Új kerületrész formálódik Budapesten - Erre érdemes lesz odafigyelni
Ingatlan

Új kerületrész formálódik Budapesten - Erre érdemes lesz odafigyelni

Portfolio
Budapest népességszámban második legnagyobb kerülete Óbuda-Békásmegyer, a főváros III. kerülete, ahol jelenleg 131 ezer ember él. Lakáspiaci aktivitását tekintve a budai kerületek között az elmúlt két évben egyedül a nála is népesebb, 148 ezer főnek lakhelyéül szolgáló XI. kerület múlta felül az értékesített lakások és házak számát tekintve.
A cikk megjelenését a Biggeorge Property Zrt. támogatta.

Budapesten a legtöbb lakást, az elmúlt két év átlagában évi 3000 felett a 120 ezer lélekszámú XIII. kerületben adták el, a budai oldalon pedig a XI. kerület közelítette meg ezt a számot. A III. kerületben már 2015-ben elérte az adás-vételek száma a válság előtti értéket és azóta is stabilan 2000-2500 közötti maradt az évente értékesített lakások száma, bár a kereslet ennél jóval nagyobb.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 - 126 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
25.2 - 209.9 M Ft
Ajánlatot kérek

A kerület felkapott buda-hegyvidéki lakónegyedekhez hasonló családi házas övezetei már jó ideje favoritnak számítanak, míg Duna partja az elmúlt másfél évtizedben vált igazán népszerűvé, ahogy a megkopott egykori vállalati üdülők helyén új beruházások sora csábította azokat, akik különleges vízparti lakókörnyezetre vágytak. Budapest favorit lakótelepei közül szintén a Duna közelsége adja varázsát a Római lakótelepnek, de a Szentendrei HÉV mentén található többi lakótelep is sokakat vonz, ez az árak növekedésében is tetten érhető.

A KSH adatai alapján elmúlt öt év során 323 új lakást értékesítettek a kerületben, ami jelentősen elmarad a XI. 957 és XIII. kerület 1497 darabos eladásaitól. Ennek az oka azonban nem a kereslet, hanem a nagy lakásszámú projektek hiányára vezethető vissza. Kevés ugyanis a kerületben a többszáz lakásos projektek megépítésére alkalmas telek. Az Otthon Centrum júniusi összegzése szerint a III. kerületben jelenleg 49 új projekt van megvalósítási szakaszban és további négy projekt tervezése zajlik. A megvalósítás alatt lévő projektek lakásszáma mintegy 1350, míg a XI kerületben ugyanez a szám 3957 (ebből még 863 érhető el), a XIII. kerületben pedig 6639, amiből 1399 volt elérhető. A fent hivatkozott KSH által publikált számoktól való eltérés oka, hogy az Otthon Centrum felmérésben már eladottként szereplő lakások jó része csak előszerződéssel rendelkezik, míg a hivatalos statisztikában a véglegesen lezárt adás-vételek kerülnek bele.


Új kerületrész formálódik Budapesten - Erre érdemes lesz odafigyelni
forrás: Biggeorge Property Zrt.
A tervezett óbudai beruházások ugyanakkor több száz új lakással bővítik majd az elérhető új lakások számát, amire nagy igény mutatkozik. A kerületben épülő új lakások átlagos fajlagos négyzetméterára 870 ezer forint volt az első negyedévben, ami lényegesen kedvezőbb a II. kerület átlagos 1,25 milliós, de még a XI. kerület 930 ezres négyzetméter árához képest. Az új, jobb elhelyezkedésű projektek megjelenésével úgy tűnik, a III. kerületi árak is felzárkóznak a XI. kerületi árakhoz.

Javuló közlekedése és ellátottsága, a sok zöld felület, a közeli Duna és a még viszonylag megfizethető árak miatt családosok és egyedülállók is keresik. És nem csupán a használt lakásokat, házakat, hanem az új építésű társasházakat is. Gyors és fonódó villamos, HÉV, rengeteg buszjárat, családias és nagyobb üzletközpontok, piacok, a Duna part, hegyvidéki kirándulóhelyek, strandok, és sok zöld felület, valamint kedvezőbb árak a további zöld kerületekhez képest. Egyebek között ezért is választják egyre többen Óbudát. Nem véletlenül, hiszen a kerületi önkormányzat tudatos városfejlesztési politikájának eredménye a városrész központjainak és intézményeinek megújulása, kezdve az Óbudai Promenáddal, a kerületben található római emlékeken át a közterek és parkok felújításáig. A városrész arculatát adó kerületközpont, a kulturális központok hálózata, múzeumok, szabadtéri rendezvények a helyi közösség építését szolgálják, miközben az itt élők életminőségét javítják. Mindezt a kerületi lakosság bevonásával, közösségi tervezéssel valósítják meg.


Új kerületrész formálódik Budapesten - Erre érdemes lesz odafigyelni
forrás: Biggeorge Property Zrt.
Az évek óta folyamatosan zajló fejlesztések nyomán fokozatosan arculatot váltanak a kerület belső városrészei is. A régi Óbuda hangulatából még megmaradt házak, a Fő tér környéke, a Zichy kastély a már megújult Óbudai Promenád vonalát folytatva egészen Aquincum romvárosáig tartó kulturális tengelyt jelölnek ki, amely a fejlesztések egyik fontos irányát jelentik és nemcsak önkormányzati kezdeményezésekről beszélhetünk. Aquincum romvárosa mellett az elmúlt évtizedekben korszerű iroda-, kutató- és felsőoktatási bázis épült, a Szentendrei út menti egykori iparterületek kereskedelmi és szolgáltató vállalkozásoknak adnak otthont és új beruházások tervei is napvilágot láttak már, így például a Szentendrei út és a Bogdáni út csomópontja közelében egy új Árkád bevásárlóközpontot tervez a terület tulajdonosa.

A jelenleg futó beruházások közül méretét tekintve messze kiemelkedik a hivatalos értékesítést nem régen kezdő az óbudai Duna-part mellett 5 hektár alapterületen épülő Waterfront City, ahol a tervek szerint több ütemben 1400 lakást építenek. Ez a szám meghaladja a válság utáni felfutásban elindított és 2020 első félévében befejezett összes projektben kínált új lakások számát. Az elmúlt pár évben zömmel 20-30 lakásos beruházások indultak a kerületben, ötnél kevesebb olyan építkezés van, amelyik megközelítette vagy kicsit meghaladta a 100 lakásos méretet.

Az óbudai lakáspiacot nagyjából három alpiacra lehet bontani, mindegyiknek saját karaktere van. A hegyvidéki részen (Remetehegy, Táborhegy, Testvérhegy, Ürömhegy, Aranyhegy) a szabadon álló családi házak és a sorházas beépítés jellemző, de vannak kisebb és közepes méretű társasházak is. Néhány nagyobb projekt is itt készül. A használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára 600-700 ezer forint, az újaké 15-20 százalékkal magasabb.


Új kerületrész formálódik Budapesten - Erre érdemes lesz odafigyelni
forrás: Biggeorge Property Zrt.
Egészen más környezet az Rómaifürdő és Csillaghegy, ahol családi házas, sorházas, villaövezetben kisebb társasházak is feltűntek. A Duna közelsége meghatározó, ez az árakban is megmutatkozik, a Római (Pók utcai) lakótelep még mindig kiemelkedően vonzónak számít a fővárosi lakótelepek között. A meglévő beépítettség miatt azonban nagyobb léptékű beruházásra - a már bejelentetteken kívül - nem nagyon van hely.
A harmadik lokális piacot Óbuda szívének is szokták emlegetni és déltől északra haladva a Kolosy tértől körülbelül a Bogdáni útig tart, illetve nyugatról keletre indulva a hegyvidéki körzet lábától egészen a Duna partjáig. Változatos a lakáskínálat itt is: nagy, többnyire teljesen felújított panelházak, 10-15 éve épült közepes méretű társasházak, 40-50 éves 5-6 emeletes bérházak, hangulatos sorházak és zárt sorú családi házak is kínálnak újszerű, jó és közepes állapotú lakásokat. A kínálati átlagár - lokáció, építési év, állapot és beosztás függően - 500 és 700 ezer forint között mozog.

A kerületen belül ez a környék talán a legjobb a kereskedelmi és szociális ellátottságot, szabadidős lehetőségeket tekintve. Az önkormányzat - vállalkozókkal összefogva - felújította a Kolosy tér környezetét és létrehozta az úgynevezett Óbudai Promenádot. A hangulatos sétány mentén jó éttermek, kávézók, kis üzletek találhatók, és hamarosan az egykori Kolosy téri piac is megújulva a vendéglátást gazdagítja majd. Több régi társasházat felújítottak és most is zajlanak ilyen beruházások az önkormányzat támogatásával, döntően az itt lakók finanszírozásával. Mindez természetesen hozzájárul az ingatlanok értéknövekedéséhez, egyúttal vonzóvá teszi a befektetési célú lakásvásárlást is, hiszen egy prosperáló kerületrész felértékeli a lakóingatlanokat is. A negyed ázsiója azzal is növekszik, hogy lassan eltűnnek a leromlott, ipari hasznosítású területek és új funkciót kapva egy felfrissült körzet alakul ki.

Átalakul az egykori szeszipari telephely (X) Ilyen lesz az egykori fővárosi szeszipari vállalat öles telephelyén, a Hajógyári Duna-ág szomszédságában 5 hektáron megvalósuló Waterfront City is, amely Óbuda legnagyobb új építésű lakásberuházása. A területén halad át a Kolosy térről induló Budai Promenád azon szakasza, amely a 600 m-re található óbudai Főtérrel köti össze a projektet a jövőben. Az épületekre jellemző, hogy magasabbak lesznek az átlagos új építésű társasházaknál, 9 és 13 emeletes épületek váltják egymást, melyek a Budai-hegyekre, az Óbudai-szigetre, a sétányra, városra, valamint a Dunára kínálnak egyedülálló panorámát. A felsőbb szinteken penthouse lakások, míg az alsóbb szinten kertkapcsolatos lakások épülnek. A 90%-ban terasszal rendelkező lakások hűtés-fűtését talajszondás hőszivattyús rendszer biztosítja. A beruházó Biggeorge Property Zrt. ügyel a területen lévő városképi védettséget élvező korábbi szeszgyári épület és kémény megtartására, mindkettőt felújítva, új funkciókkal ellátva adja át a közösségnek. A koncepció része továbbá az a gyaloghíd, amely a Waterfront City területéről indulva kötné össze a környéket az Óbudai-szigettel (Hajógyári sziget). A gyaloghíd megvalósítása a projekt későbbi ütemében történhet, a Fővárosi Önkormányzattal történő megállapodás függvényében. A smart city" városrész létrehozásával a környék felértékelődése várható, hiszen egy új városközpont alakul ki mely smart city elemekkel is bővül, mint a közösségi szolgáltatásokat támogató saját applikáció, mozgásérzékelős közvilágítás, napelemes okospadok, illetve a közterületi E-autó töltők, - melyek gazdagabbá teszik az ott lakók életét. Az első ütemhez kapcsolódó terület előkészítési munkák (ásatások, feltárások) lezajlottak, 1-2 héten belül a mélyépítési munkák is megkezdődhetnek. Az első ütem három épületében 269 lakás készül 28-120 négyzetméteres alapterülettel. A terveket az Ybl díjas Hajnal Zsolt építész által vezetett Hajnal Építész Iroda készítette. A III. kerület robbanásszerű fejlődését látva, aki igazán élhető és megfizethető kerületben keres magának lakóhelyet, jobban teszi, ha addig vásárol itt, amíg az árak nem szöknek az egekbe.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a Biggeorge Property Zrt. támogatta.

E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Stock exchange
fed
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
közösségi iroda