Az Alaptörvényt is sértheti a lakásbérleti díjak befagyasztása
Ingatlan

Az Alaptörvényt is sértheti a lakásbérleti díjak befagyasztása

Több súlyos jogi aggály is felmerül az esetleg bevezetendő lakásbérleti moratóriummal kapcsolatban. A legfontosabb, hogy az Alaptörvényben foglalt tulajdonhoz való jog sérülne, de a Ptk. vonatkozó passzusával is ellentétes.
Piacidegen lenne, ha bármelyik önkormányzat, a kormány vagy az Országgyűlés - a díjak maximalizálásával - beavatkozna a piaci lakásbérleti rendszerbe. Ennél súlyosabb aggály azonban, hogy magánjogi viszonyt sértene, s mint ilyen, az Alaptörvényben foglaltakkal is ellentétes.

Az Alaptörvényt is sértheti a lakásbérleti díjak befagyasztása
Június közepén a berlini önkormányzat - 2020 január elsejétől - öt évre befagyasztotta az ottani lakásbérleti díjakat. Ennek kapcsán hazai szakmai körökben felmerült, hogy tisztázni kellene az önkormányzatoknál és a törvényalkotóknál, hogy van-e hasonló szándék. Fejlemény egyelőre nem történt ezzel kapcsolatban.


Portfolio Ingatlan Adatbázis


BB Házak

BB Házak

1094 Budapest, Balázs Béla utca 20.
58 db lakás
30 - 94 m2 alapterület
Átadás:
2020 Q4
25 - 75 M Ft
Ajánlatot kérek

A Portfolio-nak nyilatkozó dr. Gálik Gabriella jogász ezzel kapcsolatban - más megkérdezett jogi szakértőhöz és ingatlanos szakemberhez hasonlóan - arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alaptörvény XIII. cikk, 1 bekezdése szerint "Mindenkinek joga van a tulajdonhoz és az örökléshez. A tulajdon társadalmi felelősséggel jár." illetve ezzel kapcsolatban a hatályos Ptk. az alábbiakat mondja ki: az 5:22. paragrafusban [Használat, hasznok szedése, terhek viselése és veszélyviselés]. "A tulajdonos jogosult a dolgot használni és a dolog hasznait szedni; viseli a dologgal járó terheket és a dologban beállott azt a kárt, amelynek megtérítésére senkit sem lehet kötelezni." Ezek alapján tehát megállapítható, hogy a magánjogi szerződésnek minősülő piaci lakásbérleti szerződés korlátozása egyik vagy mindkét szerződő fél jogait sérti.

Az Alaptörvényt is sértheti a lakásbérleti díjak befagyasztása
forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép, 2019/1
A díjplafon bevezetése több tízezer szerződést érintene. Ha fel is merülne ilyen szándék, akkor is ki kellene dolgozni valamiféle rendszert, ami alapján megkülönböztetnék az egyes lakásokat, hiszen az adottságok nagyon eltérőek. Ez lehet az elhelyezkedés, a méret, az állapot vagy az érték alapján való tagolás is. Berlinben az új építésű lakásokra és a szociális bérlakásokra nem vonatkozik a rendelet. A tulajdonosoknak engedélyt kell majd kérniük, ha felújításra hivatkozva 50 euro cent/nm-nél nagyobb mértékben akarják emelni a bérleti díjat - írta a politico.eu című lap.


Portfolio Ingatlan Adatbázis


IN Budapest

IN Budapest

1077 Budapest, Rottenbiller utca 17-19
142 db lakás
22.6 - 32.25 m2 alapterület
Átadás:
2020 Év vége
25.9 - 34.9 M Ft
Ajánlatot kérek

A magyar gyakorlat szerint a piaci bérlakáspiacon a tulajdonosok általában akkor emelnek árat, ha lejár a szerződés és a jelenlegi lakó máshová költözik, vagy nem tudja tovább fizetni a díjat. Felújításra vagy lényeges értéknövekedést eredményező korszerűsítésre hivatkozva is magasabb díjakat szoktak megállapítani, amit vagy kifizet a bérlő vagy tovább áll. Előfordul, hogy egy légkondicionáló beszerelése is ürügy a drágításra.

Bevásárolt a Duna House lakásalapja Az ingatlanalapok közül egyedüliként túlnyomórészt lakóingatlanokba fektető Duna House alapja a Király utcai Central Passageban vásárolt 11 ingatlant. A Gozsdu udvar közelében elhelyezkedő társasház lakásai, rövid és hosszútávú lakáskiadásra is tökéletesen alkalmasak, így kiemelkedő hozamtermelési lehetőséggel bírnak a jelenlegi erős belvárosi kereslet mellett. A 36 és 99 négyzetméter közötti lakásokat egy spanyol befektetői vállalkozástól vette meg az ingatlanalap, akik szintén kiadási céllal üzemeltették eddig ezeket.

Írásban kérdeztük a Fővárosi Önkormányzattól illetve személyesen Tarlós István főpolgármestertől, hogy terveznek-e a berlinihez hasonló díjbefagyasztást. Korábbi cikkünkbenis feltettük ezt a kérdést, de mostani cikkünk megjelenéséig sem érkezett erre válasz.


Az Alaptörvényt is sértheti a lakásbérleti díjak befagyasztása
Már most érdemes helyet foglalni az év legfontosabb hazai ingatlanos eseményére. Már tavaly is megérte, idén pedig még jobban.

Csökkenő adóterhek a bérbeadókon Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem megállapításakor 2019 január 1-től nem kell bevételként figyelembe venni az ingatlan használatával összefüggő, bérlőre áthárított díjat, jellemzően a közüzemi szolgáltatások díját. Ugyanakkor vannak kivételek: 1. A társasház által kötött biztosítás és takarítás díjára, a közös képviselőnek kifizetett díjazásra, a lakók által a felújítási alapba fizetett összegre nem vonatkozik a szabályváltozás. 2. Nem alkalmazható az új szabály a bérlőre áthárított társasházi közös költségre sem, még ha az tartalmaz is például vízdíjat, szemétdíjat. Tehát a bérlő által megfizetett közös költség a bérbeadó ingatlan-bérbeadásából származó bevételének minősül, amelyből költségelszámolásra van lehetőség. 3. Ha a bérlő fix összegű bérleti díjat fizet, ami tartalmazza a lakás rezsiköltségeit is, vagy a bérlő és a bérbeadó fix összegű költségtérítésben állapodnak meg, az új szabály nem alkalmazható. Ezekben az esetekben ugyanis a szolgáltatás díja az igénybevétellel arányosan nem hárítható át a bérlőre. Ilyenkor az egyösszegű bérleti díj vagy költségtérítés ingatlan-bérbeadásból származó bevételnek számít, melyből levonhatók a költségek. 4. Az új szabály arra sem vonatkozik, ha a lakás bérlője a fogyasztásmérő-órák által mért pontos összeget fizeti meg a bérbeadónak, aki azonban átalánydíjat fizet a közműszolgáltatónak, mert ebben az esetben sem a fogyasztással arányosan hárítja át a közüzemi díjakat a bérbeadó a bérlőre.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Park West

Park West

1134 Budapest, Szabolcs utca 15-25.
229 db lakás
32 - 79 m2 alapterület
Átadás:
2021 H1
25.8 - 112 M Ft
Ajánlatot kérek
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
lakások kisutca