Ezért kellett módosítani a CSOK szabályain - Főleg a budapesti lakások érintettek
Ingatlan

Ezért kellett módosítani a CSOK szabályain - Főleg a budapesti lakások érintettek

Portfolio
Július elsejétől számos változás lépett életbe a CSOK összegével és felhasználhatóságával kapcsolatban. Az egyik legfontosabb könnyítés, hogy júliustól már a használt lakások esetében sem kell a felső, 35 millió forintos értékhatárt szem előtt tartani. Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint országosan csupán az összes ingatlan adásvétel nagyjából 14%-a haladja meg ezt a határt, de Budapestre szűkítve már a tranzakciók csaknem 40%-a érintett.
Július elsejétől számos, a Családi Otthonteremtési Kedvezményt érintő módosítás lépett életbe. A legtöbbeket érintő és talán legnagyobb hatású változás, hogy a többgyermekes családok számára, CSOK mellé igényelhető otthonteremtési kamattámogatás a jövőben használt lakás vásárlására is felhasználható. Tekintve, hogy az ingatlan tranzakciók nagyjából 95 százaléka a használt piacon zajlik, ez óriási segítség lehet a családok számára.


Ezért kellett módosítani a CSOK szabályain - Főleg a budapesti lakások érintettek
Részletekért kattints ide!
Lakossági roadshow az új családtámogatásokról Budapesten, Debrecenben, Győrben, Szegeden és Pécsett! Általános és személyre szabott tájékoztatással várunk mindenkit július második felében a babaváró hitel, a falusi CSOK és a kibővített CSOK tudnivalóiról!


Emellett több olyan változás is életbe lépett, amely talán nem érint ilyen sokakat, mégis több tízezer tranzakcióra lehet hatással a jövőben. Ezek egyike, hogy eltörölték a 35 millió forintos értékhatárt a használt ingatlanok esetében, így ezt a korlátozást - az új építésű ingatlanokra vonatkozó korábban is hatályos szabályozáshoz hasonlóan - már nem kell figyelembe venni a CSOK igénylésekor.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Metrodom Madarász38

Metrodom Madarász38

1138 Budapest, Madarász Viktor utca 38
291 db lakás
30.3 - 116.7 m2 alapterület
Átadás:
2020 Q3
28.6 - 104.8 M Ft
Ajánlatot kérek

Országosan tavaly körülbelül a teljes forgalom 14%-át tették ki a 35 millió forintnál drágább használt ingatlanok adásvételei, nagyjából 21 ezer ilyen tranzakció történt. Sokkal látványosabb azonban ez a szám Budapesten, hiszen a fővárosban már tízből négy eladott ingatlan az értékhatár fölé kúszott. Arról nem is beszélve, hogy a CSOK méretlimitjeit figyelembe véve, a fővárosi igénylők mozgástere még inkább behatárolt.

A változtatás nélkül a legdrágább kerületekben jószerivel már nem is lehetne a CSOK segítségével, a megkövetelt paramétereknek megfelelő lakást vásárolni, maradnának az olcsóbb külső-pesti kerületek, ahol az átlagos négyzetméterár még 3-400 ezer forint között van. "Nehéz megmondani, hogy hány családot akadályozhatott meg a korábbi felső értékhatár álmai otthonának megvásárlásában, de egy biztos: több tízezer ingatlan vált elérhetővé a családok számára" - mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. "Természetesen most is meg kell felelni bizonyos követelményeknek (például alapterület, műszaki kialakítás), de júliustól eggyel kevesebb a megkötés a családok számára. Az értékhatár eltörlése és a falusi CSOK bevezetése - ha nem is általánosan és látványosan, de - minden bizonnyal áremelkedéshez vezet a piacon" - tette hozzá a szakértő.


Valkó Dávid

vezető elemző

OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont

Valkó Dávid, terület- és településfejlesztő geográfus, földrajz tanár, illetve újságíró alapdiplomája, majd ingatlanszakértő másoddiplomája megszerzését követően, 2000 óta ingatlanpiaci elemzőként tevékenykedik.... Tovább »

Vannak persze olyan megyék, ahol a felső értékhatár jelentette megkötés eddig is szinte teljesen ismeretlen probléma volt. Nógrád, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben például elhanyagolható az érintett ingatlanok száma, jószerivel évi egy-két tucatnyi értékesítésről beszélhettünk. A legdrágább budapesti kerületekben pont ellentétes az arány, az ingatlanok csak elenyésző része talált gazdára 35 millió forint alatt. Ezért Valkó Dávid úgy véli, hogy a szabályozás nagy valószínűséggel azoknak a - például agglomerációs - településeknek a piacára lehet majd kedvező hatással, amelyek nem tartoznak a falusi CSOK hatálya alá, ám ingatlanáraik már elég magasak ahhoz, hogy a korábbi értékhatár akadályt jelentett volna a kedvezmény igénylésében.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Park West

Park West

1134 Budapest, Szabolcs utca 15-25.
229 db lakás
32 - 79 m2 alapterület
Átadás:
2021 H1
25.8 - 112 M Ft
Ajánlatot kérek
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

Boris Johnson
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848