Hol éri meg leginkább befektetőként lakást venni? - Íme a legjobb hozamok
Ingatlan

Hol éri meg leginkább befektetőként lakást venni? - Íme a legjobb hozamok

Portfolio
Bár az utóbbi időben mind vidéken, mind Budapesten folyamatosan csökkentek a lakáskiadással elérhető hozamok, vannak még olyan területei az országnak, ahol továbbra is jó üzlet a befektetési célú lakásvásárlás. Az alábbiakban arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt 5 év során hogyan változtak a hozamok, és hol érdemes nézelődni, ha a lakás hosszú távú kiadásával szeretnénk gyarapítani bevételeinket.
A válságot követő egy-két évben szinte egyáltalán nem kellett azon gondolkodni, hogy hol vásároljunk lakást, azok ugyanis már csak az évről évre bekövetkező jelentős áremelkedés miatt is szép hozamot termeltek a befektetőknek. Az árak ugyan még most is felfelé haladnak, de ma már - különösen hosszabb távon gondolkodva - sokkal nagyobb a jelentősége annak, hogy az áremelkedés mellett a lakás kiadásával milyen hozamokat lehet elérni.

A hozamszintek változása jól nyomon követhető az OTP Jelzálogbank ábráján, ahol látható, hogy a hozamok hol álltak 5 évvel ezelőtt és hol állnak most. A bérleti díjak 2014 óta átlagosan 50 százalékkal nőttek (a legkevésbé, 30 százalék alatt a II. kerületben és Győrben, míg a legjobban, 70 százalék felett a VII. és VIII. kerületben, valamint Pécsen és Szegeden), az ingatlanok ára azonban ennél jóval nagyobb ütemben, 115 százalékkal emelkedett (legkevésbé, 75 százalékkal Pécsen, legjobban, 173 százalékkal a VII. kerületben) éppen ezért 5 év alatt mindenhol hozamcsökkenés következett be.

Hol éri meg leginkább befektetőként lakást venni? - Íme a legjobb hozamok
Forrás: OTP Jelzálogbank
A VI. kerületben például öt év alatt 11 százalékról 6 százalék alá mentek a hozamok, a mi szempontunkból azonban nem a csökkenés mértéke a lényeg, hanem az, hogy ma milyen megtérülésre számíthatunk az ingatlanunk bérbeadásával. Ebben a tekintetben pedig három vidéki város, Pécs, Szeged és Kecskemét teljesített a legjobban, ezt pedig két budapesti kerület (III. és VIII.) holtversenyben követi.

Hiába él tehát még most is sokak fejében az a kép, hogy kizárólag a belvárosban éri meg befektetési céllal vásárolni, úgy tűnik, hogy ott ma már inkább csak Airbnb típusú lakáskiadással érhetők el átlag feletti hozamok.


Hol éri meg leginkább befektetőként lakást venni? - Íme a legjobb hozamok
Részletekért kattints ide!

Budapest vagy vidék?

Nem kérdés, hogy azokon a megyeszékhelyeken, ahol az egyetemek miatt erős a bérlakások iránti kereslet - Pécs, Szeged - különösen megéri jó elhelyezkedésű, jó szobaelosztással rendelkező lakást kiadási céllal vásárolni. Budapestiként azonban az említett két városban történő lakásüzemeltetés extra költségeket jelenthet - utazási költség, vagy megbízott helyi üzemeltető költsége - ami rontja a megtérülési mutatókat. Éppen ezért a fővárosban élve érdemes lehet valamelyik fővárosi kerületben vásárolni. A fent említett elemzés szerint jelenleg ez a III. és a VIII. kerületben a legcélszerűbb, ott sem mindegy azonban, hogy hol és milyen lakást veszünk.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 - 126 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
25.2 - 209.9 M Ft
Ajánlatot kérek

Használt vagy új lakás?

Az, hogy valaki használt vagy új lakást vásárol, leginkább a befektetésre fordítható vagyonának a mennyiségétől függ. Abban az esetben azonban, ha valaki mindkettőt megengedheti magának, azt is figyelembe kell venni, hogy a kiadással elérhető hozamokon túl, az új vagy a használt lakások piacán várható-e nagyobb mértékű áremelkedés.

Azt feltételezve, hogy a munkaerőhiány, az építőanyagok drágulása és az egyre szigorodó energetikai követelmények miatt a következő években kevesebb lakás épülhet, arra enged következtetni, hogy a mostanihoz hasonló kereslet mellett az új lakások tovább drágulhatnak. Ilyen szempontból nem elvetendő befektetési céllal új lakásban gondolkodni, már csak azért sem, mert az előző válság alatt bebizonyosodott, hogy a jó helyen lévő, prémiumkategóriás lakások ellenállóbbnak bizonyultak az árcsökkenésnek, az alacsonyabb árkategóriás panellakásokkal szemben. A III. kerületben a Főtértől 500 m-re, a Duna-part mellett 5 hektáron fekvő, a Folyamőr utca, Miklós tér, Bogdáni út által határolt területen épülő Waterfront City - amelyet az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő, a Biggeorge Property épít, - okos választás lehet annak, aki a bérleti díjból származó hozamok mellett az értéknövekedésből is profitálni akar. A nagyobb projektek első ütemeiben jellemzően bevezető árakon történik az értékesítés, így a korán ébredők jelentős felértékelődést könyvelhetnek el a projekt előrehaladtával. A "smart city" városrész létrehozásával a környék felértékelődése várható, egy új városközpont alakulhat ki, mely 1400 lakással, és 10 000 négyzetméter kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó és iroda egységgel teszi gazdagabbá az ott lakók életét. A közismert Ybl díjas építész, Hajnal Zsolt nevével fémjelzett projekt koncepciójának része az a gyaloghíd, amely a Waterfront City területéről indulva kötné össze a környéket az Óbudai-szigettel (Hajógyári sziget), mely a zöld környezetet egy karnyújtásnyira elérhetővé tenné a környékbeliek számára. A gyaloghíd koncepciójának egyeztetését a fejlesztő megkezdte a III. kerületi és a Fővárosi Önkormányzattal, a híd megvalósítása a projekt későbbi ütemében történhet, a Fővárosi Önkormányzattal történő megállapodás függvényében.

Ingatlanvásárlás előtt azonban - akár új, akár használt - legfontosabb az alapos tájékozódás, használt esetén a társasházról és annak jogi környezetéről, új esetén pedig leginkább a fejlesztő megbízhatóságáról, amire jó garancia az évtizedes fejlesztési tapasztalat.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a Biggeorge Property támogatta.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
lakások kisutca