Térképen mutatjuk, hol és mennyiért vehetsz balatoni nyaralót
Ingatlan

Térképen mutatjuk, hol és mennyiért vehetsz balatoni nyaralót

Portfolio
Ha valaki a nagy magyarországi tavak mellett szeretne házat vagy lakást vásárolni, akkor ezt a legolcsóbban a Tisza-tó mellett teheti meg. A Velencei-tó és a Balaton esetében már kicsit összetettebb a kép, a Balaton közelében akadnak ugyanis olyan települések, ahol kedvezőbb árakon hozzá lehet jutni ingatlanhoz, mint a Velencei-tónál. Például Balatonföldváron és Keszthelyen, de ide tartoznak még Fonyód lakóingatlanjai, vagy Balatonboglár üdülői. A többi esetben azonban lényegesen mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a Balatonnál tervez saját házat vagy lakást venni, különösen igaz ez Balatonfüredre és Siófokra - derül ki a Takarék Index elemzéséből.
A nyári szezon beköszöntével nemcsak a lakóingatlanpiac, hanem a nyaralópiac is sokakat lázban tart. Bár fizikailag nincs sok különbség abban, hogy egy nyaraló besorolású vízparti házban töltjük a szabadnapokat, vagy egy lakóingatlannak minősített házban, a jogi meghatározásban, a hitelfelvételnél, de akár az árakban is nagy különbségek lehetnek.

Nézzük először csak a nyaralókat!

Pláne nagyok a különbségek az ország különböző vízpartjainál, természetesen ezek közül a balatoni térségben kell a legtöbbet fizetni a nyaralókért, amit Velencei-tó követ, míg a legutolsó helyen a Mecsek-Villány térség áll, itt lehet a legolcsóbban üdülőhöz jutni 2018-ban. Az átlagos fajlagos nyaraló árak az egyes térségek egészét nézve:
  • Balaton - 421 ezer forint négyzetméterenként
  • Velencei-tó - 264 ezer forint négyzetméterenként
  • Dunakanyar - 209 ezer forint négyzetméterenként
  • Mátra-Bükk 125 ezer forint négyzetméterenként
  • Tiszta-tó 122 ezer forint négyzetméterenként
  • Mecsek és Villány 92 ezer forint négyzetméterenként
Portfolio Ingatlan Adatbázis


Duna Terasz Premium

Duna Terasz Premium

1138 Budapest, Úszódaru utca 3.
322 db lakás
42 - 104 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q2
43.7 - 95 M Ft
Ajánlatot kérek


A Balatonnál és a Velencei-tónál ezek az átlagos üdülőárak még a lakóingatlanok árait is meghaladták. Alapvetően azt gondolnánk, hogy a nyaraló típusú ingatlanokat olcsóbban kínálják a piacon, hiszen a besorolásból fakadóan olyan hátrányok jelentkezhetnek, mint például a kisebb felvehető hitelösszeg, szemben azzal, ha lakóingatlanként lennének számon tartva. Mégis magasabbak az üdülőárak ebben a két térségben, ami azzal magyarázható, hogy a Balaton és a Velencei-tó környékén is sok nyaraló közel van a vízparthoz, így a tó olyan prémiumot biztosít ezeknek, ami az árakat is bőven felfelé húzza, szemben a lakásként számontartott ingatlanokkal, amelyek az adott település más részein helyezkednek el.

Érdemes szem előtt tartani, hogy az üdülőtranzakcióból a lakóingatlanokhoz képest meglehetősen kevés van, ezért a négyzetméterárak évről évre jelentősen ingadoznak, és erősen befolyásolja az árakat az adott időszakban gazdát cserélt ingatlanok összetétele is. Például a Tisza-tó és a Velencei-tó környékén 2017-ről 2018-ra jelentős árugrás volt megfigyelhető, ami valószínűleg többnyire ennek a ténynek volt köszönhető.

Mennyit drágultak a vízparti lakóingatlanok?

A Balaton mellett a vízparttal is rendelkező járások közül leginkább a Balatonalmádi és a Balatonfüredi járás lakóingatlanjai drágultak, előbbi esetében a tranzakciók alapján számolt medián árak 32,4 százalékkal növekedtek 2017-ről 2018-ra, míg utóbbinál 31,3 százalékkal. Hasonló drágulás volt tapasztalható a Fonyódi (21,6%), a Siófoki (20,2%) és a Keszthelyi (20,1%) járásokban is, míg a legkisebb növekedés a Tapolcai (13,1%) és a Marcali (7,1%) járásban volt megfigyelhető. Nem meglepő módon a legtöbb esetben a parthoz közeli területeknél találhatóak a magasabb árak, és a parttól távolodva csökken az ingatlanokért fizetendő fajlagos ár. Az árak a part közeli települések közül a Balaton keleti részein jellemzően magasabbak, akár az északi, akár a déli partot vizsgáljuk.

A legnagyobb drágulás ellenére a legtöbb ingatlan a part menti területeken cserélt gazdát, a parttól távolabbi helyszíneket csak kevés tranzakció jellemezte. A fajlagos medián árak itt több helyen alacsonyabbak voltak 2018-ban, mint 2017-ben (vélhetően az összetételhatásnak köszönhetően, vagyis több rosszabb állapotú, vagy kifejezetten nagy alapterületű házat adhattak el, amiknek jellemzően alacsonyabb a négyzetméterára), vagy csak nagyon enyhe emelkedést mutattak. Az előbbiek alól kivételt csak a Tapolcai járás jelentett.

Térképen mutatjuk, hol és mennyiért vehetsz balatoni nyaralót
Forrás: Takarék Index

Siófokon a legdrágábbak az üdülők, Balatonfüreden a lakások

Ha a járásokon belül a balatoni településeket is megnézzük, egyértelműen látszik, hogy a legmagasabb árakat Balatonfüreden, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonalmádiban és Siófokon kellett fizetni a lakóingatlanokért, 395 és 500 ezer forint között mozogtak a fajlagos medián árak 2018-ban. A vizsgált helyszínek közül a legolcsóbbnak Balatonföldvár számított, 178 ezer forintos négyzetméteráraival a 2017-2018 éves adatok alapján.

Az üdülők esetében a legdrágábban ingatlanhoz jutni Siófokon lehetett, a második helyen Balatonalmádi állt, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyére Balatonfüred került. A magyar tengernél legolcsóbban Keszthelyen lehetett nyaralót venni, 2018-ban 225 ezer forintos négyzetméteráron.

Az üdülő és a lakóingatlan besorolás miatt a legdrágább Balaton környéki települések rangsora is változik, ami arra utalhat, hogy Siófokon és Almádiban a legjobb part közeli lokációban lévő legdrágább ingatlanok főként nyaraló besorolásúak, míg Balatonfüreden inkább a lakóingatlan funkció a jellemzőbb.

A Velencei-tónál Velence bizonyult a legdrágábbnak 280 ezer forintos fajlagos medián áraival, míg Gárdonyban átlagosan 271 ezer forintot kértek egy lakás négyzetméteréért. A nyaralóárakat illetően viszont már az utóbbi település volt a legdrágább, hozzá kell azonban tenni, hogy Velencén nagyon kevés tranzakció alapján lehetett csak az átlagos árakat elemezni. A Tisza-tónál az előbbieknél lényegesen alacsonyabb árakon lehet lakóingatlanokhoz jutni, Tiszafüred esetében például 101 ezer forint volt csupán a tipikusan egy négyzetméterért fizetendő összeg 2018-ban, míg Poroszlón még ennél is kisebb volt ez az érték.

Térképen mutatjuk, hol és mennyiért vehetsz balatoni nyaralót


Portfolio Ingatlan Adatbázis


Metrodom Őrmező

Metrodom Őrmező

1113 Budapest, Őrmezei út 33
193 db lakás
31.7 - 117 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
38.5 - 163.2 M Ft
Ajánlatot kérek
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia