Milliókat akarsz keresni? - Így add ki a lakásod!
Ingatlan

Milliókat akarsz keresni? - Így add ki a lakásod!

Portfolio
Az új lakásokat elnézve sok kérdés felmerülhet egy leendő vásárló fejében, többek között, hogy hol, mekkorát és milyen célra vásároljon. A pénzügyi korlátok általában adottak, és aki nem saját célra vásárol még mindig választhat aközött, hogy rövid távra adja ki az új "szerzeményt", ez esetben a vásárlásnál érdemesebb a belső kerületekre koncentrálni, vagy inkább valamelyik külső kerületben vásárol alacsonyabb vételáron, és hosszú távra keres bérlőket. Megnéztük ezeket az eshetőségeket a VII. és a XIV. kerületben, hogy kiderüljön vajon mekkora különbség van a vételi árakban és a havi bevételekben.
A szűkös kínálat miatt nincs egyszerű helyzetben az, aki a belvárosban nézelődik új lakások után. A telekhiány miatt csupán pár száz új lakást építenek az egyes belső kerületekben, a VII. esetében ez valamivel több mint 410 lakóingatlant jelent, azokban a legalább négylakásos projektekben, ahol még van minimum egy szabadon álló lakás. A kerületben 128 szabad új lakás szerepelt a Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisában májusban, a kiemelt lokáció, a kedvező hozamú befektetési potenciál, a kevés kínálat egyaránt hozzájárul az itt jellemző 1,31 millió forintos átlagos négyzetméterárhoz. Az még szabadon álló új lakások átlagosan 47 négyzetméteresek, ez szintén jó mutatója annak, hogy sok fejlesztő tudatosan a befektetőket célozza meg az itteni új projektekkel, akik akár rövid távra adnak ki egy-, vagy kétszobás lakásokat az ideérkező turistáknak.Portfolio Ingatlan Adatbázis


CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
77 db lakás
39 - 122 m2 alapterület
Átadás:
2020 Év vége
52.25 - 210 M Ft
Ajánlatot kérek

Rövid távra kiadni a belvárosban, vagy inkább hosszú távra a kertvárosban?

Nem csoda, hogy sokan kiadják a lakásukat ezen a területen, látva, hogy milyen bevételekre számíthatnak. A VII. kerület igen népszerű helyszíne a rövid távú lakáskiadásnak, csak ebben a kerületben az AirDNA adatai alapján mintegy 3150 aktív kiadó lakás, vagy szoba áll a turisták rendelkezésére. A kihasználtság a legrosszabb januári hónapban is 57, míg a legerősebb augusztusban 89 százalékos, az elérhető bevétel (az adók, a takarítási díj, az amortizáció, a rezsi és egyéb költségek levonása nélkül) 202-355 ezer forint között váltakozik havonta átlagosan. Természetesen egy új lakás esetében ez még magasabb is lehet, ezek a számok ugyanis vegyesen az összes elérhető Airbnb-s lakásra vonatkoznak.Ezzel szemben ha egy tipikus lakókerületet nézünk meg, ahol a rövid távú kiadás helyett a hosszú távúban van több lehetőség, már jóval alacsonyabb négyzetméterárakat találunk, persze a havonta elérhető bevétel és akiadással járó ügyintézés is kevesebb lehet. Ha valaki a XIV. kerületben vásárol új lakást és azt kiadja egy család számára hosszú távra, havonta körülbelül 180 ezer forintos bevételre számíthat egy 60 négyzetméteres új építésű lakás esetében (a KSH legutóbbi felmérése alapján a használt lakásoknál ez 150 ezer forint, ehhez egy óvatos becsléssel adtunk hozzá 20 százalékot). Az új lakások átlagosan 730 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát Zuglóban, míg az átlagos vételár 55 millió forint. Az itt épülő új lakások alapterületének átlaga 65 négyzetméter, ami arra enged következtetni, hogy a nagyobb, többszobás lakások iránt van inkább kereslet a város XIV. kerületében.


Portfolio Ingatlan Adatbázis


Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
47 - 100 m2 alapterület
Átadás:
2019. dec
37.05 - 85.65 M Ft
Ajánlatot kérek

Mekkora különbség van a vételi árakban és a havi bevételekben?

A VII. kerületben megvásárolható új lakások átlagos négyzetméterára alapján 78 százalékkal drágábban lehet itt lakást venni, mint Zuglóban. Ehhez képest a rövid távú lakáskiadásból a turizmus szempontjából legrosszabb februári időszakban 11 százalékkal magasabb bevétel érhető el (sőt, mivel új lakásról van szó ennél még nagyobb lehet a különbség), a legforgalmasabb augusztusi hónapban pedig mintegy 97 százalékkal. Vagyis néhány kiemelt hónapban akár a hosszú távú bérleti díj kétszeresét is meg lehet keresni a rövid távú kiadással. Fontos azonban hozzátenni, hogy az utóbbi esetén a kockázatok is magasabbak, illetve többet kell foglalkozni a kiadással kapcsolatos teendőkkel. A 2-300 ezres bevételhez pedig egy központi elhelyezkedésű lakásra van szükség, ami maga után vonja, hogy a befektetési összegnek is nagyobbnak kell lennie, mintha a XIV. kerületben venne valaki lakást, vagy esetleg az alapterületben kell kompromisszumokat hozni.


Milliókat akarsz keresni? - Így add ki a lakásod!
További információért kattints ide!
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
aldishutterstock