények bevonásával lehet hozni. Az okosodó városok lehetőségeiről és az okos településmenedzsment alapjairól a Future City 2019 konferencián beszéltek a szakértők.
Milyen adatokkal és felhasználói igényekkel találkozik ma egy városvezető? Milyen különbségek vannak ma az okosodó városokban Budapest és a vidék között? Kell-e és ha igen, hogyan lehet a községek digitális írástudását fejleszteni? - tette fel a kérdést Ürögi Tamás, az IFUA Horváth & Partners Kft. vezető tanácsadója.

Jó, ha egy település vezetője tudja, mik a fontos fejlesztések, de elengedhetetlen, hogy a lakosságot is megkérdezzük erről. Debrecenben készült egy felmérés, hogy a smart city terén hol tartunk, erre kell egy alapstratégiát kitalálni, amit a civil és szakmai szervezetek is véleményezhetnek, majd ezt a város közgyűlése által szeretnénk elfogadni. Jelenleg egyébként három témában is működnek projektek a városban: közlekedés, fenntartható energiagazdálkodás és digitális írástudás. A Waze-zel kötött szerződés és az embereknek történő bemutatása sikeres volt, de azt gondolom, hogy az önkormányzatoknak a digitális írástudás fejlesztése területén is van feladata például abban, hogy az idősebb korosztály is tudjon kezelni egy tabletet. Debrecenben már 3 éve működik az e-jegyrendszer, de nem elég a népszerűsítő kampány, a lakosoknak is látniuk kell, hogy az miért jó. Ebben az esetben azt, hogy interneten is meg lehessen venni a vonaljegyet - mondta el Dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere.

Egy város nem a digitális kütyüktől és szolgáltatásoktól lesz smart, hanem attól, hogy élhető. Élhető pedig attól lesz, ha az ott lakók magukénak érzik, biztonságban érzik magukat. A Hős utcában például mit tudnánk kezdeni az 5G technológiával? Valószínűleg semmit. Bár elindult egy pozitív folyamat, de a problémát nem lehet arrébb helyezni, ezért akkor tudunk hatékonyan tervezni, ha az emberek biztonságára fókuszálunk. Éppen ezért létrehoztunk egy településbiztonsági felmérést, ami megadja a beavatkozási pontokat, de ehhez jól kell tudnunk mérni - hívta fel a figyelmet Dallos Endre, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület (BEVE) elnöke, aki hozzátette, hogy még a legnagyobb lakásfejlesztéseknél is előfordul, hogy elmarad a hatástanulmány, így nincs meg a kellő infrastruktúra fejlesztése, de ugyanez önkormányzati szinten is probléma, amikor nincsenek szimulációk csak ad hoc módon történő fejlesztések.

Az információs technológia csak egy eszköz, hogy a városaink megfelelő színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak az ott lakóknak. A XIII. kerületben is igyekszik az önkormányzat ezeket a fejlesztéseket a lakossági igények szerint megvalósítani, például az Angyalzöld stratégia, smart city technológiák alkalmazásával. A XIII. kerületben kimondottan az ott lakók érdekeit vesszük figyelembe egy-egy új fejlesztés például sportpálya kialakításánál, azonban változnak a tervezésbeli elvárások. Az alulról jövő igények is legalább olyan fontosak, mint a képviselők, vagy a mérnökök véleménye, ezeket is be kell csatornázni, hogy egy átlátható folyamatban mindenki számára elfogadható eredmény szülessen - mondta el Gábor Péter PhD, környezetgazdálkodás ágazatvezető, XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

Egy új fejlesztés előtt a lakók között soha nincs egyetértés, meg kell találni az optimumot, hogy az ott lakók biztonságot és jó életminőséget kapjanak, de be is legyenek vonva a helyi döntésekbe. Ha azt akarjuk, hogy az alkalmazásokat jól tudják az emberek használni, fontos, hogy értsenek hozzá, vagyis meg kell tanítani nekik azok használatát. Az önkormányzatoknak pedig szemléletváltásra van szükségük, ugyanis még mindig inkább az épített környezetben gondolkodnak, kevésbé a technológiaiban. Az információ begyűjtése kulcsa lesz a városok gazdasági fenntarthatóságának, Magyarországon viszont gyakran a források felhasználására koncentrálunk, az üzemeltethetőséget már kevésbé vesszük figyelembe - tette hozzá Dr. Kiss Tibor, Biokom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

1700 olyan település van ma Magyarországon, amelyek népességszáma az 1000 főt sem éri el, 2300-nak pedig 2000 fő alatti a népessége. Ezek esetében gyakran az internetet sem lehet rendesen használni, így itt 5G-ről beszélni egyelőre felesleges. Az alulról jövő kezdeményezés jól hangzik, de a tapasztalatom az, hogy mint olyan nem létezik, ugyanis ilyenkor rendre csak elvásárok vannak, de hogy azok mögé bele is álljanak, arra már nincs példa. Az okosvároshoz hasznosak a jó applikációk, de fontos, hogy azok a gyakorlatban is működjenek. A legtöbb embert a közművek kérdése érinti, ma már a vízórákat vagy a közvilágítást is lehet szabályozni, és ezek mind jó műszaki megoldások azért, hogy kevesebb költséget vonjanak el az önkormányzatoktól. Az adatgyűjtés fontos, de Magyarországon legfeljebb100 település éri el azt a méretet, hogy ezzel megérje foglalkozni, a kisebb településeken ehhez egyszerűen nincs elég pénz. Hiába szed be a hazai önkormányzati szféra évente 1000 milliárd forintot, ha abból 800 milliárdot be kell csatornáznia. Így összesen 200 milliárd forint marad csak ezekre, és ebben már Budapest költségvetése is benne van. A további forrásokhoz pedig egy olyan pályázati rendszer kellene, amiben azt hatékonyan fel tudjuk használni - mondta el Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

Az okos településmenedzsment alapjai

Egyre növekvő kihívásokkal kell szembenézni a városvezetés, az államigazgatás és a közműszolgáltatások terén is. A településmenedzsment technológiai fejlettségének 4 szintjét különböztethetjük meg:
  • Az első körbe az önkormányzati műszaki térinformatikai alap nyilvántartások tartoznak.
  • A másodikba a különböző applikációk, amelyek feladata megteremteni a kapcsolatot az önkormányzat és a lakosság között. Dunakeszin például ezt már bárki letöltheti, aminek segítségével például egy kátyút be lehet jelenteni és egyéb problémákat jelezni.
  • Harmadikként a korszerű 3D városmenedzsmentet kell említeni. A tervezés 3D modell-lel és a BIM integrációjával, az aktuális közterületi állapot felmérése pedig fotós és térképes bejárással történik, melynek során tudunk távolságot és hosszt mérni a fényképeken. A pontfelhőelemzés pedig az önvezetéshez is egy előkészítő módszer lehet. Ortofotók esetén ez 2-5 mm-es felbontást jelent.
  • Végül negyedikként az eszközkészletről kell beszélni, amibe a mobil térkép, az objektumfelismerés, vagy a mesterséges intelligencia technológiája sorolható, amibe 30 ezer objektum van benne, így az alkalmas táblák osztályozására, szól, ha a villanyvezeték meglazul, vagy kidől egy tábla, és ezt nemcsak észreveszi, hanem feltérképezi. Egy mérésből pedig 8 különböző eredményt kaphatunk - mondta el Nikl István, az InterMap ügyvezető igazgatója.


brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia