Meghökkentően drágák a vidéki új lakások: néhol már elérik a fővárosi árakat
Ingatlan

Meghökkentően drágák a vidéki új lakások: néhol már elérik a fővárosi árakat

Portfolio
A budapesti új építésű lakóprojektek összegzése után elkészült a vidéki új lakásokat összesítő Vidéki Lakáspiaci Riport is, amelyből többek között kiderül, hogy milyen négyzetméterárakon kínálják a fejlesztők az új, minimum 10 lakásos társasházakban a lakóingatlanokat országszerte.
Az átlagos négyzetméterárak megyei szinten nagy szórást mutatnak, ezeket legfőképpen a lokáció befolyásolja, emellett a műszaki tartalom, a projekt készültségi szintje és értékesítettsége lehet rájuk hatással. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Lakáspiaci Riportokban található projekteken belül a fővárosban 26 ezer, vidéken 16,4 ezer lakás épül (amelyek legalább 10 lakásos társasházra vonatkoznak), az átlagos árszint pedig Budapesten mintegy 20 millió forinttal több, mint a vidéki térségekben.

Az átlagos négyzetméterárak majdnem 60 százalékkal magasabbak, Budapesten 870, míg országszerte a fővárost leszámítva 549 ezer forintos áron kínálják az új lakásokat.

Egyes lokációkban (pl. Győr, Szeged) gyakori, hogy a fejlesztők szerkezetkész állapotú lakásokra vonatkozó árat kommunikálnak, így ezekben a megyékben még magasabb lenne az ár, ha a kulcsrakész lakásokét közölték volna. Borsod-Abaúj-Zemplén bizonyult az egyetlen megyének, ahol 400 ezer forint alatt maradt az új építésű lakások átlagos fajlagos ára a tavaszi adatgyűjtés során. Ezt követte Vas megye, ami kedvező lokációja miatt elsőnek meglepőnek hathat, de az itteni projektekben sokszor már csak olcsóbb maradéklakásokat találunk, valamint a projektek műszaki tartalma sem kiemelkedő. Az átlagosnál olcsóbbnak számítanak még a Dunától keletre, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves, a Dunántúlon Tolna és Komárom-Esztergom megyék.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
47 - 100 m2 alapterület
Átadás:
2019. dec
37.05 - 85.65 M Ft
Ajánlatot kérek


A budapesti átlagos fajlagos árakat (870 ezer forint) egyetlen megye sem szárnyalja túl, a legdrágábbakat a top lokációjú balatoni projektek húzták fel: Somogy megyében 772, Veszprém megyében 809 ezer forintosak az átlagos négyzetméterárak. Látható, hogy a Balaton partja mennyire népszerű lokációnak számít, 9 olyan település is van, ahol legalább három, minimum 10 lakásos projekt van értékesítés alatt. Szintén kedvelt Pest és Győr-Moson-Sopron megye, ahol 6, illetve 4 településen értékesítenek legalább három ekkora projektet.

Meghökkentően drágák a vidéki új lakások: néhol már elérik a fővárosi árakat
Az átlagos új építésű négyzetméterárak Magyarországon az értékesítés alatt álló legalább 10 lakásos projektekben, forrás: Eltinga

Balatonfüred és Alsóörs felülmúlja a budapesti árakat

A legdrágább települések kivétel nélkül a Balaton partján helyezkednek el. Balatonfüred és Alsóörs átlagos négyzetméterárai felülmúlják a budapesti árakat is. A kiemelkedő lokáció mellett az itt található projektek többségénél a műszaki tartalom is magasabb standardot képvisel, általános a hőszivattyús fűtési rendszer, valamint a mennyezeti hűtés-fűtés. A legolcsóbb és legdrágább települések között árszintben mérve négyszeres, négyzetméterárakat tekintve több mint háromszoros a különbség, így egy átlagos új építésű balatonfüredi lakás áráért akár 4 lakást is vásárolhatunk Baján. A legkedvezőbb áron a megyeszékhelyek közül Miskolcon vásárolható lakás jelenleg, míg Mosonmagyaróváron, az osztrák határ közelsége ellenére, az alacsonynak tűnő árak a szerkezetkész állapotra vonatkoznak, vagyis a teljesen kész ingatlanoknál ez még jóval feljebb tud menni.

Meghökkentően drágák a vidéki új lakások: néhol már elérik a fővárosi árakat


Portfolio Ingatlan Adatbázis


CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
77 db lakás
39 - 122 m2 alapterület
Átadás:
2020 Év vége
52.25 - 210 M Ft
Ajánlatot kérek
Orbán Viktor szelfi Róma
europaiunipopo
virgingalactic
tungsrammonusmarton
londonparlament
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Varsó ingatlanok