Most jön csak az igazi fordulat: amikor nem csúsznak a projektek és a minőségre sincs panasz
Ingatlan

Most jön csak az igazi fordulat: amikor nem csúsznak a projektek és a minőségre sincs panasz

Portfolio
Az épületek, építmények szinte minden életszakaszában - a tervezéstől az üzemeltetésig - egyre többen ismerik fel, hogy új technológiákat kell segítségül hívni, ha versenyképesebben, gyorsabban és csúszások nélkül, jobb minőségben, költséghatékonyabban akarják véghez vinni az adott projektet. A lézerszkennerek, a szenzorok együttesen biztosítják, hogy az összegyűjtött adatok egy épületinformációs modell (BIM) környezetébe beilleszthetők legyenek, és a 3D-s modellek segítségével mindezek elképzelhetővé váljanak. A BIM, és az ezzel készült új épületek, projektek voltak a középpontban Las Vegasban, a Graphisoft által rendezett Key Client konferencián. A konferencián elhangzottakról a Portfolio beszámolója következik.
A tervezésnél a 2D-s rajzokon kívül pontosabb és látványosabb képet adhat egy 3D-s modellezés, amit egy VR szemüveggel a befektetők, vagy leendő tulajdonosok akár előre megnézhetnek, egy lézerszkenner segítségével az épület olyan tulajdonságait lehet letapogatni, amely később a mérnökök munkáinak a magas minőségét garantálhatja, míg az épületbe beépített szenzorok az üzemeltetést könnyíthetik meg, hiszen folyamatosan monitorozhatóvá válik, hogy mikor, mi fog elromlani az épületben, vagy milyen az energiafogyasztás az év egyes hónapjaiban. A lézerszkennerek, a szenzorok által összegyűjtött adatok egy épületinformációs modell (BIM) környezetébe beilleszthetők, ezzel időt, költséget megtakarítva a tervezőknek, kivitelezőknek. Ezekről az előnyökről és a már BIM használatával létrehozott projektekről szólt Las Vegasban a Key Client konferencia. A kétnapos esemény első napján többek között Moszkva főépítésze beszélt a jelenleg futó projektekről, valamint megmutatták milyen épületeknél lehet hasznos a BIM, például egy ritmikus gimnasztika sportcsarnok tervezésénél, amiről korábban már be is számoltunk:

Most jön csak az igazi fordulat: amikor nem csúsznak a projektek és a minőségre sincs panasz
A világ minden pontjáról érkeztek BIM szakértők, hogy megosszák a tapasztalataikat. Abelardo M.Tolentino Jr. (AIDEA, elnök, Fülöp-szigetek) egy Fülöp-szigeteki tervezőiroda elnöke, az előadásából kiderült, hogy már 2005-ben átváltottak a BIM alkalmazására, ami lehetőséget teremtett, hogy más cégekkel összedolgozzanak. Olyan VR szobát építettek, amely csatlakozni tud bármely másik ilyen szobához a világban, ebben az inspiráló környezetben ők is innovatívabbak lehetnek, megoszthatják a tapasztalataikat másokkal, ami elengedhetetlen a versenyképességük megtartásában.

Benjamin Crosby, (Yates Construction (USA), Director of BIM - VDC)az építészetben lezajló változásokat a közlekedéshez hasonlította, ahol szintén a régi bevált gyakorlatok vegyültek az új technológiával, utalva például a kézzel készített tervrajzok és a számítógépes modellezés meglétére. A kihívást mindig az jelentette, hogy megtalálják azokat az eszközöket, vagy eljárásokat, amelyeken érdemes változtatni. Az biztos, hogy jelenleg az építészetben minden információra hamarabb van szükség, az egyes modelleken is gyakrabban változtatnak, éppen emiatt hasznos a BIM, amivel valós időben, mindenki egyszerre tudhatja, hogy mit csinál a másik, és nem szükséges azt a lineáris folyamatot követni, ahol a tervezőhöz, a műszaki emberekhez, majd a kivitelezőkhöz kerül a projekt, és ez a sor ismétlődik újra és újra.

Mit jelent a BIM számokban kifejezve?

A konferencia második napja az épületek digitalizációján keresztül elérhető előnyökről, valamint olyan országok projektjeiről szólt, ahol már elképesztő méreteket ölt ennek a technológiának a felhasználása. Azt, hogy mennyire fontos a digitalizáció a jelenlegi korban jól mutatja, hogy az építőipar produktivitása 2005 és 2014 között mintegy 1,5 százalékot csökkent, míg ugyanezen terület digitalizáltsága 6 százalékot nőtt. Ennek ellenére, az építőipar még így is a sor végén áll mindkét dimenziót tekintve az egyes ágazatok között, például a kereskedelem, de még a mezőgazdaság is gyorsabban digitalizálódott és produktívabbá vált ebben az időszakban.

Most jön csak az igazi fordulat: amikor nem csúsznak a projektek és a minőségre sincs panasz
Forrás: Graphisoft
Nehéz pontosan számszerűsíteni hogy a BIM hol segíti érdemben a projekt egyes részeit, egy korábbi interjúnkban erre a kérdésre Reicher Péter a GRAPHISOFT SE régióigazgatója elmondta, hogy: "a tervezés a költség 3 százalékát fedi le, itt a legnagyobb nyereség az idő valamint a későbbi folyamatok megalapozása, például big data adatbázissal. A második a kivitelezés, ami mintegy 27 százalékos költségtétel, itt már jelentős hasznot produkál a BIM. 10-25 százalék közötti megtakarítást lehet vele elérni. Időben lerövidül a tervezés, a pontos és összehangolt tervek miatt jóval kevesebb az építőipar anyagfelhasználása, a keletkező hulladék mennyisége, a helyszíni visszabontás. Ha a beruházás jól tervezett, kivitelezett és pontosan dokumentált, akkor az üzemeltetésen, ami az épület életciklusát tekintve a teljes költség 70 százalékát teszi ki, további 10-15 százalékos megtakarítás érhető el."


Reicher Péter

régió igazgató

GRAPHISOFT SE

Reicher Péter okleveles építőmérnök, jogi szakokleveles mérnök. Szakmai pályafutása során korábban - többek között - az SAP, a Xerox, valamint a HP államigazgatási területért felelős vezetőjeként dolgozott... Tovább »

A további előadások során többször is szó esett arról, hogy a BIM segít összeszervezni a munkafolyamatokat, előirányozza az egyes területek, feladatok, együttműködését, ezzel segítve az információáramlást. Ha a mérnökök és az építészek, egymással párhuzamosan tudnak dolgozni, akkor az analitikus modellek az építészeti modellekkel kombinálva jönnek létre, így nem szükséges kétszer lemodellezni egy épületet. Ezáltal rengeteg időt lehet megspórolni - mondta el Patric Bird (Riverstone Structural Concepts, USA, elnök).

A kivitelezők és a fejlesztők számára egyaránt nagy kihívást jelent, hogy határidőre elkészítsék a projekteket, amit nagy mértékben megnehezít a magyar építőipart főleg jellemző munkaerőhiány. A konferenciákon és a cikkeinkben is sokszor foglalkozunk a lehetséges megoldásokkal, úgymint a digitalizáció, vagy az automatizáció. A tavalyi Property Investment Forumon, Várkonyi Viktor, (Tervezés és Design divízióvezető, IG tag Nemetschek AG) ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy az automatizálás mindenhol elképesztő ütemben fejlődik, és ennél pár százalékos hozamokról beszélünk, miközben a BIM használatával a kivitelezési költségeken akár 20-30 százalékot lehet csökkenteni. Egy technológiai váltás egyszerre szolgálja a költséghatékonyságot, a minőséget és a határidőket, minden dimenzióban 30-50 százalékos növekedést hozva.


Várkonyi Viktor

vezérigazgató

GRAPHISOFT SE, IG tag Nemetschek AG

Viktor Várkonyi (born 1967) is Chief Executive Officer of GRAPHISOFT, based in Hungary. In this role, he is responsible for the global business operations of GRAPHISOFT. In addition, as a member of the Executive Board of the Nemetschek... Tovább »Most jön csak az igazi fordulat: amikor nem csúsznak a projektek és a minőségre sincs panasz

Projektek a világ minden pontjáról

Szingapúr

Heang Fine Wong, (Surbana Jurong, Szingapúr, cégcsoport vezérigazgatója) előadásában elmondta, hogy ők is látják, ahogy az új technológia átalakítja az iparágat, és amely segítségükre volt, hogy Szingapúr harmadik világbeli országból 50 év alatt teljesen átalakulhasson.

Szingapúrban nagy hangsúlyt fektetnek az állami bérlakásokra, vagyis olyan lakóingatlanok fejlesztésére, amit az állam saját forrásból épít fel, majd ad bérbe a lakosságnak. Nem csoda a kormányzat aktív lakáspiaci jelenléte, tekintve, hogy a megélhetési költségek és az extrém magas lakásárak alapján a városállam az elsők között van a világban. Heang Fine Wong elmondta, hogy eddig több, mint 1 millió bérlakást terveztek a BIM technológiát használva, csak Szingapúrban, ahol egyébként a lakosság (ami 5,6 millió fő) 82 százaléka ilyen jellegű lakásban él. A cég mintegy 40 országban van jelen, 16 ezer dolgozóval, sok projektnél használják a VR megoldásokat és a drónokat is, valamint az üzemeltetésnél is egyértelműen a digitalizációra törekednek. A lakásfejlesztéseknél a BIM használata azért is előnyös számukra, mert kiemelhetik vele az épülettömbök közötti távolságokat, ezeket optimalizálhatják, de akár még a tűzvédelmi paramétereknek való megfeleltetésben is segítséget nyújthat. Heang Fine Wong előadásában bemutatta a legújabb projektet, egy hatalmas szemet formáló építményt, ami múzeumként ("A jövő Múzeuma") fog működni Dubajban, várhatóan 2020-tól.

Most jön csak az igazi fordulat: amikor nem csúsznak a projektek és a minőségre sincs panasz
Forrás: CNN Travel
Japán

A mintegy 400 éves, 1610-ben alapított Takenaka vállalat a világ minden részén jelen van, Magyarországon főként gyárak és raktárépületeket építenek, de Japánban például hozzájuk köthető a Tokyo Tower, a Tokyo Dome, vagy Japán legmagasabb épületének, a 300 méter magas multifunkciós (hotel, múzeum, lakóház, iroda, vasútállomás) Abeno Harukas építése is. Hiroyuki Shimizu, (TAKENAKA Corporation, Japán, APEC Architect, Managing Officer) elmondta, hogy ők úgy látják, hogy a tervezésben és az építésben már van információáramlás, viszont ezek a területek még nem kapcsolódnak megfelelően egymáshoz. A mintegy 12 milliárd dolláros árbevételt produkáló cég, a projektjei 75 százalékánál már BIM technológiát használ.

Svédország

Európai példaként, Svédország egyik legnagyobb építészirodája (220 főt foglalkoztatnak, a dolgozók pont fele-fele arányban nők és férfiak) is beszámolt a tapasztalatairól, Kristen Broberg, (Liljewall, Svédország, partner) elmondta, hogy 2011-től dolgoznak a BIM technológiával, 2016-tól az országban már BIM szabványok is kidolgozásra kerültek, 2018-tól pedig a vállalat legfőbb célja az adatvezérelt tervezés, a még előrehaladottabb BIM használat, valamint a fenntarthatóságra való törekvés. André Agi a cég BIM szakértője hozzáfűzte, hogy az egyik fő feladatuk, hogy a tudásukat átvigyék algoritmusokba. Egy várostervezésnél például úgy működik a gyakorlat, hogy analizálják a különböző rétegek terveit, majd megnézik, hogy milyen méretű és alakú épületegyütteseket építhetnek az adott területre.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 - 126 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
25.2 - 209.9 M Ft
Ajánlatot kérek
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-618656563