Moszkvában tudják hogyan kell építkezni - Nálunk is követendő példa lehet?
Ingatlan

Moszkvában tudják hogyan kell építkezni - Nálunk is követendő példa lehet?

Portfolio
Most ért véget a Graphisoft éves nemzetközi konferenciája Las Vegasban, a KCC (Key Client Conference reimagine) ahol többek között építészek, mérnökök, és BIM menedzserek azért gyűltek össze, hogy a saját projektjeiket, tapasztalataikat megosztva együtt hívják fel a figyelmet arra, hogy bármely építménynél a BIM az a technológia, ami gyorsabbá, precízebbé, olcsóbbá teszi a tervezést, az építést és a működtetést is. De mégis miért használják kevesen a hazai piacon? Mi kell ahhoz, hogy ne egymásra várjanak a szereplők és mindez felgyorsuljon, ezzel megoldva olyan aggasztó problémát, mint az építőipari munkaerőhiány? És vajon, melyek azok a legjelentősebb projektek, amelyek szinte elképzelhetetlenek lettek volna a BIM nélkül? Ezekről a kérdésekről szól a kétnapos konferencia, ahol többek között Moszkva főépítésze is bemutatta, hogy milyen a legújabb hullámos tetejű sportközpont az orosz fővárosban, vagy hogy igenis van értelme a panellakásokat felújítani és átalakítani, hogy látványosabb városképet kapjunk és a lakosok se a szürke, kevésbé attraktív épületeket nézzék minden egyes nap.
A Las Vegasban tartott konferenciának három fontos tanulsága volt, az egyik, hogy akik már használják és valóban megértették, hogy miért fontos a BIM, vagyis az épületinformációs modellezés/menedzsment, azok teljes mértékben kiállnak a technológia és amellett, hogy enélkül egy építőipari cég sem lesz versenyképes a jövőben. Akik kevésbé ismerik ezt a technológiát, azoknak úgy kell elképzelni, mint egy olyan rendszert, amiben egyszerre vannak jelen egy épület fizikai és működtetéséhez szükséges tulajdonságai, vagyis minden adat a méreteiről, a benne futó vezetékekről, az egyes falak elhelyezkedéséről, vagy kapcsolódási pontjairól. Ennyi információ tudatában pedig a tervezők és a kivitelezéssel foglalkozó szakértők könnyebben együtt tudnak dolgozni, a minőségellenőrzés gyorsabb, az üzemeltetetés később kevesebb költségráfordítással fenntartható.

A Graphisoft új vezérigazgatója, Huw Roberts, a konferencia megnyitóján kiemelte, hogy meg kell mutatni ezt a technológiát a piacnak, nagyobb sebességre kell kapcsolni, hogy mindenki minél hamarabb megismerkedjen vele. Elmondta azt is, hogy az oktatás az egyik része annak, hogy a BIM használata elterjedtté váljon, ezzel számos problémát megoldva az építőiparban, vagy az ingatlanok üzemeltetésénél.

Az átalakulás meghatározza az életünket, az IoT, a digitalizáció, a BIM, a legújabb technológiák nyomást gyakorolnak a mindennapjainkra, de egyben lehetőséget is teremtenek, hogy minél innovatívabban és dinamikusan fejlődjünk.

- tette hozzá Huw Roberts.


Moszkvában tudják hogyan kell építkezni - Nálunk is követendő példa lehet?

A konferencia második fontos tanulsága, nem más mint hogy szükségesek azok a tanfolyamok, amelyek segítenek megtanulni, megérteni, befogadni, alkalmazni, majd akár BIM menedzserré képezni a technológia, és így a jövő iránt nyitott építészeket, építőmérnököket, döntéshozókat. A most pályát, szakterületet választó fiatalok, és azok, akik akár más területeket elhagyva nyitottak az új technológia iránt, lényegében az alapjait adják meg a BIM elterjedésének. Hamarosan Magyarországon is nagy előrelépések lesznek némely felsőoktatási intézménynél, ami a BIM tananyagba való beillesztését illeti. Támogatni az új technológia térnyerését az oktatási alapok megteremtése mellett, kormányzati oldalról is lehet, erre jó példa Oroszország, Svédország, vagy Szingapúr, ahol a nagyobb új projekteknek már meg kell felelniük a BIM irányelveinek. A következő években EU-s szinten is szabályozásra kerül a technológia alkalmazása, ami várhatóan nagy hatással lesz az európai a hazai piacra egyaránt.

Már korábban is sokszor foglalkoztunk a BIM-mel és azzal is, hogy nagy szükség van az új szakemberek képesítésére. Az Építőipar 2019 konferencián, Reicher Péter, elmondta: "Hiába van okos lakás, meg okos tégla, ez nem elég, nekünk okos emberre van szükségünk - utalt a legfontosabbra, vagyis a képzett szakemberek számának jelentős növelésére.


Reicher Péter

régió igazgató

GRAPHISOFT SE

Reicher Péter okleveles építőmérnök, jogi szakokleveles mérnök. Szakmai pályafutása során korábban - többek között - az SAP, a Xerox, valamint a HP államigazgatási területért felelős vezetőjeként dolgozott... Tovább »

A harmadik tanulság, hogy a BIM technológia a csapatmunkára épül, az egyes szakterületek, munkafolyamatok folyamatos kommunikációjára és integrálására. Csapattal lehet nyerni, innovatívabban fejlődni és olyan projekteket is megvalósítani, ami egyéni szinten sokkal több idő és költségráfordítást venne igénybe.

Moszkvában tudják hogyan kell építkezni - Nálunk is követendő példa lehet?

Egy konkrét projekt Moszkvából

Hamarosan egy exkluzív interjú keretében beszámolunk arról, hogy Moszkva főépítésze, Szergej Kuznyecov hogyan látja az orosz építőipart és a BIM elterjedését. A konferencia egyik előadójaként bemutatta a legnagyobb projektjeiket, köztük egy olyan lakásprogramot, amely az elmúlt hat évben a teljes orosz lakásállomány mintegy 15 százalékának a felújítását foglalta magába. Ezen túl a BIM segítségükre volt sport és kulturális létesítmények építésénél, üzleti negyedeknél, metrómegállók felújításánál, illetve a közösségi terek átalakításánál. Ahogy Magyarországon is, náluk is nagy hagyománya van a panellakásoknak, amelyek azonban nem járulnak hozzá az attraktív városképhez, éppen emiatt egy külön programot hoztak létre csak a panelházak felújítására.

Vitalij Kresztjancsik és Jelena Miznyikova (PRIDE, Russia) bemutatójukban az egyik orosz sportkomplexum felépítéséről számoltak be. Az épület érdekessége, és egyben a kivitelezés legnagyobb kihívása, a hullám formájú tetőszerkezet volt, aminél az ütközéseket és hibákat a BIM-nek köszönhetően tudták elkerülni.
Irina Viner-Usmanova Ritmikus Gimnasztika Központ a moszkvai Luzsnyiki komplexumban, CPU PRIDE, Photos © Vitalij Kresztjancsik, forrás: Graphisoft


Portfolio Ingatlan Adatbázis


BudaPart Gate

BudaPart Gate

1117 Budapest, Dombóvári út 27
Kiadó terület: 11011m2
Átadás:
2019
Bérleti díj: 14.5 - 17.5 EUR
Ajánlatot kérek
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
GettyImages-618656563