FONTOS Rég várt pályázat indul - Megoldást kínál a napelemek által okozott fő problémára
 
Előfizetői tartalom

Ki fizeti a régészt? Avagy hogyan lehet meggyorsítani egy magyarországi nagyberuházást

Mester Nándor, Portfolio
Debrecenben több százmillió forintos lehet az a számla, amit a BMW fizet a közelmúltban befejeződött régészeti munkákért. Más cégnek is mélyen a zsebébe kell nyúlni, ha építkezni akar Magyarországon és csökkenteni akarja az elhúzódó ásatások okozta pluszköltségeket. A vége mindenhogyan az, hogy ezek a kiadások többnyire megjelennek a lakások, az irodák, a hotelek vagy a logisztikai központok árában. Ezért van az, hogy néha megéri inkább kifizetni az eredetileg becsült régészeti költségeknél többet, csakhogy haladjon a beruházás.

Debrecenben - a nem régen befejeződött munka során - összesen 15 régészeti lelőhelyet fedeztek fel, a feltárás 240 ezer négyzetmétert érintett, a teljes projekt terület kb.60 százalékát. Piaci forrásból úgy tudjuk, hogy a beruházó és a régészek kapcsolata megfelelő volt, a közel fél éves munkálatokat a vállalt időre elvégezték. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái