Elindult az áremelkedés a falusi CSOK településein
Ingatlan

Elindult az áremelkedés a falusi CSOK településein

Portfolio
Már a rajt előtt élénkülést okozott az állami lakástámogatási rendszer júliustól elérhető új eleme, a falusi CSOK. Az új kedvezménynek megfelelő településeken májusban 14 835 lakóingatlan vár eladásra, június utolsó hetében már 15 220 darab volt a kínálatban, ami egy hónap alatt 2,5 százalékos növekedésnek felel meg - közölte az ingatlan.com.

A fent említett mintegy 15 ezer darabos ingatlan.com-on elérhető kínálat a valóságban jelentősen kevesebb lehet, ugyanis az eladó lakásokat/házakat gyakran több közvetítő, különböző méret- és árparaméterek mellett hirdeti, az eltérő adatok miatt azonban a duplikációszűrő sem tudja ezeket minden esetben felismerni. Ennek alátámasztására egy példán keresztül teszteltük is a rendszert, melynek során a Veszprém megyei Nagyvázsonyban vizsgáltuk meg a kínálatot. A Balaton-felvidéki kistelepülésen a hirdetőportálon összesen 22 ingatlanhirdetést találtunk, a "minden egyszer" funkció bekapcsolása után ez a szám 19-re csökken, azonban ezt követően is maradnak olyan ingatlanok, amelyek bár, különböző ár és méretek mellett, de két-háromszor is szerepelnek a kínálatban. Nagyvázsonyban 22 helyett tehát vélhetően 13 különböző ingatlan.com-on hirdetett lakóingatlan közül választhatnak a leendő vásárlók.

Messzebb merészkedhetnek a lakásvásárlók

“Új keresési szempontot hozhat a költözést tervezők számára a falusi CSOK. A nagyobb városokban jellemző árszinteknél alacsonyabb áron lehet másik lakóingatlanba költözni az állami kedvezmény segítségével. Ez azt jelenti, hogy a nagyvárosoktól akár 40-50 kilométerrel messzebbre is merészkedhetnek a lakásvásárlók. A közlekedési infrastruktúra fejlődésével idővel pedig még távolabbi települések is felkerülhetnek a vevők térképére" - hangsúlyozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


Balogh László

vezető gazdasági szakértő, igazgatósági tag

ingatlan.com

Pályafutását a Deloitte Zrt. adótanácsadási osztályán kezdte, 2009-ben csatlakozott az ingatlan.com-hoz, ahol kezdetekben gazdasági és pénzügyi területen dolgozott. 2015. januárjától az ingatlan.com Zrt. igazgatósági... Tovább »

Pár ezerért is van, de 1 millióért is

Az ingatlan.com elemzése szerint a június utolsó hetében a falusi CSOK-os kínálatban szereplő ingatlanok árában óriási volt a szórás. Akadnak 8-10 ezer forint körüli átlagos négyzetméterárral rendelkező települések. Ilyen például a borsodi Szászfa, a szabolcsi Ömböly, vagy a békési Mezőgyán, ami azt jelenti, hogy ezekben a falvakban akár 1-2 millió forintért is - feltehetően erősen felújítandó - ingatlanhoz lehet jutni, de van olyan Balaton parti település is, ahol az aktuális kínálat alapján az 1 millió forintot is eléri az átlagos négyzetméterár.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 - 126 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
25.2 - 209.9 M Ft
Ajánlatot kérek

Már 9 millió az átlag

Az ingatlan.com adatai szerint júniusban több mint 2100 falusi CSOK-kal érintett településen kínáltak eladásra lakóingatlant, az érintett települések átlagárainak középértéke 9 millió forint volt. Az átlagárakat vizsgálva Balogh László elmondta, hogy a legdrágább árszinttel rendelkező települések a főváros, a Balaton vagy az ország nyugati határvidékén találhatók. Bár egy évvel korábban még nem lehetett tudni arról, hogy elindul a falusi CSOK, tavalyhoz képest több mint 10 százalékkal emelkedett az érintett településeken eladó ingatlanok kínálati ára.

A tíz százalékos emelkedés a községekre jellemző hosszú távú idősorokat nézve valóban kiemelkedően magas, de még így is alacsonyabb a fővárosi értéknél, ahol az elmúlt évekhez hasonlóan még 2018-ban is mintegy 20 százalékkal mentek feljebb a lakásárak.Elindult az áremelkedés a falusi CSOK településein
Részletekért kattints ide!
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dpd csarnokepulet market epito